Στον πάγο η συμφωνία Επικουρικού Κεφαλαίου και Darag

Στην περιπέτεια μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζημιών στη γερμανική Darag βρίσκεται το Επικουρικό Κεφάλαιο. Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις ωστόσο η διαδικασία που αφορά στη μεταφορά ζημιών, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, παραμένει στον πάγο.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του IW, ο υπό κατάρτιση νόμος για την αναθεώρηση του ν.δ. 400/70 με στόχο την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις επιταγές στο Solvency II, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διάσπαση του Επικουρικού Κεφαλαίου σε δύο φορείς.

Ένας φορέας θα αναλάβει τις υποχρεώσεις που ανακύπτουν από τις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών και θα φέρει το τίτλο Εγγυητικό Κεφάλαιο κλάδου Ασφάλισης Οχημάτων και ένας δεύτερος θα θεσμοθετηθεί με σκοπό την κάλυψη θυμάτων από τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από ανασφάλιστους οδηγούς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα κληρονομήσει τον κύριο όγκο των υποχρεώσεων του Επικουρικού Κεφαλαίου, με την προοπτική τη μεταβίβασή τους στην Darag, ενώ τα έσοδά του θα προκύπτουν, όπως και σήμερα, από τις ετήσιες εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα περιληφθεί και εξουσιοδότηση προς το νέο φορέα προκειμένου να μεταβιβάζει, είτε σε σύνολο, είτε τμηματικά, υποχρεώσεις του σε εξειδικευμένους φορείς διαχείρισης ζημιών. Με τη ρύθμιση αυτή θα καταστεί και νομικά εφικτή η μεταφορά των σημερινών του υποχρεώσεων στη Darag.
Η έλλειψη αυτής της εξουσιοδότησης ήταν που μέχρι και σήμερα εμποδίζει το Επικουρικό Κεφάλαιο να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τη Darag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*