Στα όρια τους οι τράπεζες

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σχεδιάζει η Κομισιόν σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα εχέγγυα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να παραμείνουν ζωντανές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Ενώ συνεχίζεται η εκροή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν εχέγγυα της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για την άντληση όλο και περισσότερης έκτακτης ρευστότητας κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ορισμένων οικονομολόγων, αυτό το μέσο υποστήριξης θα εξαντληθεί σε μερικές εβδομάδες Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν collaterals, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα έως 95 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ήτοι ώς τα τέλη Ιουνίου. Αυτές οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται περίπου στα 138 δισ., σχεδόν στο 58% του συνόλου των δανείων χορηγήσεων, ύψους 219 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 1/8 των καταθέσεων στις τράπεζες έχει δανειστεί στο Δημόσιο για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων. Οι καταθέσεις που έχουν φύγει υπολογίζονται, από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, στα 35 δισ., εκ των οποίων τα 4 δισ. τον Απρίλιο.

Οι τράπεζες είναι στα όριά τους και τα διαθέσιμα δεν επαρκούν, λόγω των συνεχών αναλήψεων. Η ρευστότητα δεν ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των συστημικών τραπεζών καλύπτονται με το σταγονόμετρο από τον ELA. Αν οι καταθέσεις υποχωρήσουν στα 100 δισ. ευρώ, έρχονται βίαια capital controls επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη.

Ο κίνδυνος να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων σε κάθε κίνηση στο ελληνικό σύστημα έχει «αυξηθεί σημαντικά» επισημαίνει η Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, νούμερο που αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών καταθέσεων. Τονίζει δε ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 35%, από 34,4% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Είναι ενδεικτικό το ότι μόνο στη Eurobank, που δημοσίευσε στοιχεία, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 391 εκατ., από 239 εκατ. στο α’ τρίμηνο του 2014, δηλαδή ήταν κατά 64% περισσότερα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Επισημαίνεται ότι η αύξηση νέων «κόκκινων» δανείων σημειώνεται για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο συνεχούς μείωσης. Σημειώνεται ότι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 80 δισ. και αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο, τότε οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*