Στην τελική ευθεία η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Ένα βήμα πριν την αποστολή της στην εφημερίδα της κυβέρνησης είναι η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας, μετά τη δημόσια διαβούλευση.

Υπεγράφη από τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Από σήμερα Δευτέρα, λοιπόν, θα αρχίσει να αποστέλλεται και στα γραφεία των υπόλοιπων συναρμόδιων Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών. Εκτιμάται πως, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν «μαζευτεί» όλες οι απαραίτητες υπογραφές και η ΚΥΑ θα αποσταλεί, προς δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η επεξεργασία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, μετά τα εκατοντάδες σχόλια που ανήρτησαν πολίτες και φορείς στο opengov.gr.

Η απουσία εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ανασφάλιστους, δίχασε, όσο κανένα, τους συμμετέχοντες στη διαδικασία της διαβούλευσης. Πολλοί συμφώνησαν με την απόφαση της κυβέρνησης, άλλοι όμως επεσήμαναν τον κίνδυνο εκτίναξης της «μαύρης εργασίας».

Ακόμη υπογραμμίστηκαν από πολλούς οι μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, για το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφαλίστων. Απορία, μάλλον, εύλογη, αν αναλογιστεί κανείς πως τα βιβλιάρια τείνουν να καταργηθούν στο σύνολο τους, καθώς επεκτείνεται η χρήση της διαδικτυακής καταγραφής παροχών υγείας, συνταγράφησης και εκτέλεσης παραπεμπτικών. Ακόμη και μια κάρτα ανασφάλιστου, θα γλίτωνε τόνους χαρτιού.

Στη διαβούλευση τονίστηκε και ασάφεια γύρω από την κάλυψη των ανασφαλίστων ασθενών για μια σειρά κατηγοριών αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, όπως διαβητολογικού (εδώ).

Κύκλοι της Αριστοτέλους υποστηρίζουν πως η τελική ΚΥΑ δεν έχει μεγάλες αλλαγές, από το σχέδιο που αναρτήθηκε στο opengov.gr. Άλλωστε, ο Ανδρέας Ξανθός είχε επισημάνει πως κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία της προσπάθειας ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού είναι η κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το εύρος των αλλαγών θα φανεί με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ. Η επιτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησης στην Υγεία θα φανούν στην πορεία, η οποία, όμως, επιβάλλεται από τις συνθήκες που επικρατούν στο «εξαντλημένο» ΕΣΥ, να μην είναι μακρά…

 

Πηγή: Virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*