Παραμένει… η λάθος τακτική

[starbox]

Συχνά, συχνότερα, εμφανώς φαινόμενο συναφές των γενικότερων εξελίξεων, αναπτύσσεται στην ασφαλιστική αγορά ένταση και δυναμική στάση για πράγματα που στο παρελθόν οι αναφορές ήταν σπάνιες.

Για παράδειγμα, οι διάφορες κινήσεις των εταιρειών, οι αποφάσεις για νέα προϊόντα, οι νέες επικοινωνιακές «εμφανίσεις», ανάπτυξη του Bancassurance, οι υποτιμολογήσεις και διάφορα άλλα , κατά το παρελθόν απασχολούσαν λίγο και μάλλον ελαφρά τους συντελεστές της αγοράς. Οι αναφορές ήταν σπάνιες και η στάση υποτονική απέναντι σε όλα τα νέα ή καινοφανή στοιχεία.

Αντίθετα σήμερα, σε ένα θέμα όπως το Bancassurance, όπως διαπιστώνεται από τις ανακοινώσεις συλλογικών φορέων ή ακόμη και εταιρειών, η αντίδραση είναι ισχυρή γεγονός που αποδεικνύει τα ανακλαστικά της ασφαλιστικής αγοράς (διεκδικεί την ορθή συμπεριφορά) και ταυτόχρονα δείχνει ότι όλο και περισσότεροι ασχολούνται με τα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον.

Επίσης και στο θέμα του re-branding της ING υπήρξαν σχόλια αναγνωστών του IW όπου θέλησαν να δώσουν άλλη διάσταση πέραν αυτής που η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο ανακοίνωσε, κάτι που για παράδειγμα δεν είχε συμβεί στο παρελθόν με την AIG –CHARTIS , ή με κάποια άλλη εταιρεία που τυχόν άλλαξε λογότυπο, συμπλήρωσε την ονομασία της, την μετάφερε στα λατινικά και διάφορα σχετικά.

Τι έγινε λοιπόν και αλλάζουν τα πράγματα; Μήπως δυσκόλεψαν οι παραγωγές; Μήπως συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος ωρίμανσης της αγοράς; Μήπως μεγάλωσαν οι κάποτε νεώτεροι παίκτες; Μήπως αναπτύχθηκαν δομές, στελέχη και διαδικασίες;
Η άποψή μας είναι πώς όλα αυτά έγιναν και οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Δεν υπάρχουν ελαστικότητες, δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο. Και σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι.
Όμως, υπάρχει ένα όμως. Οι εταιρείες προσαρμόστηκαν στο σύνολό τους, θωρακίστηκαν, έφτιαξαν δομές, υιοθέτησαν συστήματα και τελικά όλα αυτά τα περασμένα χρόνια μπόρεσαν να εξελιχθούν όπως έπρεπε και στο σύνολό τους. Δηλαδή απόκτησαν επαγγελματισμό, συνέπεια απέναντι στον πελάτη, και αυτό που πουλάνε και τάζουν μπορούν να το προσφέρουν; Στην Υγεία, τη Σύνταξη ακόμα και στο ταπεινό αυτοκίνητο;
Οι σημερινές γρήγορες αντιδράσεις απέναντι στο ΒΑ, η σκωπτική κριτική σε αποφάσεις εταιρειών ή σε άλλα θέματα που καίνε την αγορά δείχνουν πράγματι τα στοιχεία ενός καλού επαγγελματισμού που αναπτύχθηκε μέσα στα χρόνια ή μήπως τελικά αποτυπώνουν καθυστερημένη αντίδραση, και δυσκολία διάνοιξης νέων οριζόντων για την πρόκριση στην επόμενη ημέρα; Μήπως παραμένει η λάθος τακτική;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*