Δ. Λύχρου: Μην υποτιμάτε την επαγγελματική επάρκεια

[starbox]

Η Πράξη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3350/12-12 υποχρεώνει σε επαναπιστοποίηση γνώσεων όλους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές ανά πενταετία.

Υποχρεώνει δηλαδή όλους εμάς κάθε πέντε χρόνια να παρακολουθούμε σεμινάρια 75 ωρών, μοιρασμένα σε 15 ώρες κατ΄ έτος, προκειμένου να επαναπιστοποιήσουμε τις γνώσεις μας σε τρεις τομείς :

Α. Προϊόντα
Β. Θεσμικά θέματα της Ασφαλιστικής Αγοράς και
Γ. Ατομικές δεξιότητες στην επικοινωνία.

Όλοι οι φορείς υποβάλαμε έγκαιρα τις προτάσεις αλλά και τις ενστάσεις μας στην ΤτΕ, ελπίζοντας ότι θα λάβει υπ΄ όψιν της κάποιες από τις παρατηρήσεις μας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ανάγκη για κάθε επαγγελματία η συνεχής ενημέρωση πάνω στο αντικείμενο της εργασίας του, αυτό όμως επαφίεται στην δική του κρίση και εξαρτάται πάντοτε από την έφεση, τον σχεδιασμό, και την απόφασή του, για το πώς θέλει να υπηρετήσει και να εξελίξει το επάγγελμά του.

Γίνεται από την ανάγκη του να είναι ενήμερος και επαρκής και όχι από τον καταναγκασμό , που προβλέπεται να του επιβληθεί. Επειδή αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον βαθύτερο λόγο, που επιφυλάσσει στο επάγγελμά μας αυτή την ιδιαίτερη μεταχείριση !!, ζητούμε την επανεξέταση αυτής της απόφασης, την κατάργηση των υποχρεωτικών ωρών παρακολούθησης των σεμιναρίων καθώς και του τεστ κατανόησης γνώσεων.

Επισημαίνουμε την ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρο της αποτυχίας κάποιου στο τεστ και την αδυναμία προσκόμισης στο Επιμελητήριο του πιστοποιητικού γνώσεων.
Τί θα σημαίνει αυτό ; Ότι δεν θα μπορεί να ανανεώσει την εγγραφή του και άρα δεν θα μπορεί να ασκεί πλέον ένα επάγγελμα που άσκησε επιτυχώς για 20, 30 ή 40 χρόνια;

Ποιός άλλος επαγγελματίας έχει αντιμετωπίσει ποτέ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ;
Ποιός άλλος επαγγελματίας περνάει ΚΤΕΟ ανά πενταετία !

Ο Γιατρός αν δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις στον τομέα του, χάνει την άδειά του ; Όχι βέβαια ! Την Πελατεία του μπορεί να χάσει, όπως και ο Δικηγόρος, η ο Φοροτεχνικός κ.ο.κ.

Όμως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να δραστηριοποιηθούμε άμεσα πριν δημιουργήσει παγιωμένα τέρατα.
► Επαναφέρουμε το θέμα στην Τράπεζα της Ελλάδος,
Ζητούμε την υποστήριξη των Επιμελητηρίων που τα αφορά άμεσα η παραμονή μας στο επάγγελμα, και
► Απευθυνόμαστε στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου προκειμένου να ενημερωθεί και να παρέμβει άμεσα.

3 comments

  1. Το θέμα είναι όντως σοβαρό και πολύ σωστά η κα Δ. Λύχρου το επισημαίνει.

    Σχετικά, κρίνω σκόπιμο να επισημάνω πως ο “Σύνδεσμος Συνεργαζομένων με Μεσίτες Lloyd’s στην Ελλάδα” είχε υποβάλλει στην αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος ειδικό υπόμνημα με ουσιαστική εισήγηση που συνάδει με ισχύουσα ευρωπαϊκή πρακτική.

    Πιστεύεται πως σε παρόμοια θέματα δεν αξίζει να πρωτοτυπούμε με διαδικασίες που δεν βοηθάνε αντικειμενικά στη πρόοδο του επαγγέλματος και που οδηγούν σε αδιέξοδα …

  2. Σαφής και επαρκής η παρατήρηση της Κ. Λύχρου . Σε αντίποδα της απόφασης αυτής και σε σε ένα συνεχώς εκσυχρονιζόμενο και απαιτητικό ασφαλιστικό περιβάλλον οι multiple choice επιλογές ή ακόμη και η ανάπτυξη θεμάτων όποιων εξετάσεων, φαντάζουν σαν στείρα γενικότητα της ασφαλιστικής γνώσης, όπου ακόμη και μια 100% επιτυχία δεν αντικατοπτρίζει την επαγγελματικότητα και την παραγωγή του εκάστοτε επαγγελματία ασφαλιστή. Η κοινωνική ανάπτυξη , ο ανταγωνισμός η τεχνολογία και οι εταιρικές εκπαιδεύσεις, συμβάλλουν ώστε ο σημερινος και αυριανος επαγγ. ασφαλιστής να γίνονται εκ παραδρομής ακόμη πιο ενήμεροι από οποιαδήποτε επιτυχία σε μια εξεταση παπαγαλισμού.
    Εξάλλου το ασφαλιστικό κοινό είναι η μεγαλύτερη εξέταση, επιβράβευση ή απόριψη όσων και σε οποιαδήποτε μορφή ασφ. διαμεσολάβησης ασκούν.

  3. Ιωαννης Πετρας

    Αγαπητοι Συναδελφοι, το θεμα των υποχρεωτικων εξετασεων ειναι προτοφανες και ανηκουστο!! Το να υποχρεουνται, εκ του νομου, επαγγελματιες, να υποβαλλωνται σε εξετασεις γνωστικης επαρκειας του αντικειμενου τους, σημαινει, οτι η Εποπτευουσα Αρχη, θεωρει, εκ προοιμιου, ανεπαρκη και απαιδευτα τα ατομα αυτα, αρα ησσονος εμπιστοσυνης!! Η προσβολη αυτη ειναι αισχυστου ειδους και ακρως υποτιμητικη για την προσωπικοτητα του καθε επαγγελματια, αλλα και μειωτικη για το κυρος και την επαγγελματικη αναγνωριση του!!!
    Πρεπει ολοι μαζι ν’ αντιδρασουμε!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*