Επενδύουν σε προϊόντα αλλά δεν ασφαλίζονται

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα επενδυτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, των οποίων ο θεματοφύλακας εδρεύει επίσης στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες μιλούν για πολλά εκατομμύρια ευρώ να έχουν τοποθετηθεί σε τέτοιους τίτλους καθώς βρίσκουν ανταπόκριση από τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό οι ασφαλιστικές επενδύουν σε αυτόν τον τομέα και ταυτόχρονα αποκτούν και μια βάση δεδομένων, όπου μπορούν να απευθυνθούν για πώληση και άλλων αμιγώς ασφαλιστικών προϊόντων. Κατά τις πληροφορίες, και νέα προϊόντα επένδυσης ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά από τις εταιρείες όπου ήδη έχουν πραγματοποιήσει επιτυχείς εκδόσεις. Αυτό σημαίνει είτε ότι θα επιχειρηθεί “αρπαγή” πελατών από άλλες εταιρείες είτε ότι επιδιώκεται μεταφορά επενδυτικών επιλογών σε νέας γενιά προϊόντα στην ίδια εταιρεία.

Ωστόσο οι ασφαλιστές δεν παύουν να προβληματίζονται που οι πολίτες οι οποίοι διαθέτουν κάποια κεφάλαια δεν είναι σωστά ασφαλισμένοι, δεν επιλέγουν ασφαλιστικά προϊόντα που έχουν και επένδυση και αντιθέτως επιλέγουν την ασφαλή επένδυση εκτός χώρας.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, τα σενάρια περί GRexit, το έλλειμμα ρευστότητας και εν γένει οι ασφυκτικές πιέσεις τις οποίες δέχεται η χώρα από τους δανειστές της, έχουν ως φυσικό επακόλουθο την αλλαγή των επενδυτικών επιλογών των ασφαλισμένων.

Κύριος στόχος τους είναι το πώς να θέσουν μέρος των διαθεσίμων τους εκτός Ελλάδος, το πώς θα συνδέσουν τις οικονομίες τους με τίτλους που δεν θα κινδύνευαν να πληγούν – απαξιωθούν αν η οικονομική και σε μεγάλο βαθμό και πολιτική κρίση της χώρας ξεπεράσει κάθε όριο, κάθε αρνητική πρόβλεψη.

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν το IW ότι ένας μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να καλύψουν τη νέα αυτή ανάγκη των ασφαλισμένων – επενδυτών δημιούργησαν νέα προγράμματα, τα οποία δια της εμμέσου οδού θέτουν το επενδυόμενο κεφάλαιο εκτός συνόρων.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι, επί της ουσίας «πρόκειται για επενδυτικές προτάσεις καθόλα νόμιμες, για προγράμματα τα οποία δεν καταστρατηγούν ούτε το εθνικό ούτε το κοινοτικό δίκαιο, που επί χρόνια υπήρχαν στην αγορά και που τα επέλεγε μικρό μέρος των ασφαλισμένων. Σήμερα, ωστόσο, που οι συνθήκες της αγοράς άλλαξαν, έχουν κερδίσει την προσοχή μεγάλου μέρους των επενδυτών και θα συνεχίζουν να την κερδίσουν όσο το κλίμα στην οικονομία δεν βελτιώνεται, όσο δεν αποκαθίσταται στη χώρα η εμπιστοσύνη και η ηρεμία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*