Προβλέψεις για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων

Στην αντιμετώπιση των φορολογικών μιας επιχείρησης καθώς και των επαγγελματικών συναλλαγών που παραμένουν απλήρωτες εστιάζει η νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που απέστειλε η ΕΑΕΕ προς ενημέρωση των μελών της -ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία υπήρχε η δυνατότητα οι επισφαλείς απαιτήσεις -τα χρωστούμενα- να μην αναγνωρίζονται ως έσοδα, δεδομένου ότι ο ενδιαφερόμενος έχει αναλάβει τις κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των 12 μηνών, ο φορολογούμενος μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό 100%.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 1.000 ευρώ, το ποσοστό απόσβεσης εξαρτάται από τον χρόνο υπερημερίας, δηλαδή το χρονικό διάστημα για το οποίο η απαίτηση παραμένει απλήρωτη, ενώ για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, ο συντελεστής είναι 50%, για διάστημα 18 μηνών 75% και για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών 100%.

Η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*