Χ.Α: Παρασκευή και 13;

Την τρέχουσα εβδομάδα, το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στο κρίσιμο Eurogroup, και με συμφωνία η αγορά μπορεί να κινηθεί προς την περιοχή των 950 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, θα διασπαστεί καθοδικά η στήριξη των 850 μονάδων και ίσως η αγορά δοκιμάσει τα χαμηλά έτους.

Δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Eurogroup του Φεβρουαρίου, η χρηματιστηριακή αγορά έχει από τη μια απολέσει όλα τα κέρδη που προήλθαν από αυτήν, αλλά από την άλλη έχει καταφέρει να κρατήσει την πολύ σημαντική στήριξη της περιοχής των 850 μονάδων.

Μετά τη γρήγορη διόρθωση της αγοράς από τις 940 μονάδες και το σβήσιμο των συναλλακτικών όγκων, η αγορά έδειξε να σταθεροποιείται στην περιοχή των 850 μονάδων.

Η αγορά έχει απολέσει όλα τα κέρδη που προήλθαν από τη συμφωνία του Eurogroup, καθώς επικρατεί ανησυχία για το σημαντικό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό. Η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε κυρίως στην πορεία των τραπεζικών τίτλων και εντάθηκε μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό τής επίτευξης συμφωνίας, η επενδυτική κοινότητα συνειδητοποιεί ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Βασικό ζητούμενο και πηγή ανησυχίας αποτελούν οι σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ και ο τρόπος κάλυψής τους προκειμένου να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός. Ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με το 2010, καθώς οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν τους θεσμούς και όχι ιδιωτικά κεφάλαια.

Η θεαματική επίδοση του Γενικού Δείκτη τον Φεβρουάριο (+22%) αναπτέρωσε κάπως την ψυχολογία των επενδυτών. Προσωρινά ωστόσο, αφού η θεαματική επίδοση της συνεδρίασης της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου +9,81%(σε συνέχεια της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση) έδωσε τη σκυτάλη σε σειρά συνεδριάσεων με αρνητικό πρόσημο, επαναφέροντας το κλίμα σκεπτικισμού και απαισιοδοξίας, καθώς το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό διευρύνεται.

Τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο. Ήδη από τον Μάρτιο η εκπλήρωσή τους είναι δυσχερής. Η προσπάθεια άντλησης νέων εσόδων μέσω ρυθμίσεων δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα και έτσι επιστρατεύονται ακόμη και οι «λευκές τρύπες», δηλαδή η τοποθέτηση των καταθέσεων κρατικών φορέων σε repos.

Καθοριστικό για τις εξελίξεις είναι το Eurogroup της Δευτέρας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο οίκος Standard and Poor’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε CCC+ την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Στις 6 Φεβρουαρίου, η Standard & Poor’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση της Ελλάδας σε B- (από Β προηγουμένως), διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση σε Credit Watch Negative, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος και νέας υποβάθμισης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*