Ο «Γολγοθάς» της ρευστότητας

«Θα έχουμε πρόβλημα ύψους 11,4 δισ. ευρώ στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ» δήλωσε ο υπουργός. Η κυβέρνηση διέρρευσε την εκτίναξη της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού από τα 2,5 στα 5-7 δισ. ευρώ, για να το διαψεύσουν στη συνέχεια. Τα Ταμεία αναζητούν 600 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν τα οικογενειακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο, ο οποίος ονομάζεται «στάση πληρωμών» αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πιστωτική ασφυξία του κράτους».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είτε μέσω των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, ύψους 1,9 δισ., είτε μέσω παράτασης στην αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ύψους 1,4 δισ., εντός του Μαρτίου (χωρίς credit event), είτε με τη στήριξη της ΕΚΤ να αυξήσει τα έντοκα από 15 σε 25 δισ., θα ξεπεραστεί το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό παραλύει την οικονομία και απειλεί με πιστωτικό γεγονός την Ελλάδα. Τεράστιο είναι το πρόβλημα ρευστότητας, ενώ τρέχουν τα χρεολύσια και οι εταίροι μας διαμηνύουν ότι δεν θα εκταμιεύσουν ούτε ευρώ αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Ο Απρίλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας, καθώς η αξιολόγηση θα κρίνει την καταβολή των δόσεων από την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι στέλνει τελεσίγραφο για τη ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με στόχο να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός, αλλά θέτει όρους: να προχωρήσει το πρόγραμμα και η Αθήνα να προβεί σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, μια μεγάλη αποκρατικοποίηση, για να έχει η ΕΚΤ ισχυρή «κάλυψη», ώστε να δώσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Για τον Μάρτιο οι υποχρεώσεις της χώρας ανέρχονται σε 6,2 δισ. (1,53 δισ. δόση στο ΔΝΤ από το δάνειο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010 και 4,6 δισ. λήξεις εντόκων γραμματίων).

Η Αθήνα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα αν κάποιος από τους δύο θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ) δεν υπογράψει την καταβολή των 7,2 δισεκατομμυρίων. Και μετά έρχεται μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για όταν λήγει η παράταση, τον Ιούνιο. Η Αθήνα αντιμετωπίζει πληρωμές δόσεων 6,7 δισ. για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πρέπει να έχει μέχρι τότε μια νέα στήριξη. Με τα σημερινά δεδομένα οι επόμενοι μήνες θα είναι μάλλον ένας Γολγοθάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*