ΕΑΕΕ: Αλλαγή σχεδίων με ίδιο πρόεδρο

[starbox]

Σε επαναπροσδιορισμό των σχεδίων ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης σε συνδυασμό με το δημόσιο σύστημα υγείας και σύνταξης θα οδηγηθεί η ασφαλιστική αγορά, μετά από τα όσα ελέχθησαν στην ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κύριος Α. Σαρρηγεωργίου, ηγούμενος της ασφαλιστικής αγοράς ανέδειξε το αδιέξοδο του δημόσιου συστήματος σύνταξης και ασφάλισης, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκης ξεκαθάρισε το δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος υγείας και κοινωνικών παροχών με καθοριστικό το ρόλο του κράτους. Οι προσεγγίσεις των δυο ομιλητών ανέδειξαν τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να χειριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΕΕ, προκειμένου να επαναδιεκδικήσει σε νέες βάσεις την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στο τομέα υγείας και σύνταξης. Από τις ανοιχτές θύρες του παρελθόντος αλλά στη πράξη αδιάβατες, δημιουργείται τώρα στενότερο πεδίο διάλογου το οποίο όμως στη πράξη μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικότερο του παρελθόντος.

Από τη σημερινή γενική συνέλευση αναδείχθηκε το νέο Δ.Σ, όπου εκλέχθηκαν και οι 19 που ήταν υποψήφιοι, και με βάση τις πληροφορίες ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου θα αναλάβει και πάλι τη θέση του προέδρου.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Σαρρηγεωργίου Αλέξανδρος
Αντιπρόεδρος: Κώτσαλος Γεώργιος
Γενικός Γραμματέας: Μαυρόγαλος Σπύρος
Ταμίας: Μπράβος Φωκίων

Διοικητικοί Σύμβουλοι:
Βαγιακάκος Παναγιώτης
Βερτόπουλος Κωνσταντίνος
Δημητρίου Παναγιώτης
Ζάχος Γεώργιος
Zorgno Giuseppe
Ζορμπάς Δημήτριος
Gomez Luis Miguel
Κασκαρέλης Αναστάσιος
Κοκκάλας Θεόδωρος
Λαπατάς Ιωάννης
Μαζαράκης Δημήτριος
Μοάτσος Ερρίκος
Σταυρογιάννη Κωνσταντίνα
Χατζηιωσήφ Ιορδάνης
Woirhaye Bertrand

Σημειώνεται ότι, επειδή ήταν 19 υποψήφιοι για 19 θέσεις, θεωρήθηκε προτιμότερο να μη διεξαχθεί η ψηφοφορία, οπότε και καθορίστηκαν ομοφώνως οι θέσεις του Δ.Σ και δεν υπήρξε διαδικασία σταυροδοσίας.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου εξέφρασε την άποψη ότι το σύστημα ασφάλισης στην Ελλάδα είναι αδιέξοδο ενώ τόνισε πως οι συντάξεις δεν επαρκούν. «Σε μερικά χρόνια οι συνταξιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η ελληνική κοινωνία είναι υποασφαλισμένη καθώς στην Ελλάδα πληρώνουμε μόνο το 20% των ασφαλειών του μέσου ευρωπαίου. Χρειάζεται να συνδημιουργήσουμε ένα σύστημα όπου μέρος των εισφορών θα επενδύεται μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκης, υπογράμμισε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και τη σημαντικότητα του ασφαλιστικού κλάδου, τονίζοντας πως «το συνταξιοδοτικό θα συνεχίσει να είναι αναδιανεμητικό τόσο για αξιακούς όσο και κοινωνικούς λόγους, δηλαδή δημόσιο και όχι μεικτό». Συνεχίζοντας, σημείωσε, «ισχυρό πρόβλημα του κλάδου είναι η αναξιοπιστία των θεσμών να λειτουργήσουν υπέρ των ασφαλισμένων που έπεσαν θύματα εταιρειών που δε λειτουργούν σωστά».

Ο κ. Κ.Μητσοτάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ, από τη μεριά του μίλησε για την αξιοσημείωτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα που επέδειξε ο ασφαλιστικός κλάδος μέσα στη κρίση ενώ τόνισε πως «χρειάζεται ένα νέο πολιτικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας, ασφαλιστικής αγοράς και ασφαλισμένων».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας, Διοικητής της ΤτΕ, εξέφρασε την άποψη πως «η συζήτηση με τον επόπτη , δηλαδή την ΤτΕ θα έχει θετικές επιπτώσεις χωρίς ο επόπτης να έχει μόνο κατασταλτικό ρόλο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*