Από τον «ξαφνικό θάνατο» στην «εντατική»

[starbox]

Οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν μεγάλη ανάσα λίγο πριν «πέσουν στα βράχια». Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να προτείνει τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θεωρεί σωστές. Βέβαια αυτό γίνεται κατόπιν συνεννοήσεων με τους δανειστές. Το θέμα είναι αν θα τους πείσουμε.

Ακόμη, αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δεν αναφέρεται πουθενά η ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ για το 2016. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει «τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012».

Όμως τα 11,2 δισ. του ΤΧΣ, που ήταν για «ώρα ανάγκης», μας τα δέσμευσαν προσωρινά, ώστε να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν. Και το σημαντικότερο: αντί τα 11 δισ. του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, αφαιρούνται πια από τον έλεγχο του ΤΧΣ και τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών (EFSF, ΕΚΤ, SSM), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο, αν χρειαστεί, για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η παράταση θα έχει ισχύ για 4 μήνες, αντί για 6 μήνες που πρότεινε η Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι λήγει στο τέλος Ιουνίου, και η Ελλάδα δεν θα είναι καλυμμένη όταν θα πρέπει να πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνολικής αξίας 6,7 δισ. Έτσι θα κληθεί να βρει μόνη της η χώρα τα παραπάνω κεφάλαια από τις αγορές ή θα αναγκαστεί να προσφύγει εκ νέου σε δανεισμό από τους εταίρους της, συμφωνώντας σε ένα νέο πρόγραμμα μαζί τους. Σε ένα πρόγραμμα που θα έχει δάνεια και υποχρεώσεις, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντάισελμπλουμ ότι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτρέπει τη ρήξη την τελευταία στιγμή, αν και αφήνει πολλά σημεία σε εκκρεμότητα, για να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα. Δίνεται επίσης παράταση 4 μηνών. Αυτό που «παρατείνεται» είναι το σημερινό πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο, που από “program” ή “memorandum” γίνεται πλέον “arrangement” (διαρρύθμιση)!

Σε αντίθεση λοιπόν με το αρχικό αίτημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδικούσε συμφωνία-γέφυρα για να πάρει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις, τελικά κατέληξε και με την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και χωρίς χρήματα πριν να γίνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*