ΧΑ: Τα επόμενα «στοιχήματα»

Είναι σαφές ότι το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα τους τελευταίους μήνες, οι εκλογές και η περίοδος των διαπραγματεύσεων έχουν επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και τα στοιχεία, ενώ οι στόχοι για το 2015 φαντάζουν ανέφικτοι (όπως ο στόχος για την ανάπτυξη).

Η υψηλή μεταβλητότητα χαρακτηρίζει την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η αυξημένη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της χώρας, οπότε κάθε δήλωση, κάθε εξέλιξη, έχει άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές να είναι κυρίαρχοι, αφού το ρίσκο είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν ενδείκνυται για συντηρητικούς επενδυτές. Πάντως την οριστική ρήξη με τους εταίρους δεν θέλουμε να τη σκεφτόμαστε. Τώρα που ολοκληρώνεται η συμφωνία, οι επενδυτές θα μπορούν να εξετάσουν τις αποτιμήσεις και τις προοπτικές των εταιρειών για να τοποθετηθούν ανάλογα.

Επιβαρημένο το οικονομικό κλίμα

Είναι σαφές ότι το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα τους τελευταίους μήνες, οι εκλογές και η περίοδος των διαπραγματεύσεων έχουν επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και τα στοιχεία, ενώ οι στόχοι για το 2015 φαντάζουν ανέφικτοι (όπως ο στόχος για την ανάπτυξη). Επίσης, οποιαδήποτε συμφωνία που δεν είναι οριστική έχει ως αποτέλεσμα όσο πλησιάζουμε στη λήξη της, η ανασφάλεια και η αναταραχή να επιστρέφουν.

Με απώλειες 4,46% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, μετά από δύο ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει μεγάλα κέρδη κατά 23,83%.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, εάν υπάρξει συμφωνία, η αγορά θα μπορούσε να οδηγηθεί υψηλότερα, με τα επίπεδα αντίστασης να εντοπίζονται στις 930, 970 και 1.050 μονάδες.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν μέχρι την Τρίτη που θα επαναληφθούν και πάλι οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο, η αγορά μπορεί να διορθώσει έως τα επίπεδα των 750-760 μονάδων, σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις. Η βελτίωση ή η χειροτέρευση των θέσεων ρευστότητας των τραπεζών θα επηρεάσουν την πορεία των μετοχών.
Ο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα: «Συμφωνήστε σήμερα, γιατί δεν υπάρχει αύριο για τις ελληνικές τράπεζες».

Οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν μεγάλη ανάσα λίγο πριν «πέσουν στα βράχια». Η ΕΚΤ ετοιμάζεται –αν τελικά δοθεί το τελικό πράσινο φως– να δεχθεί ξανά τα ελληνικά ομόλογα έναντι παροχής ρευστότητας.
Παράλληλα, δεν υπάρχει λόγος για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οι ελληνικές τράπεζες θα «παρέδιδαν το πνεύμα» την Τετάρτη αν η Αθήνα δεν είχε κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς και δεν είχε πετύχει μια συμφωνία με τους υπουργούς της ευρωζώνης υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*