Λίστα -αζήτητων- ακινήτων στο Επικουρικό Κεφάλαιο

Χαμηλά παραμένει ο πήχης των εσόδων για το Επικουρικό Κεφάλαιο από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα) μέσω πλειστηριασμών. Ο τελευταίος πλειοδοτικός διαγωνισμός, βάσει επίσημων στοιχείων του φορέα, είχε ημερομηνία 27 Μαρτίου 2014, απέφερε έσοδα λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ (αφορούσε τρία ακίνητα), ενώ ο αμέσως προηγούμενος εκτελέστηκε περίπου ένα χρόνο πριν.

Το πλήγμα που έχει επιφέρει στην αγορά ακινήτων η κρίση της ελληνικής οικονομίας είναι βαρύ. Η κάθετη μείωση της ζήτησης και άρα των τιμών κατοικιών, καταστημάτων και εν γένει κτιρίων, είχε ως αποτέλεσμα αφενός το Επικουρικό Κεφάλαιο να αραιώσει τη συχνότητα των πλειστηριασμών, αφετέρου τα έσοδα από τις πλειοδοτικές διαδικασίες να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Από τα επίσημα στοιχεία του φορέα προκύπτει επίσης ότι η λίστα με τα ακίνητα των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών περιλαμβάνει σε σύνολο 106 τίτλους, συνολικής αξίας περί τα 53,5 εκατ. ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ένα ποσό της τάξης των 50 – 55 εκατ. ευρώ θα βοηθούσε σημαντικά στην προσπάθεια του Επικουρικού Κεφαλαίου να περιορίσει τις ανοικτές υποχρεώσεις του, που όπως ανέφερε χθες το IW είναι της τάξης της 500 εκατ. ευρώ. Όμως η χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινείται η αγορά ακινήτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στο Επικουρικό, αφού πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρει αγοραστές για τα ακριβά ακίνητα τα οποία έχουν τιμές εκκίνησης άνω των 2 εκατ. ευρώ το καθένα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*