Αντίρροπες απόψεις για ΕΟΠΠΥ και ασφαλιστικά προγράμματα ΥΓΕΙΑΣ

Μια εντελώς διαφορετική άποψη για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ασφαλιστική αγορά εφόσον ο ΕΟΠΥΥ διακόψει την παροχή κάλυψης στους ασφαλισμένους για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές και επισκέψεις σε διαγνωστικά κέντρα, διατυπώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς. Όπως διατείνεται, τα όσα θα συμβούν στον κλάδο μπορεί να είναι θετικά και όχι αρνητικά όπως θα ανέμενε κανείς (βλέπε προηγούμενο άρθρο IW). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, μια ενδεχομένως μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν στο σύνολό τους τα κόστη από τις απαλλαγές των συμβολαίων τους, εφόσον συντρέξει λόγος εισαγωγής του σε νοσοκομείο, είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν το δημόσιο ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη δική τους επιβάρυνση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ωφελημένη πρόκειται να βγει και η ασφαλιστική αγορά, η οποία θα κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις εμφανώς χαμηλότερης αξίας από όσες θα κατέβαλλε αν ο ασφαλισμένος οδηγούνταν, υπό τη στήριξη και του ΕΟΠΥΥ, σε ιδιωτικές κλινικές.

Κατά τον ίδιο παράγοντα, βάσει στοιχείων που διαθέτει, οι ιδιωτικές κλινικές χωρίζονται με βάσει τα τιμολόγιά τους σε τρεις κατηγορίες. Στις πολύ ακριβές όπου το μέσο κόστος νοσηλείας υπολογίζεται στα 7.000 ευρώ, στις ακριβές κλινικές με μέσο κόστος νοσηλείας στα 5.000 ευρώ, στις μικρότερες κλινικές όπου το μέσο κόστος νοσηλείας διαμορφώνεται τα 4.000 ευρώ και στις κλινικές του δημοσίου στις οποίες το μέσο κόστος περιορίζεται σε επίπεδα που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

Αν λοιπόν, όπως εξηγεί, ένας ασφαλισμένος, μη έχοντας κάλυψη του ΕΟΠΥΥ, επιλέξει λόγω οικονομικής αδυναμίας να νοσηλευθεί σε κρατικό νοσοκομείο τότε το κόστος της ασφαλιστικής για την αποζημίωση θα είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό το οποίο επωμίζεται σήμερα, που ο ασφαλισμένος επιλέγει για τη νοσηλεία του τις ιδιωτικές κλινικές.

Βέβαια, το ίδιο στέλεχος δέχεται ότι, για να ισχύσουν και στην πράξη τα ανωτέρω θα πρέπει καταρχήν οι ασφαλισμένοι να δεχθούν να διατηρήσουν τα προγράμματά τους ενεργά μετά τη διακοπή των παροχών του ΕΟΠΥΥ ή να μην επιδιώξουν την αντικατάστασή τους με νέα χαμηλότερης αξίας που θα προβλέπουν καλύψεις μόνο για το δημόσιο τομέα.