Παράταση έξι μηνών ζητά η Κυβέρνηση

Την παράταση της δανειακής σύμβασης επιβεβαιώνεται και επισήμως ότι ζητάει η Ελληνική κυβέρνηση. Το αίτημα θα αφορά παράταση της σύμβασης κατά έξι μήνες και θα βασίζεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο Μοσκοβισί ενώ οι όροι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Να σημειωθεί ότι το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την πλευρά του Προέδρου του Eurogroup κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ που θα αποφασίσει αν θα γίνει έκτακτο Eurogroup.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και όλοι θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό, υπογραμμίζοντας ότι το αν θα παραμείνει ως έχει εξαρτάται μόνο από την Αθήνα. Λίγο νωρίτερα, ο Επικεφαλής του Eurogroup κ.
Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εργαστούν με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες για να αρθεί το αδιέξοδο, αρκεί να ζητήσει η Αθήνα παράταση του προγράμματος.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών κ. Michel Sapin δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές κρίθηκε στη διατύπωση, αναφέροντας πως υπήρχε σύγκλιση σε θέματα όπως το χρέος και ο αποκλεισμός ενός «κουρέματος». Σύμφωνα με τον κ. Sapin, η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1.5% του ΑΕΠ, αλλά όχι χαμηλότερα για όσο καιρό διαρκεί η παράταση του προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:30 και απαιτούνται 180 ψήφοι βουλευτών. Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της και θα εργαστεί σκληρά για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Παράλληλα προανήγγειλε ότι αύριο το πρωί θα κατατεθεί με διαδικασία κατεπείγοντος το πρώτο σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, καθώς και για τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί και νομοσχέδιο που θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και θα αποκαθιστά τις εργασιακές σχέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*