ΧΑ: Παραμένει το ισχυρό VOLATILITY

Και η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να χαρακτηριστεί από υψηλή μεταβλητότητα και προσφέρεται για ενεργό trading, μετά μάλιστα και τη διαφαινόμενη αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας. Ήδη έχουμε βιώσει τρεις εβδομάδες ακραίας μεταβλητότητας, αλλά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό θα συνεχιστεί. Δεύτερη ανοδική εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, μέσα όμως από αυξημένη μεταβλητότητα, απόλυτα δικαιολογημένη ενόψει σημαντικών εξελίξεων.

Με υψηλά κέρδη 11,28% έκλεισαν οι τιμές των μετοχών την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά να κινείται με υψηλή μεταβλητότητα και να προεξοφλεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς διαφαίνεται ότι υπάρχει μια σύγκλιση που δημιουργεί προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, θετική κρίνεται η ανοδική διάσπαση της ισχυρής αντίστασης των 850 μονάδων, και η αγορά μπορεί στις επόμενες συνεδριάσεις να κινηθεί προς τα επίπεδα των 930-950 μονάδων με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας ή το επόμενο διάστημα έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το φως που διαφάνηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλες για επίτευξη συμφωνίας οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στη διάσπαση των 850 μονάδων, που έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τον Γενικό Δείκτη από τις 29 Δεκεμβρίου, όταν διασπάστηκε καθοδικά μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου. Το ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση την τρέχουσα εβδομάδα της διάσπασης αυτής, ώστε να επιτευχθεί η κίνηση προς τις 950 μονάδες. Προϋπόθεση για αυτό είναι η επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα με τους εταίρους, έστω κι αν αυτό δεν συμβεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά τις επόμενες μέρες.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του Grexit και την υπερβάλλουσα ρευστότητα των ξένων hedge funds, έφεραν αγοραστές σε ελληνικές μετοχές και ειδικά στις υπερπουλημένες ελληνικές τράπεζες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει ανέβει από τα χαμηλά των 600 μονάδων προς τα παρόντα επίπεδα μέσα από τοποθετήσεις εγχώριων κυρίως κεφαλαίων, που έβλεπαν τις ιδιαίτερα χαμηλές τραπεζικές αποτιμήσεις, και αφού έλαβαν την πληροφόρηση ότι δεν επίκεινται κατακλυσμιαίες αλλαγές (πλην των διοικήσεων) στις ελληνικές τράπεζες, πόνταραν στο γεγονός της διεύρυνσης της χρηματοδότησης από τον ELA κατά περίπου 5 δισ. και φυσικά στην επίτευξη συμφωνίας. Έτσι, οι τραπεζικές μετοχές εκτοξεύθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους πρόσκαιρους traders, που είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα, να ρευστοποιήσουν. Στην άνοδο βοήθησαν ιδιαίτερα και ξένα hedge funds (κυρίως βρετανικά και αμερικανικά), τα οποία θέλουν την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις στους πελάτες τους.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 893,98 μονάδες, έναντι των 803,36 της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 11,28%. Από τις αρχές του νέου έτους σημειώνει άνοδο 8,21%, ενώ από τις αρχές του Φεβρουαρίου καταγράφει μεγάλα κέρδη 23,83%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*