Συχνές οι ψηφιακές απειλές σε χρήστες Mac και PC

Εξίσου συχνές φαίνεται να είναι οι ψηφιακές απειλές που αντιμετωπίζουν τόσο οι χρήστες υπολογιστών Apple όσο και οι υπόλοιποι χρήστες άλλων πλατφορμών. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, μάλιστα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερους κινδύνους όσον αφορά συγκεκριμένα είδη απειλών.

Μολονότι, ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερα επιβλαβή λογισμικά για το λειτουργικό OS X όσα για άλλες πλατφόρμες (συμπεριλαμβανομένων των Windows), σε καμιά περίπτωση, αυτό δε σημαίνει ότι οι συσκευές Mac και τα αποθηκευμένα σε αυτές δεδομένα έχουν κάποιου είδους «ανοσία» απέναντι στους κινδύνους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 26% των Ευρωπαίων χρηστών που χρησιμοποιούν επιτραπέζιους υπολογιστές Apple ως βασική συσκευή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο καθώς και το 15% των χρηστών που προτιμούν φορητούς υπολογιστές Apple δεν ανέφεραν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κακόβουλο λογισμικό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών PC στην Ευρώπη είναι ελαφρώς υψηλότερος (31%). Ωστόσο, αντιμέτωπο με κακόβουλο λογισμικό, όπως ransomware, ήρθε το 19% των Ευρωπαίων ιδιοκτητών Mac σε σύγκριση με το 11% των χρηστών συσκευών Windows. Τόσο οι χρήστες λειτουργικών συστημάτων OS X, όσο και οι χρήστες Windows, ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν περιστατικά με στόχο τα οικονομικά τους στοιχεία (52% και 54% αντίστοιχα).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι χρήστες Mac έχουν γενικά χαμηλότερη επίγνωση για τις απειλές του Διαδικτύου σε σχέση με τους χρήστες συσκευών Windows. Για παράδειγμα, το 41% των ιδιοκτητών MacBook στην Ευρώπη δεν έχει ποτέ ή σχεδόν ποτέ ακούσει για προγράμματα ransomware και το 34% δεν γνωρίζει για τα επικίνδυνα κακόβουλα προγράμματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία του λογισμικού. Συγκριτικά, μεταξύ των ερωτηθέντων συνολικά, το 30% δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τo ransomware και το 27% δεν γνωρίζει για τα exploits.

Η έρευνα δείχνει ότι οι μισοί από τους χρήστες Mac εξακολουθούν να παραμελούν την ανάγκη για την εγκατάσταση λύσεων ασφάλειας στις συσκευές τους ενώ στην Ευρώπη, μόνο το 30% των MacBook και το 50% των επιτραπέζιων υπολογιστών Apple είναι προστατευμένο. Επιπλέον, όταν οι χρήστες της Apple επιλέγουν μια λύση ασφάλειας για τις συσκευές τους, οι περισσότεροι δίνουν έμφαση στην τιμή (40%), ενώ η αποδοτικότητα στον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το 37%.

Από τη σύγκριση προκύπτει το γεγονός ότι οι χρήστες Windows βάζουν ως κορυφαία προτεραιότητα την αποδοτικότητα στον εντοπισμό malware (48%), με το κόστος και τη δυνατότητα καταπολέμησης online απειλών να ακολουθούν (45% και 32% αντίστοιχα).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*