Η νέα κυβέρνηση και ο «καυτός» Φεβρουάριος

Χωρίς περίοδο χάριτος, η νέα κυβέρνηση καλείται να λάβει άμεσες αποφάσεις για την οικονομία, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με πολλά μέτωπα ανοικτά και με την έλλειψη της ρευστότητας να πιέζει ασφυκτικά το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι εκ των πραγμάτων ασφυκτικά και η νέα κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις με προσεκτικούς χειρισμούς, για να αποφευχθεί ένα μοιραίο ατύχημα, που θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία στο σημείο-μηδέν που βρέθηκε το 2010.

Ο Φεβρουάριος προμηνύεται θερμός από όλες τις απόψεις, αφού στο τέλος του μήνα λήγει η δίμηνη παράταση που έχει χορηγηθεί στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης, ενώ κεντρικά ορόσημα είναι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 12 Φεβρουαρίου και το Eurogroup τέσσερις μέρες μετά, στις 16 Φεβρουαρίου: ή συμφωνία με τους πιστωτές ή τεχνητή παράταση, για να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε κυβέρνηση και Τρόικα να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας και ένα πλαίσιο συμφωνίας. Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την ελληνική οικονομία, με επίκεντρο βέβαια το τραπεζικό σύστημα.

Το 2015 πρόκειται για μια χρονιά που, ούτως ή άλλως, αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς ενεργοποιείται το «πακέτο Ντράγκι», από το οποίο όμως η χώρα μας θα μπορεί να επωφεληθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι, όταν άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα βλέπουν το κόστος δανεισμού για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις τους να υποχωρεί, η Ελλάδα θα υστερεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό το ότι ήδη η απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και άλλων χωρών που ήταν σε Μνημόνιο –όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας– κινείται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου «φλερτάρει» με το 10% όταν του πορτογαλικού κινείται πέριξ του 2,5%.

Από τον Μάρτιο θα «βρέχει» 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στις οικονομίες της ΕΕ. Το ζητούμενο για την Ελλάδα βέβαια είναι να μην «κρατάει ομπρέλα» όταν θα αρχίσει να «βρέχει» λεφτά στην ευρωζώνη. Δηλαδή θα πρέπει η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να τα έχει βρει με τους δανειστές, προκειμένου να έχει όφελος από το «κοσμογονικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη.

Η ρευστότητα των τραπεζών θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα κατά τη μετεκλογική περίοδο. Και αυτό όχι κυρίως εξαιτίας των εκροών των καταθέσεων, αλλά εξαιτίας της ανάγκης διοχέτευσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Παράμετρος που συναρτάται άμεσα με την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*