EEA: Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε επιστολή της η ΚΕΕΕ

Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο αναφέρεται σε επιστολή του προέδρου της ΚΕΕΕ: «Ο επιμελητηριακός κόσμος παρακολουθεί εμβρόντητος το νέο επικοινωνιακό ατόπημα της ΚΕΕΕ με το οποίο επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ προς όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, την 19η.12.2014, δηλώνει ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε «διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων», μετά από «σκληρή διαπραγμάτευση στην οποία προέβη η Δ.Ε. της ΚΕΕΕ», παρότι «κάποιοι λίγοι Πρόεδροι Επιμελητηρίων, γνωστοί για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες αλλά και τις κομματικές παρωπίδες που φορούν… προσπάθησαν και προσπαθούν να μειώσουν την πετυχημένη διαπραγμάτευση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ..».
Εάν, ορθώς αντιλαμβανόμαστε, δηλώνει ο κ. Πρόεδρος ότι η ΚΕΕΕ, όχι μόνον αποδέχεται τις ψηφισθείσες ρυθμίσεις, αλλά, θεωρεί αυτές ως επιτυχές αποτέλεσμα της «σκληρής διαπραγμάτευσής» της. Δεν επιθυμούμε να διαταράξουμε αυτή… την πανηγυρική διάθεση, αλλά νιώθουμε την ανάγκη να την αντιπαραβάλλουμε με γεγονότα, στοιχεία και δεδομένα, ώστε η επιμελητηριακή κοινότητα να κρίνει.
Για λόγους ιστορικής μνήμης και προσωπικής αξιοπρέπειας του καθένα μας, ας θυμηθούμε τα γεγονότα.
Στη Γ.Σ. της ΚΕΕΕ στις Σέρρες υποβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σχέδιο νόμου που περιελάμβανε τις διατάξεις που αφορούσαν την τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας. Η ΚΕΕΕ με το από 01.12.2014 έγγραφό της προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας υπέβαλλε τις παρατηρήσεις της, όπως αυτές είχαν εγκριθεί από τη Δ.Ε. της ΚΕΕΕ, προκειμένου να ενσωματωθούν στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου. Οι παρατηρήσεις της ΚΕΕΕ, που αντανακλούσαν και τις επίσημες θέσεις των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, εμπεριέχονταν σε κείμενο 21 σελίδων, και ήσαν τροποποιήσεις, προσθήκες και διαγραφές επί των προτεινόμενων στο σχέδιο νόμου ρυθμίσεων για την επιμελητηριακή νομοθεσία. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για, αριθμητικά, πενήντα (50) τροποποιήσεις διατάξεων και δεκατέσσερις (14) διαγραφές ρυθμίσεων του σ/ν.
Ατυχώς για την ΚΕΕΕ, όλες της οι παρατηρήσεις ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ. Και, όχι μόνο αυτό. Το υποβληθέν στη Γ.Σ. σ/ν, αντικαταστάθηκε από τρισχειρότερο, μη γνωστό στην επιμελητηριακή κοινότητα, όπου είχαν αφαιρεθεί ακόμη κι εκείνες οι ελάχιστες διατάξεις τις οποίες αρχικά είχε αποδεχθεί η ΚΕΕΕ.
Δηλαδή, αιφνιδιαστικά, υποβλήθηκε στη Βουλή ΑΛΛΟ σ/ν από αυτό που είχε τεθεί υπόψη της επιμελητηριακής κοινότητας, ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ οι παρατηρήσεις της ΚΕΕΕ, και εμφανίζεται προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σ/ν που δεν είχε τεθεί ποτέ υπόψη των Επιμελητηρίων.
Ποια ήταν η αντίδραση της ΚΕΕΕ; Η εκκωφαντική σιωπή. Η Διοίκηση της ΚΕΕΕ όχι μόνο δεν εξέφρασε την αγανάκτησή της γι’ αυτή την παλινωδία ή κατά το κοινώς λεγόμενο, για το «άδειασμα» των Επιμελητηρίων, όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΛΕΞΗ! ΑΦΩΝΗ και ΑΛΑΛΗ η επίσημη φωνή των Επιμελητηρίων. Δεν ακούστηκε απολύτως τίποτα για το γεγονός, ότι, ΟΛΕΣ οι επίσημα υποβληθείσες στον αρμόδιο Υπουργό θέσεις της ΚΕΕΕ αγνοήθηκαν πλήρως, απορρίφθηκαν, το δε σ/ν που υποβλήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε τεθεί υπόψη της, στη ΓΣ της ΚΕΕΕ!
Αλλά, εάν ορθώς, και πάλι, αντιλαμβανόμαστε, σήμερα, η Διοίκηση της ΚΕΕΕ θεωρεί ως «επιτυχία», αυτό, που η ίδια, με τις προηγούμενες, έγγραφες, επίσημες θέσεις της διεκδικούσε να ανατρέψει! Δηλαδή, το γεγονός ότι απορρίφθηκαν όλες οι θέσεις της ΚΕΕΕ, δεν συνιστά ΑΠΟΤΥΧΙΑ, για τον κ. Πρόεδρο, ενώ το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι το σ/ν που ψηφίστηκε δεν περιελάμβανε ΟΥΤΕ ΜΙΑ από τις διατάξεις που η ΚΕΕΕ είχε εισηγηθεί, με το από 01.12.2014 έγγραφό της προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, αποτελεί «επιτυχία», καρπό και επιβράβευση, της «σκληρής διαπραγμάτευσης» της …
Ενώ, όμως, δεν διατυπώθηκε καμία επίσημη αντίδραση από πλευράς ΚΕΕΕ, ως προς την συλλήβδην απόρριψη των θέσεών της, επιβάλλεται, να ερευνήσουμε πως αντέδρασε στο γεγονός αυτό, ο πολιτικός κόσμος, στη συζήτηση του σ/ν στη Βουλή. Προκύπτει, λοιπόν από τα επίσημα Πρακτικά της Βουλής, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπό της, ότι ακόμη και οι αγορητές της συμπολίτευσης ένιωσαν έκπληξη, που ο κος Υπουργός αγνόησε και δεν έλαβε υπόψη του τις θέσεις της ΚΕΕΕ!
Συγκεκριμένα:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (ΠΑΣΟΚ): «Ως προς τα επιμελητήρια, υπάρχουν σοβαρά θέματα, τα οποία πρέπει το Υπουργείο να δει. Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των επιχειρήσεων υπέρ των επιμελητηρίων, θα δημιουργήσει προβλήματα στη βιωσιμότητά τους. Πιστεύω ότι θα στηρίζαμε τα επιμελητήρια σε αυτήν τη φάση, αν το τέλος τήρησης της μερίδας ΓΕΜΗ έμπαινε σε ετήσια βάση, κύριε Υπουργέ. Διαφορετικά, δεν θα υπάρξουν πόροι ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Είναι κάτι το οποίο το προτείνουμε, είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει αρκετά και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη ψήφιση αυτού του άρθρου ή του συνόλου -αν θέλετε- της πολιτικής που μας καταθέτετε σήμερα για τα επιμελητήρια, αν δεν δούμε ότι τα επιμελητήρια της χώρας θα έχουν επόμενη μέρα. Ένα άλλο θέμα είναι η διασύνδεση μητρώων να μην περιορίζεται στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, αλλά και στις προσωπικές και τις ατομικές, όπως ήταν και η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης. Ποιοι έχουν σήμερα την ανάγκη των επιμελητηρίων; Ποιοι βοηθιούνται πραγματικά από τα επιμελητήρια; Νομίζετε ότι οι είκοσι, τριάντα, σαράντα μεγάλες εταιρίες της χώρας είναι αυτές οι οποίες σήμερα έχουν μια συνεργασία με τα επιμελητήρια; Όχι βέβαια. Οι μικρές, ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις έχουν πιο πολύ ανάγκη τα επιμελητήρια. Μια άλλη πρότασή μας που διατύπωσα και στην Επιτροπή είναι να είναι ρητή η αυτοδίκαιη κτήση της ιδιότητας του μέλους του επιμελητηρίου με την εγγραφή στο ΓΕΜΗ. ……..Είναι απορίας άξιο το ότι δεν ελήφθη υπόψη η σχετική πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ακυρώθηκε στην ουσία το έργο της σχετικής νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής».
Εμφανίζεται, δηλαδή, το εξόχως αδιανόητο, ο αγορητής της συμπολίτευσης να αναρωτιέται εύλογα, γιατί απορρίφθηκαν και δεν λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις της ΚΕΕΕ, την ίδια ώρα, που δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση της ίδιας της Διοίκησης της ΚΕΕΕ για την απόρριψη των θέσεών της! Και, αν αυτό ευσταθεί, και δεν προσκομισθούν απτές αποδείξεις, περί του αντιθέτου, από πλευράς Διοίκησης της ΚΕΕΕ, οι υπεύθυνοι οφείλουν ΑΜΕΣΑ να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται, όμως, και οι τοποθετήσεις σχεδόν του συνόλου των αγορητών στη Βουλή, που εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς τη δυνατότητα επιβίωσης των Επιμελητηρίων με βάση τις ρυθμίσεις του συζητούμενο σ/ν. Ενδεικτικά, και μόνο, σταχυολογούμε:
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: «Καταψηφίζουμε τις ρυθμίσεις και για τα Επιμελητήρια, καθώς εκτιμούμε –και δικαίως- ότι θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στη βιωσιμότητά τους».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΜΑΒΟΛΙΤΗΣ Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Δεν διευκρινίζετε αν το τέλος ΓΕΜΗ είναι ετήσιο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει όραμα για τη βιωσιμότητα των επιμελητηρίων. Αν και εδώ δεν υπάρξει μια διευκρίνιση και το τέλος είναι εφάπαξ, τα επιμελητήρια δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν».
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές: «Μελετώντας, βέβαια, τα συγκεκριμένα άρθρα που αφορούν τα επιμελητήρια, παρατηρεί κανείς ότι δεν προβλέπεται ετήσιο τέλος τήρησης του ΓΕΜΗ, που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του ΓΕΜΗ».
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΔΗΜΑΡ: «Η ρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με το άρθρο 75, περιορίζεται στη διασύνδεση των μητρώων μόνο στις κεφαλαιουχικές εταιρείες και στα υποκαταστήματα αυτών και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και ανυπέρβλητα εμπόδια για τα μικρότερα επιμελητήρια, στα οποία το πλήθος των μελών τους προέρχεται από ατομικές ή προσωπικές εταιρείες. Δεν συμφωνούμε με αυτό το θέμα και δεν συμφωνούν και τα περισσότερα επιμελητήρια, πλην των μεγάλων».
Διαπιστώνει, κανείς, από τα προηγούμενα, ότι, τουλάχιστον, οι συγκεκριμένοι αγορητές, όχι μόνο δεν συμμερίζονται την αίσθηση επιτυχίας που αποπνέει η επιστολή της ΚΕΕΕ, αλλά, αντίθετα, προβληματίζονται, εντονότατα αν με τις συγκεκριμένες διατάξεις του ήδη ψηφισθέντος σ/ν τα Επιμελητήρια μπορούν καν να επιβιώσουν!
Αν, όμως, κατά την πολιτική συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή, εκφράστηκε η απορία, γιατί αγνοήθηκαν οι θέσεις της ΚΕΕΕ, υπήρξαν και ορισμένες δηλώσεις, που ανέφεραν, ακριβώς το αντίθετο, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη απορία!
Παραθέτουμε τις συγκεκριμένες δηλώσεις από τα πρακτικά:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: «Έρχομαι στο θέμα των επιμελητηρίων που έγινε πολύ κουβέντα. Είμαι από εκείνους τους συναδέλφους που υπογράψαμε να μην καταργηθεί η οικονομική ενίσχυση στα επιμελητήρια, η υποχρεωτικότητα με άλλα λόγια.
Όμως, σήμερα έρχεται μια ρύθμιση, η οποία, όπως πληροφορούμαι, βρίσκει σύμφωνη την Ένωση Επιμελητηρίων και λύνει το θέμα…….. Εγώ στέκομαι και επισημαίνω τη θετική συνεννόηση, τη ρεαλιστική συνεννόηση μεταξύ επιμελητηρίων και Υπουργείου και προχωράμε σε αυτή τη ρύθμιση».
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): «Σε συνεννόηση με τα επιμελητήρια μετά από διαβουλεύσεις, καταθέτουμε αυτό το νομοσχέδιο».
Ευλόγως, πλέον, ρωτάμε την ΚΕΕΕ, και ειδικότερα, τον Πρόεδρο και τη Διοικητική Επιτροπή της :
Προηγήθηκε της κατάθεσης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου η αποδοχή αυτού από την ΚΕΕΕ, όπως ρητά δηλώνεται από τον πλέον αρμόδιο, κο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ;
Αν, ναι, ποιο Όργανο, με ποια απόφασή του, η οποία λήφθηκε σε ποια συνεδρίασή του, αποδέχθηκε εξ ονόματος των Επιμελητηρίων της χώρας το συγκεκριμένο σ/ν;
Πότε διαφοροποιήθηκε η απόφαση της ΚΕΕΕ, όπως αυτή είχε διατυπωθεί με τις επίσημα καταγεγραμμένες θέσεις της που υποβλήθηκαν και απορρίφθηκαν από τον κο Υφυπουργό ;
Αν, πάλι είναι ψεύδη τα όσα ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία, πρέπει ΑΜΕΣΑ η ΚΕΕΕ δημόσια να το καταγγείλει, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, δια της σιωπής της το αναγνωρίζει και το αποδέχεται.
Αξίζει, όμως, παράλληλα με την επίσημη τοποθέτηση του πολιτικού κόσμου, να θυμηθούμε πια υπήρξε η στάση των Επιμελητηρίων της χώρας, επίσημων φορέων και ενώσεων,
Τουλάχιστον 20 Επιμελητήρια ρητά έχουν εκφρασθεί κατά της αποδοχής του ήδη ψηφισθέντος σ/ν, ενώ θεωρούμε δεδομένο ότι στο σύνολό τους είναι εναντίον του νομοσχεδίου και στηρίζουν μέχρι τέλους τις επίσημα διακηρυγμένες θέσεις της ΚΕΕΕ , όπως αυτές διατυπώνονται στο από 01.12.2014 έγγραφό της προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό – αλλά συγχρόνως θλιβερό και εξοργιστικό – ότι υπέρ του νομοσχεδίου έχει εκφρασθεί δημόσια μόνο ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, με άξιο συμπαραστάτη και μέντορα τον Υφυπουργό κύριο Γιακουμάτο, στον οποίο έδωσε τα διαπιστευτήριά του…
Ιδιαίτερα επικριτική κατά του νομοσχεδίου είναι η ΓΣΕΒΕΕ, που συμμερίζεται πλήρως την αγωνία μας για την φαλκίδευση του επιμελητηριακού θεσμού και τα επερχόμενα λουκέτα Επιμελητηρίων με τις άμεσες οδυνηρές επιπτώσεις που θα έχουν στο επίπεδο και το εύρος των υπηρεσιών προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλοι με συνέπεια ταχθήκαμε, υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις της ΚΕΕΕ, στο κοινό μας αγώνα για την επιβίωση του επιμελητηριακού θεσμού. Η θέση μας αυτή προκύπτει από γεγονότα και αυταπόδεικτα, γνωστά σε όλους, στοιχεία, και δεδομένα.
Όσοι, αντίθετα, ομιλούν χωρίς να παραθέτουν στοιχεία, αλλά προσεύχονται να δώσει λύση «ο από μηχανής θεός», όχι απλώς δεν πείθουν, αλλά το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποκαλύπτουν δημοσίως την γύμνια των επιχειρημάτων τους και την ιδιοτέλεια των σκοπών τους.
Είναι λυπηρό, που από το σύνολο όσων συμπαραταχθήκαμε, δυστυχώς, κάποιοι, απολύτως γνωστοί σε όλους μας, λίγοι και μικροί, αλλά με άμετρη φιλοδοξία, ήσαν, είναι και θα παραμείνουν πανηγυρικά απόντες!
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη κρισιμότητα του χρόνου που διανύουμε και την ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διάσωση ενός ιστορικού θεσμού. Και βέβαια δεν είναι ώρα, ούτε οι συνθήκες το επιτρέπουν, για μικροπολιτικές και στημένα «πανηγυράκια» και σκέρτσα.
Είναι ώρα για απολογισμό και αυτοκριτική. Για ανάληψη ευθυνών. Για συνέπεια λόγων και έργων. Αλλά, κυρίως, για δράση.
Όποιος δεν αισθάνεται ικανός ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ρόλου του πρέπει να αποχωρήσει. Διαφορετικά, η συμμετοχή του σε όλη αυτή τη πρωτοφανή επιχείρηση απαξίωσης της θεσμικής υπόστασης των Επιμελητηρίων πρέπει να στηλιτευθεί.
Η Πολιτεία, πρώτη, πρέπει να επιτελέσει το ύψιστο πολιτειακό καθήκον της μέσα σε συνθήκες θεσμικής σοβαρότητας. Και ο επιμελητηριακός κόσμος είναι εδώ για να συμβάλλει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*