Β. Χρηστίδης: Απαραίτητο «εργαλείο» για τους επαγγελματίες η ασφάλιση πιστώσεων

Στα εργαλεία που μπορεί να παράσχει η ιδιωτική ασφάλιση και ειδικότερα τα προγράμματα ασφάλισης πιστώσεων στους επιχειρηματίες αναφέρθηκε ο Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Euler Hermes Hellas, από το βήμα του συνεδρίου Greek Exports Conference.

Ο κ. Χρηστίδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανείσπρακτων οφειλών από αφερέγγυους πελάτες. Και σε αυτόν τον τομέα η ασφάλιση πιστώσεων μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό μία επιχείρηση». Φέρνοντας σχετικό παράδειγμα είπε πως μια επιχείρηση που έχει περιθώριο κέρδους 5% και έχει μία επισφάλεια ύψους 100.000 ευρώ θα πρέπει να έχει επιπλέον τζίρο 2 έκατ. ευρώ για να μπορέσει να την καλύψει. Επίσης τόνισε ότι η ασφάλιση πιστώσεων είναι ένα δυναμικό συμβόλαιο, καθώς ο ασφαλισμένος είναι σε συνεχή καθημερινή συνεργασία με τον ασφαλιστή του.
Η ασφάλιση πιστώσεων καλύπτει δύο βασικούς τομείς: την αποδεδειγμένη αδυναμία του πελάτη να πληρώσει π.χ λόγω πτώχευσης ή τις περιπττώσεις που ο πελάτης καθυστερεί να πληρώσει.

Από τους ασφαλιστές πιστώσεων παρέχεται τρεις κύριες υπηρεσιες:α) η πρόληψη μέσα από την αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, β) η αποζημίωση (σε προκαθορισμένο διάστημα και γ) η διεκδίκηση (μεγιστοποίηση δυνατότητας είσπραξης της οφειλής).