Αφερέγγυα ασφάλιστρα στον κλάδο πυρός

Σε τιμολογιακούς διαξιφισμούς που ενέχουν τον κίνδυνο της κεφαλαιακής «εξόντωσης» επιδίδεται μερίδα ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο Πυρός, επιδιώκοντας την εξασφάλιση αυξημένων μεριδίων σε μια αγορά η οποία λόγω της ύφεσης έπαψε εδώ και καιρό να αναπτύσσεται.

Ανώτατα στελέχη του κλάδου δηλώνουν στο IW ότι, οι εκπτώσεις που παρέχουν στους ασφαλισμένους όσες εταιρείες κινούνται επιθετικά φθάνουν και το 30% έναντι του κόστους ασφάλισης των προς ανανέωση ασφαλιστηρίων, έναντι δηλαδή του τιμολογίου της προηγούμενης χρονιάς.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι πίσω από την προσφορά δεν υφίσταται underwriting το οποίο να διασφαλίζει την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών. Δέχονται, βέβαια, ότι οι τιμολογιακοί διαξιφισμοί είναι προς το συμφέρον των ασφαλισμένων αφού έτσι καταφέρνουν και καλύπτονται με χαμηλότερο κόστος, όμως, στο τέλος της ημέρας οι πρακτικές αυτές είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά θέτοντας σε κίνδυνο τη φερεγγυότητά της.

Μάλιστα, χαρακτηρίζουν ως οξύμωρο το γεγονός ότι η επιθετική πολιτική τιμών καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες προετοιμάζονται για το Solvency II, οργανώνοντας, μεταξύ άλλων, τις κεφαλαιακές υποδομές τους ώστε να προσαρμοστούν στο νέο εποπτικό περιβάλλον το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουάριου 2016.

Κρίσιμα ερωτήματα αναμένεται να απασχολήσουν την ΤτΕ μετά από καταγγελίες δημοσιεύματα σχετικά με τις τακτικές αυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*