Ομπρέλα προστασίας για τις επιχειρήσεις η ασφάλιση πιστώσεων

Αποτελεσματική προστασία για τις επιχειρήσεις παρέχει η ασφάλιση πιστώσεων, που αποτελεί διαχρονικό εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τη σημασία της κάλυψης για το σύγχρονο επιχειρηματία ανέλυσαν σε συνέδριο της ICAP ο Α. Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΠ, ο Μάκης Τζέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Atradius και ο Β. Χρηστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Euler Hermes.
\
Τη λειτουργία και το ρόλο του ΟΑΕΠ ανέλυσε ο κ. Α. Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού τονίζοντας ότι ο φορέας καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, που αφορούν εμπορικούς και πολιτικούς κινδύνους. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ», το οποίο κοστίζει 60 ευρώ για τις χώρες της Ευρώπης και 100 ευρώ για τις χώρες εκτός Ευρώπης και στις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό όπως η ασφάλιση του τιμολογίου και η παράδοση του προϊόντος στον αγοραστή. Μιλώντας για τον οργανισμό επισήμανε ότι λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και δεν ανήκει στο δημόσιο, αλλά εποπτεύεται από αυτό. «Ο εξαγωγέας μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις εφόσον αυτές με την ασφάλιση εξασφαλίζονται. Δεδομένου ότι ελάχιστοι επιχειρηματίες πληρώνουν με μετρητά η ασφάλιση πιστώσεων καθίσταται πιο επιβεβλημένη. Η κρίση έδωσε το έναυσμα στις επιχειρήσεις να στραφούν στο εξωτερικό και να αποκτήσουν ασφαλιστική συνείδηση. Το ασφάλιστρο σε μας είναι επί του τιμολογίου όχι επί του τζίρου της εταιρείας».

Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Τζέης, Διευθύνων Σύμβουλος στην ATRADIUS CREDIT INSURANCE HELLENIC BRANCH, αναφέρθηκε στους κινδύνους τους οποίους καλύπτει η ATRADIUS, τη σημασία της πληροφόρησης από μεγάλες βάσεις δεδομένων εταιρειών και ανέλυσε τα οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων, τονίζοντας πως η ασφάλιση είναι επένδυση και όχι δαπάνη.
Όπως δήλωσε «με τις τεράστιες βάσεις δεδομένων σε πολλά σημεία σε όλο τον κόσμο, παίρνοντας πληροφορίες από εταιρείες όπως η ΙCAP, ξέρουμε πότε συμφέρει το πελάτη να μην πουλήσει για να μην έχει ζημία». Η Atradius αποζημιώνει μέχρι και το 90% της απαίτησης και στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει προστατεύει τη ρευστότητα και συμβάλλει στην ανάπτυξη. «Μία εταιρεία γίνεται πιο ανταγωνιστική όταν πουλάει επί πιστώσει. Έτσι η εταιρεία ανοίγεται σε νέους πελάτες, νέες αγορές, πετυχαίνοντας ανάπτυξη εκ του ασφαλούς. Ταυτόχρονα η εταιρεία που ελαχιστοποιεί τις πιστώσεις της γίνεται στα μάτια των καταναλωτών πιο εύρωστη πιο δυνατή».
Σχετικά με το κόστος της ασφάλισης τόνισε ότι είναι περιορισμένο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Συνηθισμένο ποσοστό για το ασφάλιστρο είναι το 0,5% επί του ασφαλισμένου τζίρου της εταιρείας. Επίσης οι πελάτες της Atradius αποζημιώνονται μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Όσον αφορά τον ΟΑΕΠ είπε πως «ευθεία σύμπραξη μεταξύ του ΟΑΕΠ και των ιδιωτικών εταιρειών στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να γίνεται. Στην Ευρώπη συμβαίνει. Θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Στην αναγκαιότητα και τη διαχρονικότητα της ασφάλισης πιστώσεων αναφέρθηκε εν συνεχεία ο κ. Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της EULER HERMES HELLAS. Όπως δήλωσε «οι περισσότερες αποζημιώσεις αφορούν περιπτώσεις όπου υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών».
Για της Euler Hermes είπε πως η εταιρεία έχει το πλεονέκτημα της φυσικής παρουσίας σε πολλές χώρες. «Για τον Έλληνα εξαγωγέα ασφαλίζουμε τις δραστηριότητες του σε πάνω από 98 χώρες. Η αξιολόγηση και η ανάληψη του κινδύνου απαιτούν σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Η πρωτογενής πληροφόρηση προέρχεται από συνεντεύξεις που οι συνεργάτες μας πραγματοποιούν με τους πελάτες και η δευτερογενής από εταιρείες όπως η ICAP. Εμείς αξιολογούμε και ασφαλίζουμε το σύνολο του πελατολογίου των πελατών μας. Καλύπτουμε πάνω από 200 χώρες. Θα μπορούσαμε μέσω ενός SLA να έχουμε μια συνεργασία όπου θα γνωρίζουμε σε ποιες χώρες δραστηριοποιούμαστε εμείς και σε ποιες ο ΟΑΕΠ. Έτσι, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε λαμβάνοντας τη κατάλληλη γνώση για τη λειτουργία μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*