Δρ. Αθανάσιος Xαλαζωνίτης, Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Bsc, Msc, PhD, FESC, Αναπληρωτής Κοσμήτορας & Δ/ντης Τομέα, Οργάνωση & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ΕΣΔΥ, Νίκος Παλληκαράκης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Παν/μιο Πατρών, John Brennan, Director Regulations and Industrial Policy, Eucomed, Δρ. Χρυσούλα-Ηλιάννα Νικολάου, Ιατρό Βιοπαθολόγο – Νευροανοσολόγο Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής & Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, Διευθύντρια, Βιοπαθολογικό - Μικροβιολογικό Εργαστήριο, «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο, Δημήτρης Κοντός, Πρόεδρος, ΕΟΠΥΥ Μάκης Βορίδης, Υπουργός Υγείας και Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, περιοδικό Pharma & Health Business (Ph.B), portal VIRUS.com.gr

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας: Καινοτομία και Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας

Η εξασφάλιση βιώσιμου συστήματος υγείας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την επένδυση σε καινοτομίες και την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. Μέσω της εξέλιξης της Βιομηχανίας της Ιατροτεχνολογίας και την ανάπτυξη και συνδυασμό τεχνολογιών μπορούμε ν βελτιώσουμε την ευημερία των ανθρώπων και τις δομές υγείας.
Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιατροτεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε χτες παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Μ. Βορίδη, εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων υγείας. Περισσότεροι από 350 σύνεδροι παρακολούθησαν τις συζητήσεις και 1.000 διαδικτυακοί θεατές είδαν την πορεία των εργασιών μέσω live streaming.

Χρύσανθος (Σάκης) Μητρόπουλος, ΓΓ ΣΕΙΒ, Χρήστος Γ. Γιάνναρης, Πρόεδρος, Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), Gloria Rodriguez Aguado, Manager of Regions Relationships, Spanish Federation of Healthcare Technology Ψompanies, Γιάννης Σαριβουγιούκας, πρώην Υποδιοικητής, ΙΚΑ & Διευθυντής Πληροφορικής, Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Σταύρος Χρ. Πεντέας, Διοικητής, 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ,         Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, περιοδικό Pharma & Health Business (Ph.B), portal VIRUS.com

Χρύσανθος (Σάκης) Μητρόπουλος, ΓΓ ΣΕΙΒ, Χρήστος Γ. Γιάνναρης, Πρόεδρος, Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), Gloria Rodriguez Aguado, Manager of Regions Relationships, Spanish Federation of Healthcare Technology Ψompanies, Γιάννης Σαριβουγιούκας, πρώην Υποδιοικητής, ΙΚΑ & Διευθυντής Πληροφορικής, Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», Σταύρος Χρ. Πεντέας, Διοικητής, 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής , Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος, περιοδικό Pharma & Health Business (Ph.B), portal VIRUS.com

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) σε συνεργασία με τα Ethos Events της εταιρείας Ethos Media. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μείωση στον προϋπολογισμό για την Υγεία από €1,6 σε €1,45 δις.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Παύλος Αρναούτης χαιρετίζοντας τους Συνέδρους εστίασε στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών το οποίο λειτουργεί ως Διατιμητήριο με μοναδικό κριτήριο την φθηνότερη τιμή, αδιαφορώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων παρόλο που αποτελoύν αγαθά υγείας! Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Η Βιομηχανία της Βιοτεχνολογίας αναγνωρίζει ότι το υπάρχον μοντέλο κλείνει τον κύκλο ζωής του και πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα συνεργατικό μοντέλο όπου οι εταίροι υγείας θα εδραιώσουν ένα δίκτυο που συλλογικά θα αναδεικνύει τις ευκαιρίες και τις αξίες που προσφέρουν η Ιατροτεχνολογία και η καινοτομία. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μόνο με την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας μια μέθοδο αξιολόγησης της προσφερόμενης αξίας της ιατρικής παρέμβασης, με την οποία εκτιμούνται και τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, εξασφαλίζεται η απόδοση κάθε δαπάνης. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτήν την δυνατότητα αξιολόγησης, έχουμε δυστυχώς πολύ δρόμο να διανύσουμε και άλλες προτεραιότητες να λύσουμε».

3

Παύλος Αρναούτης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ)

Το Συνέδριο χαιρέτησαν οι κκ Βασίλης Κοντοζαμάνης, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Λιντζέρης. Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι «Το σύστημα Υγείας άντεξε παρά τις δημοσιονομικές προσαρμογές που ήταν όμως αναγκαίες για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις. Όσο καλύτερο είναι το επίπεδο της υγείας του πληθυσμού τόσο πιο βελτιωμένοι είναι και οι οικονομικοί δείκτες ανάπτυξης. Η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ είναι βασική προτεραιότητα όπως και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία ώστε να αποφύγουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυσχεραίνουν τους εμπλεκόμενους φορείς του συστήματος υγείας. Στόχος είναι ο τομέας της ιατροτεχνολογίας να είναι ανταγωνιστικός, εξωστρεφής και καινοτομικός». Ο κ. Ξανθός στην αντίπερα όχθη τόνισε ότι

4

Βασίλης Κοντοζαμάνης, Γενικός Γραμματέας, Υπουργείο Υγείας

«Το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει λάθος εκτίμηση καθώς δεν υπάρχει success story και το ξέρουν όλοι, επιχειρηματίες, ασθενείς, η ίδια η κυβέρνηση. Οι ασθενείς επιβαρύνονται με αποτέλεσμα να είμαστε μπροστά σε μια εκτεταμένη ζώνη υγειονομικής φτώχιας. Χρειάζεται ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση αλλά πάνω απ’ όλα αξιοπιστία την οποία στερείται η Πολιτεία.» Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Λιντζέρης διαφώνησε με τον κ. Ξανθό και μίλησε για τη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει στο χώρο της υγείας κάτω από αντίξοες συνθήκες «Δεν είναι αλήθεια ότι το εθνικό σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση. Η μείωση της δαπάνης δεν ακολουθήθηκε από μείωση του προσδόκιμου ζωής». Επίσης σημείωσε ότι «Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να καταλήξει σε κοινό Modus Vivendi, όμως είναι σαφές ότι χρειάζεται ενίσχυση ο τομέας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ο ΕΟΦ θα κάνει ότι χρειάζεται για να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή έχοντας κυρίως ως συγκριτικό πλεονέκτημα το επιστημονικό και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας».

Ο κ. John Brennan, Director Regulations and Industrial Policy, Eucomed, στην ομιλία του μίλησε για τη μεγάλη συνεισφορά της σύγχρονης τεχνολογίας στο τομέα της ιατρικής, εκφράζοντας την ανάγκη κατανόησης των νέων δεδομένων προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση των συστημάτων τεχνολογίας σε όλη την Ευρώπη τονίζοντας ότι «στην Ευρώπη η δαπάνη για τη διαχείριση των συστημάτων τεχνολογίας αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ με το 10% εξ αυτών να πηγαίνει ως επανεπένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη. Πάνω από 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ κάθε 38 λεπτά στην Ευρώπη κατατίθεται ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας ιατροτεχνολικών προϊόντων». Επίσης σημείωσε ότι «το επιχειρηματικό μοντέλο έχει αλλάξει καθώς όλοι προσπαθούν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες και λογισμικά γύρω από τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Είναι σαφές ότι το σύστημα Υγείας απαιτεί να εστιάσουμε στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας με κοινωνικοοικονομικά οφέλη αλλά και οφέλη για την ίδια την υγεία και τον ασθενή».

Ανδρέας Ξανθός, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας, Βουλευτής Ρεθύμνου, ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ξανθός, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας, Βουλευτής Ρεθύμνου, ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βορίδης έλαβε μέρος στη συζήτηση της 1ης Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Πώς μπορεί η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία να συμβάλει στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας;» με συνομιλητές τους κκ John Brennan, Δημήτρη Κοντό, Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Δρ. Νίκο Μανιαδάκη, Αναπληρωτή Κοσμήτορα & Δ/ντη Τομέα Οργάνωση & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ΕΣΔΥ, Δρ. Χρυσούλα Νικολάου, Ιατρό Βιοπαθολόγο-ΝευροΑνοσολόγο Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής & Νευρολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών και Διευθύντρια Βιοπαθολογικό –Μικροβιολογικό Εργαστήριο «Αιγηνίτειο», Νίκο Παλληκαράκη, Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής Παν. Πατρών, Δρ. Αθανάσιο Χαλαζωνίτη, Δ/ντη Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».

6

Δημήτρης Λιντζέρης, Πρόεδρος, ΕΟΦ

Ο κ. Βορίδης αναφορικά με την αποπληρωμή των χρεών των Νοσοκομείων είπε ότι «ο ρυθμός πληρωμών είναι καλύτερος από παλιότερα. Οι ληξιπρόσθεμες οφειλές έχουν αντιμετωπιστεί από μια δεξαμενή χρημάτων 1,9 δισ. ενώ ήδη έχει απορροφηθεί το 1,3 δισ. Τα υπόλοιπα 600 εκ. δεν θα χρησιμοποιηθούν όλα και έτσι 250 εκατ. θα περισσέψουν για να χρησιμοποιηθούν για τις οφειλές του 2012 έως 2014». Ο κ. Βορίδης τόνισε επίσης ότι «οι εξοικονομήσεις της Υγείας δεν επιστρέφουν στο λογιστήριο του Κράτους αλλά επιστρέφουν σε ποιοτικές υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους». Επίσης σημείωσε ότι «ο εξορθολογισμός και οι διαρθρωτικές αλλαγές τώρα αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς οπότε πολύ σύντομα θα έχουμε συνολική και πραγματική εικόνα των αναγκαίων πόρων για την Υγεία κάτι το οποίο θα καταργήσει την ανάγκη για οριζόντιες ανορθολογικές παρεμβάσεις». Ο κ. Κοντός επισήμανε ότι «η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία μπορεί να είναι ευλογία αλλά μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα από την υπερ-χρήση». Επίσης τόνισε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τους κλειστούς προϋπολογισμούς καθώς μέσα στον προϋπολογισμό υπάρχουν δυνατότητες ανακατανομής και αναδιανομής, που αποκαθιστούν τις ανισορροπίες». Παράλληλα αναφέρθηκε στο απαρχαιωμένο σύστημα χορήγησης με χειρόγραφες συνταγές, εξουσιοδοτήσεις από εταιρείες χωρίς έλεγχο τιμών, και τρόπο αποζημίωσης ανεξάρτητα από το είδος και την ποσότητα υλικού.

7

John Brennan, Director Regulations and Industrial Policy, Eucomed

Ο Δρ. Χαλαζωνίτης από την πλευρά του επιστήμονα τόνισε ότι «απαιτούνται λειτουργικές προδιαγραφές, όχι τεχνικές» και επισήμανε ότι «η σύγχρονη τεχνολογία με σωστή χρήση μπορεί να εξοικονομήσει πολλές χιλιάδες ευρώ στο Σύστημα Υγείας, όπως η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο μπορεί να εξοικονομήσει ακόμα και €40.000 κόστος νοσηλείας καθώς η ασθενής δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε πολυδάπανη νοσηλεία».

Η Δρ. Νικολάου τόνισε ότι «το Παρατηρητήριο Τιμών δυσκολεύει την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς τα Νοσοκομεία αναγκάζονται να προμηθεύονται με βάση την χαμηλότερη τιμή και όχι την ποιότητα του υλικού. Η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας στο βιοπαθολογικό εργαστήριο καθώς προσφέρει ταχύτερα και πιο σύγχρονα αποτελέσματα. Ο ασθενής χρειάζεται τέλεια παροχή υπηρεσιών από το Νοσοκομείο και το βιοπαθολογικό εργαστήριο όμως δυστυχώς η Πολιτεία δεν λειτουργεί ως σύμβουλος στην παρούσα φάση».

Ο κ. Παλληκαράκης επισήμανε ότι «25 χρόνια γίνονται προσπάθειες εισαγωγής ιατρικής πληροφορικής με πολύ φτωχά αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε αξιόπιστα οικονομικά δεδομένα, αξιολόγηση δεδομένων και επενδύσεων και η ιατρική πληροφορική μπορεί να προσφέρει τεκμηριωμένα δεδομένα.»

IMG_3721 IMG_3922

Ο Δρ. Μανιαδάκης επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαφορετικές ανάγκες που κάθε χώρα έχει για την χρήση της τεχνολογίας» τονίζοντας ότι «αλλάζει σταδιακά η σχέση Νοσοκομείων – προμηθευτών οι οποίοι προσφέρουν εκτός από εξοπλισμό και υπηρεσίες πλέον».

 

Αντικείμενο συζήτησης της στρογγυλής τραπέζης II ήταν το «Σύστημα Προμηθειών: Προβλήματα, ελλείψεις, προκλήσεις» με συντονιστή τον Αιμίλιο Νεγκή και ομιλητές τους κκ Gloria Rodriguez Aguado, Manager of Regions Relationships, Spanish Federation of Healthcare Technology Companies, Χρήστο Γιάνναρη, Πρόεδρο ΕΠΥ, Σάκη Μητρόπουλο, Γενικό Γραμματέα ΣΕΙΒ, Σταύρο Πεντέα, Διοικητή Α’ ΥΠΕ, Γιάννη Σαριβουγιούκα, Διευθυντή Διεύθυνση ΙΚΑ & ΙΤ, Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. Ο κ. Γιάνναρης, μίλησε για τους στόχους του 2015, εκφράζοντας την άποψη ότι η διαγωνιστική διαδικασία αποτελεί την πεμπτουσία του συστήματος καθώς θέτει το ζήτημα της προσφοράς και της ζήτησης. Ωστόσο, όπως τόνισε «η τεκμηρίωση των προδιαγραφών, η γνώση ως προς την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και η ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού αποτελούν ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας για το σύστημα προμηθειών εξασφαλίζοντας την απαραίτητη γνώση προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχοι του συστήματος για το 2015 είναι το 60% των Ι/Π να προμηθεύεται με κεντρικούς διαγωνισμούς. Για το 2014 στόχος είναι η προμήθεια του 45% των Ι/Π.» Ο κ. Μητρόπουλος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης Παρατηρητηρίου και όχι Διατιμητηρίου όπως και λειτουργεί στην παρούσα φάση, επισημαίνοντας ότι «ένα σωστό παρατηρητήριο λειτουργεί ως εργαλείο παρακολούθησης τιμών και ως εργαλείο παρακολούθησης και κατάρτισης των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων.» Ο κ. Πεντέας, τόνισε τη δυσκολία που υφίσταται στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων λόγω της έλλειψης διαφάνειας ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά διαφωνώντας με τον κ. Σαριβουγιούκα, η χώρα δεν είναι σε κατάσταση εμφράγματος αλλά σε κατάσταση μετεγχειρητικής ανάρρωσης δεδομένου ότι οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν. Ο κ. Σαριβουγιούκας, είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα ζωντανό μηχανισμό να διαχειριστεί το σύνολο των δεδομένων που έχουμε.» Η κα. Aguado μίλησε για τις ομοιότητες και τις διαφορές των συστημάτων προμηθειών Ισπανίας και Ελλάδας, τονίζοντας ότι «στην Ισπανία έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε δημόσιες προσφορές πάρα πολύ ωστόσο το σύστημα είναι κεντρικό αλλά σε επίπεδο περιφέρειας που οργανώνει την κεντρική προμήθεια που αφορά τα περισσότερα υλικά.

IMG_3721

Όλα τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν κοινό κατάλογο και αυτή η συνεργασία μας βοηθά να ξέρουμε τις εταιρείες ώστε να ξέρουμε τι προσφέρει η κάθε μια. Στους διαγωνισμούς αυτούς, η τιμή του προϊόντος έχει βαρύτητα 60% ως κριτήριο κατακύρωσης ενώ 40% βαρύτητα έχουν τα κριτήρια που αφορούν στην ποιότητα. Επίσης, η τιμολόγηση ανά εξέταση που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στην Ισπανία, αποσύρθηκε με δικαστική παρέμβαση».
Στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιατροτεχνολογίας (ΣΕΙΒ) χορηγοί ήταν:
LEAD SPONSORS:
CEGEDIM
PREMIERE SPONSORS:
DROMEAS, ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Α.Ε.Ε
SPONSORS:
ABBOTT DIAGNOSTICS , DRAEGER HELLAS, Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ,CONFERIENCE, INNEWS
ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:
ΑΝΤΙΣΕΛ ΑΦΟΙ Α. ΣΕΛΙΔΗ Α.Ε., ΠΑΥΛΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ Α.Ε., ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Ε., ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ Α.Ε., ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΑΕ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ – COLOPLAST ΑΕ, ΦΟΥΤΖΙ ΦΙΛΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., AGFA HEALTHCARE, BOSTON SCIENTIFIC HELLAS ΑΕ, COSMO ONE, EDWARDS LΙFESCIENCES ΕΠΕ, JOHNSON & JOHNSON ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, LERIVA ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΕ, MEDICARE HELLAS Α.Ε., MEDICAL SUPPLIES Α. & L. LTD, MEDTRONIC HELLAS ΑΕΕ, PHARMA SWISS (VALEANT), PHILIPS HELLAS Α.Ε.Β.Ε., ROCHE DIAGNOSTICS HELLAS ΑΕ, SAINT JUDE MEDICAL ΕΛΛΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕ, SAFEBLOOD BIOANALYTICA A.E., SOL HELLAS, SIEMENS ΑΕ
PRINT SPONSOR:
PRESSIOUS ARVANITIDIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*