Η τιμολογιακή ισορροπία στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ύδρα

Τους κινδύνους που ενέχουν για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών τα αδικαιολόγητα χαμηλά τιμολόγια, συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από 270 ανώτατα στελέχη της διεθνούς ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς, συμμετέχοντας στο τελευταίο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στην Ύδρα.

Ένα από τα βασικότερα σημεία στα οποία επικεντρώθηκαν οι σύνεδροι ήταν το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών επιμένει στην πολιτική των χαμηλών ασφαλίστρων στον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, θέτοντας σε δεύτερο πλάνο την παράμετρο αποθεματοποίηση, παρά την προοπτική εφαρμογής του Solvency II και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες τα τροχαία ατυχήματα καταγράφουν άνοδο μετά από δύο χρόνια πτωτικής πορείας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τονίστηκε επίσης ότι, ήδη καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα επιθετικών τιμολογήσεων και στον κλάδο Ασφάλισης Περιουσίας, εξέλιξη η οποία προκαλεί νέους ισχυρούς «πονοκεφάλους» στην αγορά.

Επισημάνθηκε δε ότι, από τις αρχές της κρίσης, περί το 2010, οι εταιρείες, όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν να μειώνουν τα τιμολόγιά τους, προκειμένου να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της ύφεσης, ανταποκρινόμενες στα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, όμως, η ύφεση είχε για τη χώρα παρατεταμένη διάρκεια, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές να επιμείνουν στην πολιτική των επιθετικών ασφαλίστρων, εκτός από τον κλάδο Αυτοκινήτων και στις ασφαλίσεις Περιουσίας. Το κρίσιμο πλέον για την αγορά, όπως τονίσθηκε στο συνέδριο της Ύδρας, είναι να καταφέρει να ισορροπήσει τιμολογιακά ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή της επάρκεια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*