Πως βλέπουν οι Lloyd’s την ελληνική ασφαλιστική αγορά

[starbox]

«Δείξτε εμπιστοσύνη». Το μήνυμα αυτό με τα σαφή στοιχεία σταθερότητος που περικλείει, στέλνει στους έλληνες ασφαλιστές ο επικεφαλής των Lloyd’s στην Ευρώπη, Benno Reishel, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε το iw χθες με την ευκαιρία της ομιλίας του (την οποία και παρουσιάζουμε αναλυτικά) στην εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

Χαιρετισμό και αισιόδοξη προοπτική απηύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος και αντιπρόεδρος, Νίκος Μακρόπουλος, ενώ ο πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα, Τ. Κιττμερ, δήλωσε την απερίφραστη βεβαιότητα του για τις δυνατότητες της χώρας να αναπτυχθεί καθώς και τις ευκαιρίες που μπορούν να ανοιχθούν μέσα από τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.ELLINOVRETANIKO_2

Ο Benno Reishel με πλήρη εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά της ευρώπης την οποία και χαρακτηρίζει ως «ενστικτωδώς διεθνή», πιστεύει στην δυναμική, τον όγκο και τις δυνατότητες του ασφαλιστικού κλάδου. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σήμερα υπάρχουν αρκετές χώρες παγκοσμίως που έχουν ελάχιστη ή μηδενική ασφαλιστική κάλυψη καταδεικνύοντας τα περιθώρια εξέλιξης της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, παρουσία εκπροσώπων της αγοράς, επιχειρηματιών, πολλών ασφαλιστών και εκπροσώπων της κυβέρνησης (υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δενδιας) ο κ. Benno Reishel τόνισε μεταξύ άλλων ότι
«τα Lloyd’s έχουν μία μακρά συνεργασία με την Ελλάδα λόγω της ναυτιλίας, και μέχρι και σήμερα τα πλοία και τα σκάφη αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών μας στην Ελλάδα.

Όπως η φήμη των Lloyd’s για τις εξαιρετικές ασφαλιστικές υπηρεσίες που προσφέρουν έχει διατηρηθεί μέσα στους αιώνες έτσι και το status της Ελληνικής ναυτιλίας παραμένει, καθώς διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονούς στόλους παγκοσμίως. Επίσης, στην Ελλάδα τα Lloyd’s ασφάλισαν τη γέφυρα του Ρίου Αντιρίου και του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα Lloyd’s έχουν μία ισχυρή θέση παγκοσμίως, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετές προκλήσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία, όπως η εισροή κεφαλαίων. Υπάρχει η ευκαιρία να καινοτομήσουμε με κάποια από τα κεφάλαια αυτά, ωστόσο, χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση του κινδύνου. Στην τελική, είμαστε ασφαλιστές και όχι διαχειριστές κεφαλαίων. Σήμερα υπάρχουν αρκετές χώρες παγκοσμίως που έχουν ελάχιστη ή μηδενική ασφαλιστική κάλυψη. Και στόχος των Lloyd’s είναι να αυξήσει την ασφαλιστική συνείδηση και διείσδυση σε αυτές τις οικονομίες»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Lloyd’s στο ερώτημα για το πώς θα ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία η απάντηση θα έλθει μέσα από την αξιοποίηση ευκαιριών και «το κλειδί βρίσκεται στην πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανάπτυξη. Βe confident – Να είστε βέβαιοι, να έχετε αυτοπεποίθηση».

Και για να γίνει αυτό, συνέχισε «η Ε.Ε. πρέπει να αυξήσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της. Είναι βασικό για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης που έχουμε ως ήπειρος: την επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει μία δύσκολη περίοδο λιτότητας και συρρίκνωσης. Γνωρίζω ότι έχετε επιτύχει πλεόνασμα και ότι σημαντικοί παράγοντες όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις δείχνουν σημάδια ενθαρρυντικά, καθώς και ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί αυτή τη χρονιά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του επιχειρηματικού κλάδου και να τονώσουν την ανάπτυξη. Και εκτιμώ ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ψάξουμε για ανάπτυξη από την ασφαλιστική βιομηχανία.
Η Ευρώπη είναι καλή στις ασφάλειες και θα έπρεπε να είναι σε θέση να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της και στις αναδυόμενες οικονομίες. Το πλεονέκτημα των ευρωπαίων ασφαλιστών είναι ότι είναι ενστικτωδώς διεθνείς. Δεν είναι τοπικιστές, όπως φαίνεται και από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ασφαλιστικούς ομίλους. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπάρχει η Allianz, Munich Re, HDI, τρεις από τους μεγαλύτερους ομίλους διεθνώς. Στη Γαλλία, η AXA και η Scor. Στην Ιταλία η Generali, στη Βρετανία η Aviva και RSA. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα φετινό report της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα η λέξη ασφάλεια αναφέρεται λίγες φορές, σε αντίθεση με την βιομηχανία που εμφανίζεται πάνω από 700 φορές στο κείμενο.

Η μεταποίηση-βιομηχανία αποτελεί βασικό μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας ότι η Ευρώπη πρέπει να διάθεσε περισσότερα στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στην καινοτομία, και να εκμεταλλευτεί τις βιομηχανικές ευκαιρίες. Επίσης, στην έρευνα αναφέρεται ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι ένας από τους τομείς που βοήθησαν να μειωθεί το χάσμα της παραγωγικότητας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλά έχουν γραφτεί για το χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ευρώπη και πολλές φορές καθόλου κολακευτικά. Από την άλλη ο ασφαλιστικός κλάδος δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αντίθετα, συνέβαλε στην ανάπτυξη και την αειφορία των οικονομιών. Δημιούργησε θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς, και βοήθησε στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου, πληρώνοντας αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις και βοηθώντας τες να διαχειριστούν τις κρίσεις. Επίσης, ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στην ΕΕ, με πάνω από 8,5 τρις. Ευρώ ενεργητικό υπό διαχείριση.

Το ποσό αυτό αποτελεί το 60% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι κυρίαρχος στις ασφάλειες. Καλύπτουμε το 34% των ασφαλίστρων του κλάδου ζημιών –εκτός ζωής- παγκοσμίως. Το 2013 οι ασφαλιστές του κλάδου ζημιών πλήρωσαν πάνω από 325 δις. ευρώ σε αποζημιώσεις. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ποσό που δόθηκε σε επιχειρήσεις και τις βοήθησε να διασφαλίσουν την ευρωστία του και να σχεδιάσουν με αυτοπεποίθηση το μέλλον τους. Αυτές οι πληρωμές καθιστούν την ευρωπαϊκή οικονομία πιο ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες. Υπάρχουν πάνω από 5.000 ασφαλιστικές εταιρίες στην Ευρώπη και αποτελούν έναν ισχυρό εργοδότη για εκατομμύρια εργασιακές θέσεις στην Ευρώπη. Ελπίζω η Ευρώπη να γίνει εξωστρεφής και να στραφεί στις γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου μπορεί να βρει νέες αγορές για τα καταναλωτικά αγαθά και τις υπηρεσίες που παρέχει. Αρκετά από τα ρίσκα των επιχειρήσεων δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν και μερικές από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται δεν είναι οικίες. Η δουλειά του ασφαλιστή είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και να τις προστατέψει από το ρίσκο και τους κινδύνους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*