Γ. Φουρλής: Πρωτοπορεί και ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό η International Life

[starbox]

Ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα ετοιμάζεται να κάνει η International Life, επιχειρώντας για πρώτη φορά να διευρύνει τις αποστάσεις από τον ανταγωνισμό. Νέες υπηρεσίες, εκπαιδευμένους με πρότυπα διαμεσολαβητές, υψηλή κατάρτιση, επίλεκτο στελεχιακό δυναμικό, συστήματα τεχνολογίας, εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πολλά άλλα περιλαμβάνονται στο πολυμέτωπο σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση υπηρετώντας τον στόχο της ποιοτικής ανάπτυξης.

Το πρότζεκτ της εταιρείας μας αναλύει ο γενικός διευθυντής της, κ. Γιάννης Φουρλής, τονίζοντας ότι είναι σύνθετο όμως ταυτόχρονα καλά σχεδιασμένο και υλοποιήσιμο. Αναφέρεται στο επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει σήμερα η International Life, την πρόθεση για συνεργασίες και πολλά ακόμα που αφορούν τη γενική και ειδική στόχευση της μεγάλης ελληνικής ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας που οραματίζεται να διατηρήσει και να εξελίξει την ανθρωποκεντρική της κουλτούρα, δημιουργώντας παράλληλα υποδομές εφάμιλλες αυτών που διαθέτουν εταιρείες με παγκόσμια απήχηση.

Ξεκαθαρίζει ότι αυτό αποτελεί και το όραμα της οικογένειας Μπράβου, η οποία εδώ και 58 χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να στηρίζει την εταιρεία ακόμη και στις δυσκολότερες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι σήμερα η International Life δεν διστάζει να τα «αλλάξει όλα» αποβλέποντας στη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού brand, μέσω του οποίου οι πολίτες καταναλωτές και οι συνεργάτες διαμεσολαβητές θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου ασφαλιστικές υπηρεσίες.

iw? Πείτε μας για τη θέση στην οποία πιστεύετε ότι τοποθετείται σήμερα η εταιρεία σας. Ποια είναι η αξία της, η δυναμική της;

Γ.Φ.: Η IL είχε από το παρελθόν την εικόνα μιας νοικοκυρεμένης εταιρείας οικογενειακού χαρακτήρα, με εμπειρία πολυεθνικών μετόχων, που βασιζόταν στη σωστή συναλλακτική συμπεριφορά. Οι σχέσεις της ήταν πάντα άριστες με το περιβάλλον της, είτε αυτό αφορούσε στους πελάτες της, είτε στους συνεργάτες της, είτε στο προσωπικό της. Το 84% των εργασιών μας αφορά σε προσωπικές ασφαλίσεις και αυτή θα παραμείνει η κύρια αγορά μας, δημιουργώντας όμως ένα περιβάλλον υψηλής προστιθέμενης αξίας, απευθυνόμενοι στη μέση και μέση ανώτερη κοινωνικοοικονομική τάξη, δίνοντας βάρος στο cross selling και αξιοποιώντας δίκτυα που ακολουθούν την ανάλυση αναγκών, τη σωστή συμβουλευτική διαδικασία, εστιάζοντας στον επαγγελματία διαμεσολαβητή. Η ιστορική αξία της εταιρείας έχει στο DNA της το συναλλακτικό ήθος και αυτό αποτελεί μια εξαιρετική αφετηρία για μια επανατοποθέτησή μας στην ασφαλιστική αγορά. Έχοντας ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο αναδιοργάνωσης, εστιάζοντας σε δομές, στελεχιακό δυναμικό και τεχνολογία, έχουμε θέσει τις βάσεις για μια εταιρεία με εξαιρετική δυναμική, που χαρακτηρίζεται από κουλτούρα υψηλής δυναμικής.

iw? Θεωρείτε ότι είστε στην κορυφή ή ότι τείνετε προς αυτήν;

Γ.Φ.: Εξαρτάται από το πού τοποθετεί ο καθένας την κορυφή. Η δική μας κορυφή, επειδή είμαστε φιλόδοξοι και θέλουμε να κάνουμε πράγματα, έχει μια άλλη έννοια. Δεν είναι μόνο η υψηλή παραγωγή ή η υψηλή κερδοφορία. Ο κύριος στόχος αφορά την υψηλή εκτίμηση των πελατών μας και των συνεργατών μας και όλα τα άλλα ακολουθούν. Στόχος είναι η συναλλαγή με την IL για πελάτες και συνεργάτες να αποτελεί μια καταπληκτική εμπειρία. Ακούγεται βαρύγδουπο αλλά αυτό είναι, έχουμε απόσταση από αυτό και χρειάζεται σκληρή εργασία για να το πετύχουμε.

iw? Ποιοι είναι οι στόχοι σας, το όραμά σας;

Γ.Φ.: Η αριστεία. Το όραμά μας έχει διάρκεια και βάθος χρόνου. Θέλουμε να γίνουμε άριστοι. Δεν το έχουμε στον βαθμό που το θέλουμε. Γνωρίζουμε όμως πως μπορούμε να πάμε υψηλότερα, το επιδιώκουμε καθημερινά με σειρά ενεργειών, το περνάμε στην εταιρική κουλτούρα. Να κρατήσουμε και να εξελίξουμε την ανθρωποκεντρική μας κουλτούρα σε περιβάλλον αριστείας.

iw? Ανησυχείτε για το μέλλον σε σχέση με το Sol, τα κεφάλαια κ.λπ.;

Γ.Φ.: Δεν ανησυχούμε. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι και συγκεκριμένα η οικογένεια Μπράβου έχουν δείξει μεγάλη προσήλωση και έμπρακτο ενδιαφέρον στην οικονομική στήριξη της εταιρείας. Τα τελευταία χρόνια έγιναν από τους ίδιους αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που υπερβαίνουν το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Αυτό και μόνο δείχνει την προσήλωσή τους και το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία. Επιπλέον, βλέπουμε ότι υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον τόσο από έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην International Life, με τελικό στόχο να αποτελέσει η IL ένα όχημα συγχώνευσης ασφαλιστικών εταιρειών.

iw? Ειδικά για την International ή γενικά για την αγορά;

Γ.Φ.: Και για τα δύο. Να τονίσω ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αναμενόμενη αύξηση των κλάδων σύνταξης και υγείας τα επόμενα χρόνια, το οικονομικό περιβάλλον που στηρίζεται από την ΕΕ και οι επιδόσεις των εταιρειών τα τελευταία χρόνια βοηθούν στο να χτίσεις ένα ελκυστικό προφίλ για έναν επενδυτή. Εμείς βρισκόμαστε σε φάση που το έχουμε αξιολογήσει όλο αυτό, το προβάλλουμε, και το συζητάμε. Ήδη, έχουμε εισπράξει πραγματικό ενδιαφέρον το οποίο και αξιολογούμε για το επόμενο βήμα μας.

iw? Είστε ελληνική ασφαλιστική εταιρεία;

Γ.Φ.: Ναι, είμαστε ελληνική με την εξής όμως ιδιαιτερότητα: λειτουργούμε με διαδικασίες, συστήματα, υποδομές και, στον επιθυμητό βαθμό, με τη νοοτροπία μιας πολύ καλής πολυεθνικής εταιρείας. Η ελληνικότητά μας είναι, μεταξύ άλλων, ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται εδώ από έμπειρα στελέχη, που είναι σε θέση να κατανοήσουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πολλές φορές καλύτερα το περιβάλλον μας. Η επιχειρηματικότητα της IL είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Με τον Γιάννο (Μπράβο) έχουμε πάρει αποφάσεις που σε περιβάλλον πολυεθνικών εταιρειών θα χρειαζόταν πολλαπλάσιος χρόνος και αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη γνώσης διαχείρισης κινδύνων ή εταιρικής διακυβέρνησης από την πλευρά μας αλλά σε έλλειψη κατανόησης από τη δική τους. Δεν θα ξεχάσω πως προ εικοσαετίας χρειάστηκαν έξι περίπου μήνες για να κατανοήσουν οι συνάδελφοί μου στο εξωτερικό τι σημαίνει μεταχρονολογημένη επιταγή.

iw? Η πιθανή είσοδος επενδυτών δεν απειλή την ελληνική ταυτότητα;

Γ.Φ.: Όχι, οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν, αυτή είναι η δουλειά τους 58 χρόνια και όλα δείχνουν ότι υπάρχει συνέχεια, οι δυνητικοί επενδυτές είναι επενδυτές και όχι ξένες ασφαλιστικές, τουλάχιστον σήμερα, και πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και πολύ ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον. Τέλος, το ενδιαφέρον υπάρχει και λόγω ενός πολύ καλού management team που χτίζουμε στην εταιρεία, το οποίο απαρτίζεται από Έλληνες που σε αρκετές περιπτώσεις διαθέτουν σοβαρή εμπειρία στο εξωτερικό.

iw? Για τους συνεργάτες σας διαμεσολαβητές τι πιστεύετε και ποιο μήνυμα τους στέλνετε;

Γ.Φ.: Από το click, call, face, προτιμούμε το face. Είμαστε εξαιρετικά ανθρωποκεντρική εταιρεία. Αυτό που θέλουμε εμείς να κάνουμε μόνο με διαμεσολαβητές γίνεται είτε από το agency είτε από πράκτορες και μεσίτες ασφαλειών. Επιδιώκουμε να δημιουργούμε ευρύτερες ασφαλιστικές σχέσεις, που υπερβαίνουν το ένα συμβόλαιο και περιλαμβάνουν μια συνολική ασφαλιστική κάλυψη των πελατών μας. Αυτό δεν γίνεται ούτε με μηχανές, ούτε με τηλέφωνα, ούτε με εναλλακτικά δίκτυα που βασίζονται στην τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα πρόσωπα που είναι σωστά εκπαιδευμένα για να προσφέρουν τις σωστές ασφαλιστικές λύσεις.

iw? Υπάρχει λόγος να φοβάται ο πολίτης της International Life;

Γ.Φ.: Όχι. Το β’ τρίμηνο του έτους που διανύουμε ήταν το καλύτερο από ποτέ σε νέες αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται έλλειμμα εμπιστοσύνης ή κάποια ανησυχία από πλευράς καταναλωτών. Δείχνει το αντίθετο.

iw? Πού το αποδίδετε;

Γ.Φ.: Το αποδίδουμε στο ότι έχουν γίνει πολλαπλές κινήσεις από την εταιρεία, οι οποίες περνούν στην αγορά και κερδίζουν τους διαμεσολαβητές. Αυτοί με τη σειρά τους εμπιστεύονται την International Life και την προωθούν στους πελάτες τους.

iw? Στους πολίτες καταναλωτές τι λέτε για την ελληνική ασφαλιστική εταιρεία International Life;

Γ.Φ.: Καταρχάς, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει στραφεί προς τις ελληνικές εταιρείες και αυτό ισχύει σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Η εταιρεία μας αναδιοργανώνεται, εκσυγχρονίζεται, καινοτομεί, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε κοντά τους τα τελευταία 58 χρόνια έχοντας πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις –150.000 αποζημιώσεις τα τελευταία 10 μόνο χρόνια– έχοντας παράλληλα προσφέρει εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους στην ελληνική επικράτεια. Πόσοι άραγε μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο;

iw? Να μην ανησυχούν, να μη φοβούνται;

Γ.Φ.: Δεν βλέπω λόγο ανησυχίας. Το τι μπορεί να συμβεί στην ελληνική οικονομία είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όμως στο μακροοικονομικό περιβάλλον όλα δείχνουν ότι περάσαμε τον κάβο. Σε ό,τι αφορά την εταιρεία από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και για 7 συνεχόμενα τρίμηνα παρουσιάζουμε κερδοφορία, έχοντας μαζί με αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αυξήσει τα εποπτικά μας κεφάλαια κατά 32 εκατ. ευρώ. Τι να πω, εσείς τι λέτε, δεν δοκιμαστήκαμε; Εμείς τουλάχιστον δοκιμαστήκαμε και τα βγάλαμε πέρα με δικούς μας πόρους.

iw? Τα σχέδιά σας για το ΧΑ και για την ασφαλιστική αγορά;

Γ.Φ.: Η θυγατρική εταιρεία μας, η ΑΕΓΑ, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Βλέπουμε όμως πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Την εναλλακτική αγορά τη βλέπουμε ως πρώτο βήμα. Συνεκτιμώντας ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχει βάθος στον ασφαλιστικό κλάδο και πως ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις ασφάλειες και την Ελλάδα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε κεφάλαια. Είμαστε στα πρώτα βήματα της σχετικής διαδικασίας.

iw? Σε ποιους ασφαλιστικούς κλάδους θα αναπτυχθείτε; Και πού διαβλέπετε άνοδο;

Γ.Φ.: Οι κλάδοι της υγείας και των συντάξεων έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Στην υγεία η αύξηση προσεγγίζει το 20% κατ’ έτος την τελευταία διετία. Θα υπάρχει συνέχεια πολύ μεγαλύτερη. Μια εκτίμησή μας είναι ότι σε βάθος 10-15 ετών ένα σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων ιδιωτών, γύρω στα 25 δισ. ευρώ, θα οδηγηθούν στον χώρο των συνταξιοδοτικών προϊόντων και των προϊόντων υγείας. Είναι μάλλον απίθανο να μη βελτιωθούν τα μεγέθη των εταιρειών που θα ασκούν αυτούς τους κλάδους, δεδομένου του ότι το κοινωνικό κράτος υποχωρεί στους αντίστοιχους τομείς. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις νομοθετικές αλλαγές που περιμένουμε να γίνουν το 2015. Λογικά το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα επιτρέψει στους πολίτες να κάνουν χρήση της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς με την κατάλληλη βέβαια εποπτεία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει αλματώδη βελτίωση στη χώρα μας.

iw? Η εταιρεία σας θα παίξει ρόλο σε όλα αυτά; Είναι μια μεγάλη εταιρεία που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούνται;

Γ.Φ.: Το ερώτημα για όποιον αγοράζει ένα συνταξιοδοτικό πλάνο δεν είναι το θέμα της εγγύησης, που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί προϋπόθεση, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, που είναι η σωστή συμβουλή ως προς το επενδυτικό του προφίλ και την παρακολούθησή του όπως αυτό αλλάζει σε βάθος χρόνου. Μετά έρχεται το μείζον θέμα της ικανότητας διαχείρισης, η οποία στη δική μας περίπτωση θα γίνεται με ανοικτή αρχιτεκτονική. Εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική φάση του σχεδιασμού μιας σειράς συνταξιοδοτικών λύσεων που θα καλύπτουν μεγάλο εύρος επενδυτικού κινδύνου με διαχειριστές παγκόσμιας εμβέλειας.

iw? Τι κάνετε για να δημιουργήσετε φήμη και να αναπτυχθείτε περαιτέρω στην αγορά;

Γ.Φ.: Εστιάζουμε στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία στους πελάτες και τους συνεργάτες μας διαμεσολαβητές. Το word of mouth των πελατών μας και των διαμεσολαβητών μας θα κάνει τη διαφορά. Αρκεί αυτοί να είναι ικανοποιημένοι. Δεν σκοπεύουμε σε αυτήν τη φάση να επενδύσουμε σε διαφημιστική προβολή στο ευρύ κοινό. Πιστεύω ότι οι αλλαγές που κάναμε και κάνουμε όλο αυτό το διάστημα θα φέρουν προς το τέλος του έτους τις εσωτερικές υπηρεσίες της εταιρείας μας σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες σε διαμεσολαβητές και agency πιστεύω ότι θα φθάσουμε εκεί που εμείς επιθυμούμε προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015.

iw? Γιατί να επιλέξει κάποιος την International Life μέσα σε τόσες εταιρείες και τόσα προγράμματα; Σε τι διαφέρετε ή πού στοχεύετε να δημιουργήσετε διαφορά;

Γ.Φ.: Διαφέρουμε σε πολλά επίπεδα. Σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οι αποζημιώσεις και η τιμολόγηση του κλάδου αυτοκινήτων, στα ατομικά και ομαδικά προγράμματα υγείας, σε προϊόντα όπως πρόσφατα το Home Master Class για κατοικίες υψηλής αξίας, σε αρκετές κατηγορίες αστικών ευθυνών, στην ασφάλιση τουριστικών μονάδων, στα εμπορικά καταστήματα, στα σκάφη αναψυχής και πολύ σύντομα στη σύνταξη, είναι κάποια καλά παραδείγματα στα οποία έχουμε ή τείνουμε να αποκτήσουμε σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, το σύστημα One & Only που εξυπηρετεί τους συνεργάτες μας αλλά και το εξαιρετικά ευρύ γεωγραφικό δίκτυο που διαθέτουμε είναι κάποια πρόσθετα στοιχεία διαφοροποίησης. Εκεί όμως που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι στην ανάλυση αναγκών και στην προσφορά της υπηρεσίας από εμάς προς τον συνεργάτη και από τον συνεργάτη προς τον πελάτη. Ακούγεται λίγο αφηρημένο αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε.

iw? Συνεργασίες, συγχωνεύσεις, γενικά σύμπραξη δυνάμεων: την εξετάζετε;

Γ.Φ.: Εμείς εξετάζουμε το ενδεχόμενο να καταστήσουμε την εταιρεία ικανή να αποτελέσει το όχημα επάνω στο οποίο θα συνδεθούν πρωτίστως και άλλες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν αποκλείουμε και την περίπτωση ξένων εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι με τα κατάλληλα κεφάλαια θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε εξαγορές. Συνέργειες βλέπουμε και με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα σε συστήματα υγείας. Έχουμε ήδη συζητήσει τη δημιουργία κοινής δράσης στον χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων με κάποιες άλλες εταιρείες χωρίς όμως ακόμη κάποια επιτυχία. Πιστεύουμε στις συνέργειες και πρέπει να λειτουργήσουν και εδώ όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες. Αποτελεί υπόθεση και των μετόχων σε πολλές περιπτώσεις.

iw? Έχετε κάποια καινοτομία, ιδιαιτερότητα, σύνθημα;

Γ.Φ.: Λέμε «International Life για καλύτερη ζωή». Ωστόσο το σύνθημά μας το 2014 είναι «Αλλάζοντας Ζωές». Αυτό χρησιμοποιήσαμε στα συνέδριά μας φέτος για να σηματοδοτήσουμε τις αλλαγές που ήρθαν, έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται. Όλα δείχνουν πως η εταιρεία μας αλλάζει, προχωρεί, εξελίσσεται, προοδεύει και μαζί της 170.000 πελάτες μας βγαίνουν ωφελημένοι. Το ίδιο και οι συνεργάτες μας.

iw? Πείτε μας για τα οικονομικά σας στοιχεία, την ευρωστία σας.

Γ.Φ.: Το είπαμε αλλά –θα το επαναλάβω– σημαντικό είναι ότι αυξήσαμε τα εποπτικά μας κεφάλαια κατά 32 εκατ. ευρώ, ότι έχουμε ισχυρή κερδοφορία επί 7 συνεχόμενα τρίμηνα και ότι παρουσιάσαμε στο πρώτο εξάμηνο 4,4 εκατ. κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το περσινό εξάμηνο. Προσδοκούμε να έχουμε στο τέλος του έτους πολύ καλά αποτελέσματα.

iw? Θα προτείνατε σε κάποιον να έλθει στην International Life και να αφήσει την εταιρεία του;

Γ.Φ.: Γενικά διαφωνώ με «αρπαγές» πελατών. Ωστόσο, από άποψη ασφάλειας, παροχών αλλά και κόστους σαφώς και θα έλεγα ότι ένα μεγάλο εύρος πελατών σε εμάς θα βρει ό,τι χρειάζεται για να νιώθει αλλά και για να είναι ασφαλής. Η ασφάλεια ζωής μου είναι εδώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*