Απειλή για επιχειρήσεις και καταναλωτές οι διαδικτυακές επιθέσεις

Όσο οι εταιρείες εξελίσσουν τις ψηφιακές τους δομές, χρησιμοποιούν δίκτυα και αυξάνουν τον όγκο των δεδομένων που διαχειρίζονται, τόσο ο κίνδυνος να δεχθούν επιθέσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους, να επηρεάσουν τη φήμη τους και να οδηγήσουν σε απώλειες εσόδων πολλαπλασιάζεται.

Όπως αναφέρει στο Iw o κ. Ν. Κατσιμπέρης, διαχειριστής της ΝΑΚ, «οι νέες επικίνδυνες και συχνά άγνωστες κυβερνο-απειλές αφορούν όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών. Σίγουρα μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι εταιρείες που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην online επιχειρηματικότητα, καθώς λειτουργούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου».

Στο μέλλον εκτιμά ότι η ασφαλιστική αγορά θα αναπτύξει τις εργασίες της στο συγκεκριμένο κλάδο, καθώς περισσότερες εταιρείες ενημερώνονται για τους κινδύνους και την προστασία που μπορεί να τους προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση.

1. Ποιοι είναι οι κυβερνοκίνδυνοι και ποιες επιχειρήσεις αφορούν; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στη λειτουργία μίας επιχείρησης;
Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, ο καθένας διαμορφώνει και περιβάλλεται από ένα προσωπικό ψηφιακό οικοσύστημα. Σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον, λοιπόν, εκτός από τις ουσιαστικές και σημαντικές ευκολίες που παρέχονται ως λύσεις στην καθημερινές ανάγκες μας, έχουν παρουσιαστεί πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν κυρίως μέσα από τις συναλλαγές μας στο διαδίκτυο. Τέτοια παραδείγματα κυβερνοκινδύνων είναι το hacking, η απώλεια και η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, ο διαδικτυακός εκβιασμός, οι επιθέσεις σε εφαρμογές λογισμικού, το crimeware, ουσιαστικά ένα σύνολο κινδύνων του διαδικτύου που μπορούν να αποτελέσουν απειλή τόσο προς τον ιδιώτη-καταναλωτή όσο και προς τις επιχειρήσεις. Οι νέες επικίνδυνες και συχνά άγνωστες κυβερνο-απειλές αφορούν όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών. Σίγουρα μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι εταιρείες που η δραστηριότητά τους βασίζεται στην online επιχειρηματικότητα, καθώς λειτουργούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, τέτοιες επιθέσεις μπορούν να κλονίσουν στον ίδιο βαθμό και με την ίδια ευκολία, τόσο τις μικρές επιχειρήσεις όσο και τις ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες. Οι «επιθέσεις» στο διαδίκτυο μπορούν να αποβούν από τις πλέον επιζήμιες για μια επιχείρηση. Δεν είναι μόνο το οικονομικό βάρος, αυτό που στην καθομιλουμένη συνηθίζουμε να λέμε «ζημιά», που ενδέχεται να υποστεί μια επιχείρηση λόγω μιας κακόβουλης ιντερνετικής ενέργειας. Όταν μια εταιρεία δεν έχει διασφαλίσει τις διαδικτυακές συναλλαγές της, υφίσταται πάντα εξίσου μεγάλη πιθανότητα να υποστεί επανειλημμένα «χτυπήματα». Εξάλλου, η σοβαρότητα του ζητήματος λόγω της πολυμορφίας των κυβερνοκινδύνων έγκειται, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο γεγονός ότι όλοι μας εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας ψηφιακές τεχνολογίες ταχύτερα από την ικανότητά μας να κατανοήσουμε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές σε επίπεδο ασφάλειας.

2. Έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να μάθουν για την ασφάλιση που αφορά σε διαδικτυακούς κινδύνους αυξάνεται συνεχώς. Είναι αντίστοιχη και η εικόνα στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα θα έλεγα ότι ακόμη βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο σε αυτού του είδους τις ασφαλίσεις, μολονότι αποτελούν έναν από τους πιο σύγχρονους κινδύνους της εποχής που ζούμε. Σίγουρα, όμως, στο μέλλον θα υπάρξει από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων πολύ μεγαλύτερη ζήτηση στο πεδίο της εταιρικής διασφάλισης και της αντιμετώπισης κινδύνου για περιπτώσεις κυβερνο-απειλών.

3. Είναι επαρκή –από άποψη καλύψεων– τα προγράμματα ασφάλισης έναντι των κινδύνων του διαδικτύου που υπάρχουν στην Ελλάδα;
Στην ελληνική αγορά υπάρχει αυτή τη στιγμή μια γκάμα προγραμμάτων ασφάλισης από εταιρείες που έχουν ήδη λανσάρει τέτοια προϊόντα. Στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

4. Ποιες λύσεις – προγράμματα προτείνετε;
Η NAK Katsiberis, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες και πολλαπλές δυνατότητες ασφαλιστικών προγραμμάτων, συνεργάζεται τόσο με εταιρείες του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού για την κάλυψη αυτού του είδους των κινδύνων στο διαδίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα να εξελίσσουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας πάνω σε εξειδικευμένους ασφαλιστικούς κλάδους και να εισάγουμε συνεχώς νέα προϊόντα. Η πρόσβασή μας σε προηγμένες πρακτικές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα για δημιουργία tailor made προγραμμάτων, επιτρέπουν την ανάληψη κάθε ασφαλιστικού κινδύνου, με όποιες ιδιαιτερότητες κι αν το χαρακτηρίζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*