ΤτΕ: Εξετάστε τις συνεργασίες

Σύσταση προς τις εταιρείες να βρουν διέξοδο στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις φέρεται να έδωσε η νέα προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, της Τραπέζης της Ελλάδος, κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη, στο πλαίσιο του άτυπου κύκλου επαφών που ολοκλήρωσε εν μέσω θέρους με τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πηγές της αγοράς φέρουν την κα Σεληνιωτάκη να επέμεινε ιδιαίτερα στην επιλογή της συγκέντρωσης του κλάδου, ώστε μέσα από μεγαλύτερα σχήματα και τις αναγκαίες οικονομίες κλίμακος οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν στο σύνολό τους τις αυξημένες κεφαλαιακές ή άλλες υποχρεώσεις του Solvency II.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν, εξάλλου, ότι, πέρα από την εμπειρία της, η κα Σεληνιωτάκη επελέγη για τη θέση της Διευθύντριας της ΔΕΙΑ διότι η συμβολή της στην προσπάθεια της Τραπέζης της Ελλάδος να συγκεντρωθεί το τραπεζικό σύστημα σε τέσσερις μεγάλους ομίλους, υπό αντίξοες μάλιστα οικονομικές συνθήκες, ήταν καθοριστική.
Το γεγονός αυτό και μόνο δίνει το στίγμα των προθέσεών της, που δεν είναι άλλο από το να ανασυνταχθεί ο ασφαλιστικός χάρτης, μέσα από λιγότερα και ισχυρότερα σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προϊσταμένη της ΔΕΙΑ επέμεινε στη λογική των συγχωνεύσεων συνομιλώντας κυρίως με στελέχη εταιρειών οι οποίες κατά το παρελθόν απασχόλησαν την εποπτική αρχή και για τις οποίες θεωρείται ότι θα απαιτηθεί επίπονη προσπάθεια ώστε να προσαρμοστούν στο νέο εποπτικό περιβάλλον που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Κρίσιμο ερώτημα παραμένει πάντως το αν η ΤτΕ θα κινηθεί επιθετικά και πότε σε βάρος όσων «παραβλέψουν» τις υποχρεώσεις τους έναντι του Solvency II. Πηγές του IW αναφέρουν σχετικά πως, ότι είναι να συμβεί θα το δούμε εφόσον απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*