Γ. Χατζηθεοδοσίου: Oι ΜμΕ και τα Επιμελητήρια σφαγιάζονται

Μόνο με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επαγγελματιών, μπορούν να διασφαλίσουν οι επιχειρήσεις τη συνέχιση της λειτυργία τους και τις βιώσιμες θέσεις εργασίας. Αυτό υποστηρίζει το ΕΕΑ σε ανακοίνωση του στην οποία αναφέρει ότι οι ελπίδες για ουσιαστική αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων που γέννησαν οι πρώτες – μετά τις εκλογές – δηλώσεις του πρωθυπουργού και η μετέπειτα αλλαγή ηγεσίας στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης συνθλίβονται καθημερινά από την απάθεια που επιδεικνύει από τότε η κυβέρνηση στην προοπτική αφανισμού του Επιμελητηριακού Θεσμού, στον οποίο συμπεριφέρεται σαν προϊόν στο ράφι με ημερομηνία λήξης την 31 Δεκεμβρίου 2014.

Προσθέτει ότι «η ένοχη σιωπή των κυβερνώντων όλους αυτούς τους μήνες αποτελεί τρανή ομολογία συνενοχής τους στο «στημένο παιχνίδι» σε βάρος των ΜμΕ που οργάνωσαν οι πολυεθνικές και τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια και ολιγοπώλια, με στόχο όχι μόνο να συρρικνώσουν το μερίδιο των μικρομεσαίων στην αγορά, διατηρώντας «εν ζωή» μόλις το 1/3 των σημερινών μικρομεσαίων, αλλά και να εξοντώσουν κάθε θεσμοθετημένο φορέα εκπροσώπησής τους. Έτσι, με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια προσδοκούν «με ένα σμπάρο δύο τριγώνια» : Και τα Επιμελητήρια σε «κώμα» αλλά και την ΓΣΕΒΕΕ με την ΕΣΕΕ «ακρωτηριασμένες» αφού τμήμα των συνδρομών στα Επιμελητήρια κατευθύνεται στη χρηματοδότησή τους!

Όλο αυτό το ύπουλο σχέδιο κατά των ΜμΕ βαπτίστηκε μεταρρύθμιση από τους εμπνευστές του και από τα παπαγαλάκια τους μέσα και έξω από τη Βουλή, όπου κατάφεραν να το καταστήσουν νόμο του ελληνικού κράτους. Πρώτα επιδόθηκαν στην σπέκουλα και την πλύση εγκεφάλου πάνω στα – υπαρκτά – προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζουν αρκετά Επιμελητήρια, ξεχνώντας όμως μια σημαντική «λεπτομέρεια» : ότι οι συνδρομές στα Επιμελητήρια είναι πλήρως ανταποδοτικές και αυτό το λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της Ευρωζώνης που εφαρμόζουν την υποχρεωτικότητα»!

Μεταξύ των λαμνθασμένων πολιτικών που έχει ακολουθήσει η πολιτεία είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επισημαίει το ΕΕΑ: «το Υπουργείο Ανάπτυξης με συνοπτικές διαδικασίες «κατάργησε» εκτός από την Κυριακάτικη αργία, τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τη διαβούλευση με τους φορείς των μικρομεσαίων, τις αντοχές εμπόρων και εργαζομένων, ακόμα και την κοινή λογική, για να σπρώξει τους καταναλωτές στους μοναδικούς ωφελημένους, δηλαδή τα πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου.

Ας είναι σίγουροι οι φανεροί και αφανείς εχθροί της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, πως ΜμΕ, επαγγελματίες και Επιμελητήρια δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε νομικό, πολιτικό και κοινωνικό όπλο για να υπερασπίσουν το παρόν και το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*