Η νομική προστασία στη «φαρέτρα» των ασφαλιστών

Με «γεφυρωμένες» απόψεις για την προοπτική της νομικής προστασίας περίπου 300 συντελεστές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς παρακολούθησαν χτες στο King George, την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΕΕ για την ασφάλιση νομικής προστασίας.

Στην πρωτοφανή από πλευράς συμμετοχής και ενδιαφέροντος εκδήλωση ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, απέστειλε γραπτό μήνυμα τονίζοντας την αδιαμφισβήτητη προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης, εστιάζοντας στο πως αυτή θα πρέπει να στηρίξει το θεσμό της διαμεσολάβησης που αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο στο ελληνικό δικαιικό σύστημα.

Ειδικά για την εξέλιξη του θεσμού έδωσε στοιχεία ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο Γ.Γ. του υπουργείο Δικαιοσύνης, κ. Ν. Κανελλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της διαμεσολάβησης, ως εξωδικαστική μέθοδο επίλυσης διαφορών και εξήρε τη σημασία της, τονίζοντας τα εξής σημεία.:
1. Συμβάλλει στην επίλυση των δυσλειτουργιών του εξωδικαστικού συστήματος
2. Έχει αμεσότητα
3. Χαμηλό κόστος
4. Αποτελεσματικότητα, καθώς η όλη διαδικασία δεν λειτουργεί περισσότερο από 90 ημέρες

Τέλος ο κ. Κανελλόπουλος κάλεσε τους παριστάμενους να αξιοποιήσουν το νέο θεσμό, κάτι το οποίο, όπως ανακοίνωσε και η πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Προστασίας, κα Νάντια Σταυρογιάννη, ήδη ο κλάδος της νομικής προστασίας το έχει υιοθετήσει.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ε. Ζερβέας, τόνισε ότι ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης έχει βαρύνουσα σημασία στο σύγχρονο περιβάλλον και είναι πρόθυμος να συμβάλλει στην εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης, απαντώντας σε κάθε αίτημα που του θέτει επισήμως στην Ανεξάρτητη Αρχή η ΕΑΕΕ, ενώ ειδικά για τη νομική προστασία είπε ότι συμβάλλει στην απαλλαγή των καταναλωτών από το άλγος των ψυχικών και οικονομικών βαρών.

Η διοίκηση της Ένωσης χαιρέτισε την εκδήλωση, ο πρόεδρος κ. Α. Σαρρηγεωργίου, τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι πρώτη φορά γίνεται εκδήλωση για τη νομική προστασία και πως είναι μία ευκαιρία να σταλεί μήνυμα προς τους καταναλωτές τόσο για την εξειδικευμένη αυτή ασφάλιση όσο ευρύτερα για την ασφάλιση.

Η κα Ν. Σταυρογιάννη έκανε εκτενή αναφορά στον θεσμό της νομικής προστασίας, εξήγησε τη λειτουργία του και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τον εντάξουν στην καθημερινή τους λειτουργία, κατά τη διαδικασία προαγωγής του θεσμού της ασφάλισης. Στην ίδια κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γ. Καραβίας, κάλεσε τους διαμεσολαβούντες να εντάξουν τη νομική προστασία στην φαρέτρα τους και έδωσε σειρά παραδειγμάτων, όπως και η κα Σταυρογιάννη, που έκαναν εμφανή την ανάγκη για την ύπαρξη συμβολαίων νομικής προστασίας καταναλωτών σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η κα Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, είπε πως η νομική προστασία ως θεσμός αμβλύνει οποιαδήποτε διαφορά και συντελεί στην εξομοίωση των διαδίκων. Οωκ. Ν. Μακρόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ανέφερε ότι εκδηλώσεις με τέτοια συμμετοχή συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης .Την εκδήλωση χαιρέτισε και η κα Ε. Γρυπάρη.

 

του Γιάννη Βερμισσώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*