Σκληρό ροκ για τις συμβάσεις από τους διαμεσολαβούντες

Συντεταγμένοι για να πουν «όχι» στις νέες συμβάσεις με τις εταιρείες κινούνται οι διαμεσολαβούντες.  Ετοιμάζονται να περάσουν στην «σκληρή γραμμή»  αντεπίθεσης  σε περίπτωση που οι ασφαλιστικές εταιρείες  δεν περάσουν σε τροποποιήσεις.   Ζητούν αλλαγή επίμαχων όρων με τους οποίους διαφωνούν, θεωρούν ότι τους θίγουν και επί τις ουσίας δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασφάλισης.

Το περίγραμμα αυτό δίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου ο οποίος δηλώνει στο IWότι οι συμβάσεις δε θα προχωρήσουν με όσα περιέχουν ως όρους σήμερα και καλεί τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών να ξανασκεφτούν την συνεργασία με την διαμεσολάβηση και το επίπεδο που πρέπει να διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν γρήγορα και να μη χαθεί χρόνος  καθώς αυτό είναι σε βάρος της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και προκαλεί μόνο  αναστάτωση και καθυστερήσεις, δηλαδή συνθήκες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη.

Μείζον θέμα όπως αναφέρεται από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου είναι η νομική υπόσταση των συμβάσεων η οποία τελεί υπό διερεύνηση και θα εξεταστεί σε βάθος σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν αποφασίσουν να αλλάξουν τους όρους που οι διαμεσολαβούντες θεωρούν ως κρίσιμους για την ομαλή συνεργασία τους με τις ασφαλιστικές.

Η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της συνεργασίας ασφαλιστικών και διαμεσολάβησης «παίζεται» σε τρία σημεία με τα οποία οι διαμεσολαβούντες δηλώνουν ανυποχώρητοι.  Αυτά αφορούν  : α) τον όρο που  δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες  να καταγγείλουν τη σύμβαση μονομερώς όταν συντρέχει σπουδαίος λόγος (δεν μπορεί αναφέρουν οι διαμεσολαβούντες να θεωρούνται σπουδαίοι όλοι οι όροι της σύμβασης και θα πρέπει να προσδιοριστούν οι σπουδαίοι λόγοι), β)  τον όρο που αφορά τις προμήθειες και τον καθορισμό τους (υποστηρίζουν οι διαμεσολαβούντες ότι δεν μπορεί να μην είναι δεδομένη η προμήθεια ή να διαφοροποιείται από έτος σε έτος), και γ) όλους τους όρους που απαγορεύουν την ελευθερία λόγου στην διαμεσολάβηση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατά τις πληροφορίες του IW ήδη έχει ετοιμαστεί από την πλευρά του Επιμελητηρίου το έδαφος ώστε να κινηθούν εφόσον κριθεί αναγκαίο όλες οι νομικές διαδικασίες επί της βάσης ότι οι προαναφερθέντες όροι είναι καταχρηστικοί.

Επίσης αναμένεται ότι θα παρασχεθεί πλήρης κάλυψη στους διαμεσολαβούντες σε περίπτωση που χρειαστεί προκειμένου να υπάρχει αρραγές μέτωπο στην διαμεσολάβησης και να μη προχωρήσουν κάποιοι σε υπογραφή συμβάσεων που θα περιέχουν τους συγκεκριμένους όρους.

του Γιάννη Βερμισσώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*