Σε ρυθμούς προετοιμασίας η ΤτΕ για τη Solvency II

Σε ενέργειες που έχουν ως στόχο την ταχύτερη δυνατή προσαρμογή του κλάδου στο Solvency II και, άρα, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου εθνικού και κοινοτικού εποπτικού πλαισίου προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ανάλογα μηνύματα πέρασε, την περασμένη Παρασκευή, στους εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος η νέα ηγεσία της ΤτΕ με αρμοδιότητες σε θέματα εποπτείας και ελέγχου της ασφαλιστικής αγοράς, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την έκδοση νέων οδηγιών και ενημερωτικών σημειωμάτων περί Solvency II.

Πηγές του IW τόνισαν χαρακτηριστικά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν προτίθεται να περιμένει έως την 1η Ιανουαρίου 2016 για να εφαρμόσει το νέο εποπτικό πλαίσιο. Πρόθεσή της είναι να ασκήσει πιέσεις στην ασφαλιστική αγορά ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα σε τρεις βασικούς τομείς:

-          Στην εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων.
-          Στην πιστή τήρηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης.
-          Στην απόλυτη εφαρμογή των κανόνων διασφάλισης της διαφάνειας στις συναλλαγές.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι, στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής από την πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος συμμετείχαν εκτός από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κ. Ιωάννα Σεληνιωτάκη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Βασιλική Ζάκκα, η οποία προΐσταται και του ανώτατου εποπτικού οργάνου της ΤτΕ – του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος κ. Σπύρος Ζάρκος. Από την πλευρά της Ένωσης στη συνάντηση συμμετείχε το προεδρείο της.
 
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πως το γεγονός ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΑΕΕ παραβρέθηκαν και τα τρία ανώτατα στελέχη της ΤτΕ που φέρουν την ευθύνη εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καταδεικνύει τη σοβαρότητα και την προσοχή που θα επιδείξει η Εποπτική Αρχή στους επόμενους 18 μήνες σχετικά με την προετοιμασία της ασφαλιστικής αγοράς για το Solvency II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*