ΣΑΔΧ: Σημαντικά ζητήματα για την ασφάλιση υγείας

Σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας απαντά ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων τους καταναλωτές. 

1. Γιατί να επιλέξω ένα ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας ενώ είμαι ήδη ασφαλισμένος σε κρατικό ταμείο;
Οι παροχές στον τομέα της υγείας φθίνουν συνεχώς λόγω της κρίσης. Νοσοκομεία καταργούνται ή συγχωνεύονται, τα κρατικά ταμεία μειώνουν τις παροχές τους, ενώ η ιατρική επιστήμη αναπτύσσει πρωτοποριακές μεθόδους ίασης και χειρουργικές τεχνικές. Ένα νοσηλευτικό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει άμεση εισαγωγή στο νοσηλευτικό ίδρυμα της επιλογής μας, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε σε λίστα αναμονής και καλύπτοντας σημαντικά έξοδα νοσηλείας. Άλλωστε τα περισσότερα προγράμματα νοσηλείας έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν παράλληλα με την κρατική ασφάλιση, καλύπτοντας το μέρος των νοσηλίων που υπερβαίνει το καλυπτόμενο από το κρατικό ταμείο.  

2. Ποιους ακριβώς τομείς της υγείας καλύπτει ένα τέτοιο πρόγραμμα;
Τα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης καλύπτουν επισκέψεις σε συμβεβλημένο δίκτυο γιατρών, διαγνωστικές εξετάσεις, προληπτικό check up, και κάλυψη ιατροφαρμακευτικών εξόδων όπως ακτινογραφίες, φάρμακα, φυσιοθεραπείες σε περίπτωση ατυχήματος.
Τα προγράμματα νοσηλείας εξασφαλίζουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε ιδιωτική κλινική ή νοσοκομείο, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν κάνει συμφωνία με τις ασφαλιστικές εταιρείες, η πληρωμή των εξόδων γίνεται απευθείας από την ασφαλιστική εταιρεία. Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής επικεντρώνεται στο πρόβλημα της υγείας του, χωρίς να έχει το άγχος της ανεύρεσης χρημάτων.
Σε μη συμβεβλημένα νοσοκομεία η κάλυψη γίνεται αφού προσκομιστούν οι εξοφλητικές αποδείξεις του νοσοκομείου στην εταιρεία.

3. Ποιο είναι το όριο κάλυψης; Υπάρχει περίπτωση να συμμετέχω στα έξοδα;
Ακόμη και το πρόγραμμα με το μικρότερο όριο κάλυψης έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη το μέσο κόστος νοσηλείας , παρέχοντας έτσι προστασία για ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων που χρήζουν περίθαλψης. Εφόσον ο ασφαλισμένος διαλέξει να ασφαλιστεί με ένα πρόγραμμα που προβλέπει δική του συμμετοχή, μπορεί να χρειαστεί να καλύψει ένα μέρος των εξόδων, είτε ο ίδιος είτε το κρατικό του ταμείο. Εφόσον όμως διαλέξει ένα πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή, πρακτικά έχει μία λευκή επιταγή στα χέρια του για να τη χρησιμοποιήσει σε θέματα υγείας. Προσοχή χρειάζεται στην πλήρη και ειλικρινή συμπλήρωση του ερωτηματολόγιου υγείας που συνοδεύει κάθε αίτηση ασφάλισης καθώς επίσης και στην επεξήγηση των ασφαλιστικών όρων από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

4. Αυτή τη στιγμή δεν έχω περίθαλψη επειδή δεν μπορώ να πληρώσω την εισφορά στο ταμείο μου. Πως μπορώ να επιβαρυνθώ για ένα ιδιωτικό πρόγραμμα νοσηλείας;
Με γνώμονα το γεγονός ότι η περίθαλψη είναι αγαθό που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εξελίξει οικονομικά προγράμματα νοσηλείας. Παρέχεται πλήρης κάλυψη σε κρατικά νοσοκομεία με ένα κόστος περίπου 40 ευρώ μηνιαίως για ασφαλισμένο 40 ετών. Ακριβώς επειδή τα προγράμματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν μόνο τα έξοδα νοσηλείας, δίνεται η δυνατότητα να τα αποκτήσουν οι περισσότεροι. Φυσικά οποιοσδήποτε μπορεί να τα συνδυάσει και με συμπληρωματικές παροχές, όπως ασφάλεια ζωής, χειρουργικών επεμβάσεων κ.α.

5. Μου φαίνεται ενδιαφέρον. Εάν παρουσιαστεί πρόβλημα υγείας θα φροντίσω να ασφαλιστώ.
Η καλύτερη στιγμή για να ασφαλιστεί κάποιος είναι χθες. Εφόσον παρουσιαστεί μία πάθηση, θεωρείται προϋπάρχουσα από την ασφαλιστική εταιρεία και είναι πιθανό να μην καλυφθεί ή να καλυφθεί μετά από ένα χρονικό διάστημα από την έναρξη της ασφάλισης

6. Έχω ήδη πρόβλημα υγείας. Μπορώ να ασφαλιστώ;
Το πρόβλημα υγείας δηλώνεται κατά τη σύναψη της ασφάλισης και είναι στην κρίση της εταιρείας αν θα παρέχει κάλυψη ή όχι. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό επιτυγχάνεται με ένα επιπλέον ασφάλιστρο ή μετά από κάποια περίοδο αναμονής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*