Υπό προϋποθέσεις η ιδιωτική ασφάλιση στα απογευματινά χειρουργεία

Αμοιβές ιατρών που θα ξεπερνούν -κατ΄ ανώτατο- δυόμιση φορές τα τιμολόγια των κρατικών νοσοκομείων έχουν προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες του iw, οι ασφαλιστές στον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία τα κρατικά χειρουργεία για την κάλυψη των αναγκών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχουν προτείνει στον υπουργό οι αμοιβές ιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού να είναι αυξημένες από μιάμιση έως και δυόμιση φορές έναντι των κρατικών τιμολογίων.

Κύκλοι της αγοράς, σχολιάζοντας την προώθηση της σχετικής ρύθμισης στη βουλή, δήλωσαν στο iw ότι σε αυτή τη φάση υλοποιείται το πρώτο και ίσως δυσκολότερο βήμα για το άνοιγμα των κρατικών νοσοκομείων στην ιδιωτική ασφάλιση, καθότι η εισαγωγή ασθενών με κάλυψη ιδιωτικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου για επεμβάσεις σε κρατικά χειρουργεία συνεπάγεται και τη νοσηλεία τους στα κρατικά νοσοκομεία και, άρα, το πλήρες άνοιγμα του δημόσιου τομέα υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση.

Τονίζουν βέβαια ότι, έπονται πολλά ακόμη για να λειτουργήσει ορθά η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να αναβαθμιστούν οι κρατικές κλινικές, να καθοριστούν οι αμοιβές, τα ιατρικά πρωτόκολλα και κυρίως να διασφαλιστεί ότι τα κρατικά νοσοκομεία, στα οποία σήμερα γίνεται το αδιαχώρητο, είναι σε θέση να υποδεχθούν και ασθενείς του ιδιωτικού τομέα, διότι στην αντίθετη περίπτωση τα προβλήματα που θα ανακύψουν, κυρίως για τους ασφαλισμένους των ταμείων, θα είναι πολλά και σοβαρά.

Αναλυτικότερα, τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

– Δυνατότητα συμμετοχής όλων των ιατρών του ΕΣΥ στην απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων.

– Κάλυψη του κόστους λειτουργίας των χειρουργείων από τους ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

– Καθορισμός με υπουργική απόφαση του ύψους των αμοιβών των χειρουργών, των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής του νοσηλευτικού προσωπικού στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, καθώς και του καθεστώτος ολοήμερης λειτουργίας των μονάδων.

– Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανάδειξη του ιατρικού προσωπικού της χώρας.

– Εποπτεία του προαναφερόμενου ταμείου από τον εκάστοτε διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Τέλος, με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται η αμοιβή φαρμακευτικής εταιρείας προς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικότερα, στη σχετική ρύθμιση γίνεται αναφορά σε “τιμητική αμοιβή” για τη συμμετοχή ιατρών και νοσηλευτών σε συνέδρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*