ΙΣΝ: Έκτακτη δωρεά 300.000 ευρώ σε σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Αντιλαμβανόμενο την επείγουσα ανάγκη για βοήθεια που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) ενέκρινε έκτακτη δωρεά ύψους €300.000, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες ανακούφισης και ανάκαμψης από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Μέσω της συγκεκριμένης δωρεάς, το Ίδρυμα δρα άμεσα και προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους κατοίκους της Σερβίας και της Βοσνίας, ενισχύοντας τις ενέργειες ανθρωπιστικής βοήθειας που υλοποιούνται ήδη στην περιοχή από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους φορείς.

Η πρωτοφανής ένταση και διάρκεια των πλημμυρών που σημειώθηκαν στη Σερβία και τη Βοσνία στα μέσα Μαΐου, προκάλεσαν σφοδρές καταστροφές με τεράστιες συνέπειες, καθώς οι πλημμύρες έπληξαν έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων, εκατοντάδες κτίρια και υποδομές στην περιοχή, ενώ κατέστρεψαν ολοσχερώς χιλιάδες καλλιέργειες, πλήττοντας σοβαρά τον αγροτικό τομέα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας των δύο χωρών.

Η δωρεά του Ιδρύματος θα διατεθεί τόσο σε διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που αναπτύσσουν ανθρωπιστική δράση στις πληγείσες περιοχές, καθώς και σε ένα τοπικό ίδρυμα, το οποίο είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις άμεσες ανάγκες καθώς και να εστιάσει στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση.

Ειδικότερα, το Ίδρυμα θα στηρίξει τους ακόλουθους οργανισμούς:

• Oxfam (www.oxfam.org)- Η Oxfam είναι ένας από τους κύριους οργανισμούς παγκοσμίως στον τομέα της άμεσης βοήθειας καθώς έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει γρήγορα και άμεσα μέτρα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

• Ερυθρός Σταυρός (www.icrc.org) – Με 189 τοπικά παραρτήματα, ο Ερυθρός Σταυρός είναι συνήθως από τους πρώτους οργανισμούς  που παρεμβαίνουν  κατά τη φάση εκκένωσης σε έκτακτα περιστατικά. Τόσο στην περίπτωση της  Σερβίας όσο και της Βοσνίας, ο Ερυθρός Σταυρόςσε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικέςαρχές και τον ΟΗΕ έχουν αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειώνπαροχής έκτακτης βοήθειας.

• Ίδρυμα Mozaik (www.mozaik.ba) –Το Ίδρυμα Mozaik ιδρύθηκε το 2002 με στόχο να παρέχει δωρεές αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη για την ενίσχυση τοπικών οργανισμών και προγραμμάτων που δραστηριοποιούνται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το Ίδρυμα Mozaik ίδρυσε ένα Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να συλλέξει, και με την υποστήριξη του European Foundation Centre του οποίου το ΙΣΝ είναι μέλος, πόρους για την αντιμετώπιση των άμεσων αλλά και μεσοπρόθεσμων αναγκών της χώρας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Οι μεγάλης έκτασης φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν εκατομμύρια πολίτες και επιφέρουν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες,απαιτούν άμεσα την παρέμβαση όλων των φορέων, καθώς και τη συμβολή, στο μέτρο του δυνατού, των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για παροχή βοήθειας σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Η επείγουσα κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν μέσα σε λίγες μόλις μέρεςη Σερβία και η Βοσνία, κινητοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να δράσει άμεσα και να ενισχύσει τις προσπάθειες ανάκαμψης των δύο χωρών, στηρίζοντας ηθικά τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Πέραν των συνήθων δωρεών του στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο παρελθόν έχει προσφέρει έκτακτες δωρεές προσφέροντας στήριξη σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Η συγκεκριμένη δωρεά για τη στήριξη της Σερβίας και της Βοσνίας αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του Ιδρύματος  μέσω της οποίας έχει προσφέρει στο παρελθόν στήριξη, μεταξύ άλλων, στην Αϊτή, την Ιαπωνία, τη Χιλή, την Κίνα, το Πακιστάν, τη Σομαλία, στα θύματα του Τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες (Νοέμβριος 2013), καθώς και τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά (Μάρτιος 2014).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*