Ενδιαφέρον για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Στη δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανικής  Επιχειρηματικής Αποστολής, φορέων στον τομέα της ενέργειας ΑΠΕ  αλλά και του Γερμανικού Χρηματιστηρίου στο ΕΕΑ. 

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κος Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος συντόνισε την συνάντηση, αφού παρουσίασε τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου  παρουσίασε τις  δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας.

Ανέφερε ότι πολλοί κλάδοι παρουσιάζουν ενδιαφέρον για προώθηση επενδύσεων και συνεργασιών  μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων καθώς επίσης στην  αξιοποίηση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας  και τόνισε  ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει από την  πολιτεία να συμβάλει στην απλοποίηση  των διαδικασιών  βελτιώνοντας  το θεσμικό πλαίσιο και προσφέροντας  κίνητρα για επενδύσεις ειδικότερα τώρα με την ευκαιρία του νέου ΕΣΠΑ και  του  Επενδυτικού Νόμου,  έτσι ώστε να  δοθεί, κατά προτεραιότητα,  ώθηση  των επενδύσεων για  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως, αιολική, φωτοβολταϊκή,  ηλιακή ενέργεια,  ηλιακή ψύξη, βιομάζα από απόβλητα, θαλάσσιες μορφές ενέργειας γεωθερμία, μεταφορές με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως  ενεργειακή απόδοση κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ. Επεσήμανε,  δε, ότι ο στόχος της  συνάντησης είναι να  αποτελέσει το πρώτο βήμα για  περαιτέρω εξέταση του τρόπου συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Από πλευράς γερμανικής αντιπροσωπείας, αρχικά χαιρέτισε και εξέθεσε τους σκοπούς της αποστολής ο κ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΑΗΚ), ο οποίος τόνισε ότι προσβλέπει στην συνεργασία γερμανικών με  ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και προς την κατεύθυνση αυτή το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ευοδωθούν αυτοί οι στόχοι.

 Ακολούθησε  ο κ. Αλεξανδρος Πουλαρίκας, Δ/νων Σύμβουλος της  Attica Finance ο οποίος  παρουσίασε την Τράπεζα Αττικής και την Attica Finance  και το ενδιαφέρον τους για την προώθηση  της  χρηματοδότησης ενεργειακών  έργων  με την ίδρυση μεγάλων funds  όπως ενός Χρηματιστηρίου  Ενέργειας καθώς και την στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων  στον ενεργειακό  τομέα και ειδικότερα στις ΑΠΕ που χρειάζονται περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια και λιγότερο δανειακά. Κατά συνέπεια αυτές οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθηθούν  με επενδυτικά κεφάλαια και διμερής επιχειρηματικές συνεργασίες με αντίστοιχες γερμανικές επιχειρήσεις.  Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει  η σημερινή συνάντηση, αποτελώντας την  απαρχή της προώθησης της  Ελληνογερμανικής   επιχειρηματικής συνεργασίας με μικτές επενδύσεις  σε ενεργειακά  έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.  Ειδικότερα, το Γερμανικό Χρηματιστήριο  με την  σημερινή συμμετοχή  του στην συνάντηση,  θα συμβάλει  μαζί  με την συμμετοχή του  Ελληνικού Χρηματιστήριου ,  στη  δημιουργία ενός  Επενδυτικού κεφαλαίου  για επενδύσεις  σε Ενεργειακά έργα και επιχειρήσεις. Σημαντική είναι η συμβολή του Ελληνογερμανικού  Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου (ΑΗΚ )προς την κατεύθυνση δημιουργίας μίας  πλατφόρμας για χρηματοδοτική στήριξη των ελληνικών ΜμΕ στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ.  Harry Hinkel  του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, επισήμανε  τις αναγκαίες  συνέργειες που απαιτούνται  για την δημιουργία  του προτεινόμενου Ενεργειακού Χρηματιστηρίου αναφέροντας  την προϋπόθεση ύπαρξης   μίας δικαίας τιμής πώλησης   ενεργείας και μιας δίκαιας λειτουργούσας αγοράς ενεργείας  στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση τόσο του πωλητή-παραγωγού ενέργειας  με πλεονέκτημα για τον αγοραστή –καταναλωτή ενέργειας  και να πάψει να υπάρχει αυτή η μονοπωλιακή
κατάσταση  στην Ελλάδα από την πλευρά της  προσφοράς .  Προϋπόθεση για να λειτουργήσει ένα τέτοιο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι να υπάρχουν πολλοί παραγωγοί  ενέργειας συμβάλλοντας στην αύξηση της αγοράς .

Ο κ. Τζούρος  Πρόεδρος  της Elpedison   αναφερόμενος στα θέματα που αντιμετωπίζει  η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και τα μελλοντικά οφέλη της ανάπτυξης αυτής  της αγοράς,  επισήμανε  τα δομικά  θέματα της εθνικής αγοράς ενέργειας  και την δημιουργία διαρκώς αυξητικών τάσεων στην τιμή της ενέργειας για τον καταναλωτή  και ειδικότερα μέσα στην περίοδο της κρίση της  ελληνικής  οικονομίας .

Ο κ. Κώστας Θεολόγος, Αντιπρόεδρος Ένωσης Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων ακινήτων και Διευθύνων Σύμβουλος  Γερμανικής Μεσιτικής Εταιρίας,   επισήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης στρατηγικής  ανάπτυξης της αγοράς ενέργειας  ΑΠΕ  της  οποίας  προϋπόθεση είναι  η ορθή διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση της γης  (ιδιωτικής ή δημόσιας , μικρής ή μεγάλης κλίμακας)  από τους παραγωγούς ενέργειας  σε σταθερό και μακροχρόνιο διατηρήσιμο πλαίσιο ανάπτυξης σε ένα τομέα που η ελληνική γη  και οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν  στο εγχώριο προϊόν , χωρίς να εγκαταλείπονται άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στο πρωτογενή τομέα,  όπως συνέβη πρόσφατα στην ελληνική  επαρχία.

Από τη Γερμανική αντιπροσωπεία  διευκρινίστηκε  ότι στη Γερμανία  δεν τίθεται θέμα γης παρά  μόνο σε ενεργειακά πάρκα.  Η πυραμίδα ανάπτυξης είναι αντίστροφη από  την Ελλάδα δηλαδή η κυρίως ανάπτυξη  των ΑΠΕ  δεν γίνεται από μεγάλες  βιομηχανικές εγκαταστήσεις  100ΚW αλλά  βασίζεται σε μικρής  ισχύος εγκαταστάσεις  οικιακής κλίμακας μεγάλο αριθμό στις στέγες των σπιτιών τους.  Επίσης ιδιαίτερη είναι η συμβολή των Δήμων και Κοινοτήτων στη Γερμανία που είναι παραγωγοί και αυτοκαταναλωτές.
 
Ακόμη, παρόλο που  η γερμανική αγορά φωτοβολταϊκών είναι πολύ ανεπτυγμένη, αντιμετώπισε πρόβλημα στη απασχόληση  με την εισδοχή άλλων ανταγωνιστικών  χωρών στην ευρωπαϊκή αγορά με χαμηλότερο κόστος.

Κλείνοντας την εκδήλωση  ο κ. Ιωάννης  Χατζηθεοδοσίου , Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.,  πρότεινε την  περεταίρω  ανάπτυξη της συνεργασίας  του Ε.Ε.Α. με το Ελληνογερμανικό  Εμπορικό και Βιομηχανικού Επιμελητήριο (ΑΗΚ)  για  να αναλάβουν  πρωτοβουλίες  για την προώθηση  διμερών Ελληνογερμανικών επιχειρηματικών  συναντήσεων  στον τομέα των ΑΠΕ ώστε να αναπτυχθούν  πεδία συνεργασίας   και να τονωθεί  η εξωστρέφεια των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με την  συνεργασία του  Ελληνογερμανικού  Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου και την συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών και φορέων και είχε σαν σκοπό  την  συζήτηση για τις  δυνατότητες διμερών συνεργασιών και επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

Στην αποστολή συμμετείχαν ο κ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής  και Μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού  Εμπορικού  και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου (ΑΗΚ), ο κ. Γιώργος Θεοδωράκης  Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ελληνογερμανικού  Εμπορικού  και Βιομηχανικό Επιμελητήριο  (ΑΗΚ ), ο  Δρ  Olaf Ηeil, Head οf Hydro and New Technology at RWΕ Innοgy της RWE AG (Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Γερμανίας (Ρηνανίας –Βεστφαλίας) ) και ο Δρ Jurgen Fuisting Partner RWΕ Consulting GmbΗ  της RWE AG( Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Γερμανίας (Ρηνανίας –Βεστφαλίας), η Δρ Ευθυμία Κεφαλέα και ο κ. Harry Ηinkel  από το Deutsche Βοrse ΑG (Χρηματιστήριο Γερμανίας), η κα  Καλλιόπη Χαριτονίδου  Διευθύνουσα Σύμβουλος ΚCI Investment (ΚCI) (εταιρεία επενδύσεων και ακινήτων), η κα Μιχαέλλα Μπάλη από το GTAI  (Γερμανικό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), ο  κ. Αλέξανδρος Πουλαρίκας,  Δ/νων Σύμβουλος της Attica Finance και  ο κ. Δημήτρης Βογανάτσης, μη εκτελεστικό μέλος της Τράπεζας Αττικής, ο κ. Αναστάσιος Γκάρης Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΛΑΓΗΕ, ο κ. Massimo Rissi συνεργάτης ΛΑΓΗΕ, η κα Εύα Παπαδιονάκη ΛΑΓΗΕ, ο κ. Κώστας Τασούλης ΛΑΓΗΕ, ο κ. Ιωάννης Γιαρέντης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος  ΑΔΜΗΕ, ο κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, Διαχειριστής Ενέργειας-Διευθυντής της PROTERGIA S.Α. ο κ. Άγγελος Γεωργούλης, Διαχειριστής Κινδύνων του ομίλου Μυτιληναίος, και, ο κ. Ανδρέας Τζούρος, Πρόεδρος Εlρedisοn.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο κ. Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., ο κ. Παύλος Ραβάνης  Πρόεδρος του Β.Ε.Α. και ο κ. Γιώργος Μπενέτος Πρόεδρος του Ε.Ε.Π. Επίσης, συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Γρέντζελος, Πρόεδρος της αστικής εταιρείας του Ε.Ε.Α. ΕΡΜΗΣ, Κώστας Λάμπρου, Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Ε.Ε.Α., Δημήτρης Βαρδακώστας μέλος του Δ.Σ. Ε.Ε.Α.,  Βασίλης   Καρναχωρίτης  μέλος του Δ.Σ. Ε.Ε.Α., Δημήτρης  Μπινιάρης  μέλος του Δ.Σ. Ε.Ε.Α.,  Δημήτρης Καργαλέος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου,  Σπύρος Ξάνθης του Ε.Β.Ε.Π.,  κα Άρτεμις  Μαυράκη  του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και μέλος στο Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.,  Χάρης Παπαθωμάς του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Θεολόγος Μπόσδας της Ενώσεως Πραγματογνωμόνων Ελλάδος κ.α.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*