Διευκολύνσεις για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Πέντε νομοθετικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για την καθιέρωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, μεταξύ των οποίων τη θεσμοθέτηση φοροαπαλλαγών και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως  στα χαμηλά εισοδήματα, προτείνουν ΙΟΒΕ και BostonConsulting Group, σε μελέτη τους με θέμα: «Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας».

Η μελέτη παρουσιάστηκε, χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επτά μεγαλύτερων διμερών Επιμελητηρίων (Ελληνοαμερικανικού, Ελληνογερμανικού, Ελληνοβρετανικού, Ελληνογαλλικού, Ελληνο-Ιταλικού, Ελληνο –Ολλανδικού και Ελληνο-Σουηδικό).

Οι δύο φορείς προτείνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, διαχωρίζοντας πλήρως τη λειτουργία τους, αλλά και τη συνδρομή τους στη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων.

Ειδικότερα, για την προώθηση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης προτείνουν τη διευκόλυνση της ίδρυσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, των ΤΕΑ (θεσμοθετήθηκαν με το Ν. 3029/2002), μέσω
-          μείωσης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εργαζομένων ανά επιχείρηση για την ίδρυση ΤΕΑ, καθώς ο νόμος αποκλείει τη δημιουργία τους σε πολύ μικρές και μικρές εταιρείες
-          παροχής φορολογικών κινήτρων στους εργοδότες για την ίδρυση ΤΕΑ
-          απλοποίησης των υφιστάμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη δημιουργία τους
-          νομοθέτησης ειδικού θεσμικού πλαισίου.
-          διερεύνησης του ενδεχόμενου εξασφάλισης κρατικής συμμετοχής στα ΤΕΑ με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στα χαμηλά εισοδήματα, όπως γίνεται σε άλλες αγορές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της Γερμανίας ή της Τσεχίας.

Επίσης, ΙΟΒΕ και  Boston Consulting Group προτείνουν η υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση να μπορεί να μετασχηματιστεί σε επαγγελματική, με ανοικτές επιλογές ως προς το βαθμό υποχρεωτικότητας συμμετοχής.
Ο τρίτος πυλώνα ασφάλισης θεωρούν σκόπιμο να παραμείνει προαιρετικός, ωστόσο χαρακτηρίζουν αναγκαίο να διασαφηνιστεί ο θεσμικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία συμμετοχής στα σχήματα του δεύτερου πυλώνα.

Παράλληλα τονίζουν ότι, σε άλλες χώρες οι ασφαλιστικές εταιρείες ενισχύονται ως προς το ρόλο και τη συμμετοχή τους στο ασφαλιστικό σύστημα με φοροαπαλλαγές ή με συστήματα επιδοτήσεων, όταν στην Ελλάδα οι φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κατά τους μελετητές, βασική προϋπόθεση για την ευρεία συμμετοχή των εργαζομένων στα ΤΕΑ είναι ο περιορισμός του επενδυτικού κινδύνου που δυνητικά ενέχουν τέτοια επενδυτικά – συνταξιοδοτικά σχήματα.  Σε αυτό το στόχο μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά, η αναθεώρηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου και η αναβάθμιση του ρόλου που ασκούν σήμερα οι εποπτικές αρχές, τονίζουν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*