Σε «διακεκαυμένη ζώνη» η χρηματιστηριακή αγορά

Τώρα η αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της στις ευρωεκλογές της Κυριακής και υπάρχει ανησυχία στους ξένους και εγχώριους επενδυτές μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει με μεγάλη διαφορά της ΝΔ, και σε συνδυασμό με ένα άσχημο αποτέλεσμα για την Ελιά, υπάρξει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. 

Το ενδεχόμενο ενός πολιτικού ατυχήματος μετά τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές ώθησε πολλούς επενδυτές σε συνεχείς ρευστοποιήσεις, που εντάθηκαν από τα τεχνικά δεδομένα (πωλήσεις λόγω υφιστάμενων margin calls, εντολές stop loss). Το αποτέλεσμα είναι η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που δύσκολα θα ανατραπεί πριν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. 

Με βάση την αρνητική εικόνα της αγοράς που κυριαρχεί και την καθοδική διάσπαση των 1.150 μονάδων και τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών (1.149 μονάδες), το επόμενο πραγματικό σημείο στήριξης είναι οι 1.080 με 1.050 μονάδες.
Τη Δευτέρα μετά τις ευρωεκλογές το τοπίο θα είναι πιο καθαρό για τους επενδυτές, για να αποφασίσουν τις επενδυτικές τους κινήσεις, αφού η πολιτική σταθερότητα είναι προαπαιτούμενο για την όποια ανοδική κίνηση της αγοράς. Σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας η αγορά θα αναζητήσει στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα, γι’ αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν τη ρευστότητα έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Με εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα αμφισβητεί την κυβερνητική συνέχεια (ΝΔ μπροστά, ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, με ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 3%, με παράλληλη διατήρηση της Ελιάς έστω λίγο πάνω από 5%), το χρηματιστήριο θα κινηθεί ανοδικά.
Με εκλογικό αποτέλεσμα που θα αμφισβητεί έντονα την κυβερνητική συνέχεια και θα οδηγεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο ή και το καλοκαίρι (ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με 5-7 και την Ελιά κάτω από το 5%), το χρηματιστήριο μπορεί να υποχωρήσει έως τις 800 με 900 μονάδες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*