Κάρτα Επικινδυνότητας για κάθε ασφαλιστική από την ΤτΕ

Νέες υποχρεώσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες πέρα από το Solvency II πρέπει να προσαρμοστούν και σε άλλες συνθήκες. Πρόκειται για την προσαρμογή τους στα όσα ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο περί εταιρικής διακυβέρνησης, προσαρμογή την οποία θα καταγράψει στη διετία 2014 – 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, προγραμματίζοντας σειρά αυστηρών εποπτικών ελέγχων.
 
Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση του κάθε ελέγχου η ΤτΕ θα συντάσσει την Κάρτα Επικινδυνότητας (score card) για κάθε ασφαλιστική, που θα αντανακλά την πρόοδό της στον τομέα αυτό.
 
Ειδικότερα, ήδη από φέτος οι ασφαλιστικές οφείλουν να προβούν στη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων ώστε να διαμορφώσουν ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο να διασφαλίζει την ορθή και συνετή διαχείρισή τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετική Οδηγία.
 
Το εν λόγω σύστημα θα ορίζει στρατηγικές, διεργασίες και διαδικασίες αποτροπής κινδύνων από τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών, μέσω των οποίων θα καθίσταται δυνατή η μέτρηση, η παρακολούθηση και η διαχείριση των κινδύνων ανά περίπτωση και σε σύνολο όπου θα μπορούσαν να είναι εκτεθειμένες οι εταιρείες.
 
Αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος διακυβέρνησης θα αποτελεί η προοπτική αξιολόγησης από τις ίδιες τις επιχειρήσεις των κινδύνων και της φερεγγυότητάς τους.
 
Οι εταιρείες θα υποχρεούνται επίσης να αποστέλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος σειρά ποιοτικών στοιχειών και πληροφοριών, βάσει των οποίων θα αξιολογείται το σύστημα διακυβέρνησης το οποίο θα εφαρμόζουν.
 
Σύμφωνα με την εποπτική αρχή, οι κατευθυντήριες γραμμές θα εφαρμοστούν με τρόπο αναλογικό προς τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των εγγενών κινδύνων της δραστηριότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η πρόοδος της προετοιμασίας τους θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της αξιολόγησής τους από την Τράπεζα της Ελλάδος και άρα της κατάρτισης της Κάρτας Αξιολόγησης Επικινδυνότητας από την εποπτική αρχή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*