Αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της ΤτΕ

Αναδιάρθρωση της οργανωτικής της δομής, σε ότι αφορά τις εποπτικές της αρμοδιότητες, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου ο ρόλος της ΤτΕ, ως εποπτεύουσα αρχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, να καταστεί αποτελεσματικότερος, ενώ έως έναν βαθμό επιβλήθηκαν μετά και τη θέσπιση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 
Ειδικότερα, νέα οργανωτική δομή της Τραπέζης της Ελλάδος βασίζεται, πλέον, σε τέσσερις διευθύνσεις που έχουν ως εξής:
 
–       Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου προΐσταται η κ. Βασιλική Ζάκκα.
–       Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος στην οποία προΐσταται ο κ. Σπύρος Ζάρκος, προερχόμενος από την αντίστοιχη διεύθυνση για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
–       Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπου στη θέση του Ζάρκου τοποθετήθηκε η κ. Ιωάννα Σεληνιωτάκη. μέχρι πρότινος αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος.
–       Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, όπου προΐσταται ο κ. Γεώργιος Πάσχας. Πρόκειται για νέα διεύθυνση της ΤτΕ με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, την εκκαθάριση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών και την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ ως διεύθυνση θα παρέχει και μια σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών στις υπόλοιπες εποπτικές διευθύνσεις.
 
Τέλος, στην Τράπεζα της Ελλάδος συγκροτήθηκε και Εποπτικό Συμβούλιο ως ανώτατο εποπτικό όργανο στο οποίο προΐσταται η κ. Βασιλική Ζάκκα, διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ μέλη του ορίστηκαν οι διευθυντές των τριών υπολοίπων εποπτικών διευθύνσεων. Στη  σύνθεση του Συμβουλίου θα μετέχουν επίσης, ως μέλη, στελέχη των τεσσάρων προαναφερόμενων διευθύνσεων, ανάλογα με το αντικείμενο των συνεδριάσεων.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*