Άρειος Πάγος: Αβάσιμη η αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά ασφαλιστικής

Την αίτηση της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά εταιρείας μέλους της ΕΑΕΕ, που αφορούσε τους πίνακες αξιών και τους σχετικούς με αυτούς όρους, απέρριψε καθ’ολοκληρία ο Άρειος Πάγος.

Σε εγκύκλιο της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προς τα μέλη της αναφέρει ότι πρόκειται για σημαντική απόφαση για τα ασφαλιστήρια ζωής.

Το 2008 η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει αγωγή αμφισβητώντας το σύννομο των πινάκων αξιών και των σχετιζόμενων με αυτούς όρους εξαγοράς και ελευθεροποίησης των προσφερόμενων από την εταιρεία συμβολαίων ζωήςμε το αιτιολογικό ότι αντιστρατεύονται τις διατάξεις του ν. 2251/1994 ως αδιαφανείς και καταχρηστικοί.

Ο Άρειος Πάγος στηριζόμενος σε ρητές διατάξεις της ισχύουσας ασφαλιστικής νομοθεσίας απεφάνθη ότι: «Η αγωγή κατά το μέρος που πλήττεται ο πίνακας αξιών ως καταχρηστικός λόγω αδιαφάνειας διότι δεν αναφέρεται σε αυτόν ότι τα ασφάλιστρα των δύο πρώτων ετών δεν αποταμιεύονται στο σύνολο τους, δεν αναφέρεται η αιτία της αποταμίευσης του και η αιτία και το ύψος των εξόδων ώστε τα δύο πρώτα χρόνια τα ασφαλιστήρια συμβόλαια να μην έχουν αξία εξαγοράς  είναι απορριπτέα ως αβάσιμη.  

Όσον αφορά τους προσφερόμενους όρους αναφέρει ότι «για τις περιπτώσεις εξαγοράς και ελευθεροποίησης συμβολαίου οι σχετικοί όροι παραπέμπουν στον πίνακα εξαγοράς που ήδη κρίθηκε ότι δεν είναι καταχρηστικός. Από την παραπομπή αυτή οι παραπάνω όροι δεν καθίστανται αδιαφανείς διότι μπορεί ο καταναλωτής ανά πάσα στιγμή να πληροφορηθεί, κατά τρόπο απλό και κατανοητό από τον πίνακα εξαγοράς την τρέχουσα αξία της ασφάλισης του, και να επιλέξει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του». 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*