Olympic Games Olympiad Olympic Rings Rings

Oλυμπιακοί Αγώνες: Ασφάλιση σε παρασκηνιακό επίπεδο

της Έλενας Ερμείδου

Εκτός από τις καλύψεις «μεγάλων εισιτηρίων», όπως η ακύρωση εκδηλώσεων, η ασφάλιση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και σε παρασκηνιακό επίπεδο, υποστηρίζοντας την καθημερινή λειτουργία των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων ή προστατεύοντας τους ίδιους τους αθλητικούς χώρους. Η Allianz France, για παράδειγμα, ήταν ένας από τους βασικούς ασφαλιστές των κύριων υποδομών, όπως το Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines, το ναυτικό στάδιο στο Vaires-sur-Marne και το χωριό των μέσων ενημέρωσης. Ακόμα, παρέχει κάλυψη για τον Marathon pour tous.

Για τους φιλάθλους που παρακολούθησαν τους Αγώνες στο Παρίσι, διατίθετο ασφάλεια ταξιδιού και ακύρωσης εισιτηρίων. Οι αθλητές, οι ομάδες και οι παίκτες συχνά χρειάζονται ιατρική ασφαλιστική κάλυψη για την προστασία από τραυματισμούς ή ασθένειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα και, ανάλογα με τις συμβατικές τους συμφωνίες, μπορεί επίσης να χρειάζονται κάλυψη αστικής ευθύνης για την προστασία από αξιώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις. Οι διοργανωτές απαιτούν επίσης μεγάλα όρια ασφάλισης αστικής ευθύνης για την κάλυψη των κινδύνων που σχετίζονται με τους υπαλλήλους και τους εθελοντές καθώς και τους θεατές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Ομαδική προσπάθεια

Ως ο επίσημος Παγκόσμιος Ασφαλιστικός Συνεργάτης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, η Allianz συνεργάστηκε με τη ΔΟΕ για την παροχή ασφαλιστικών λύσεων και υπηρεσιών στις οργανωτικές επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, καθώς και τις Ολυμπιακές Ομάδες και τους αθλητές τους. Η σχέση αυτή ξεκίνησε με τη συνεργασία με το Παραολυμπιακό Κίνημα από το 2006, ανακοινώθηκε το 2018 και θα διαρκέσει έως το 2028.
Ως κορυφαίος ασφαλιστής μεγάλων εκδηλώσεων, η Allianz συμμετέχει στους Αγώνες σε «μεγάλη κλίμακα», λέει ο Deanim Jadean, Global Technical Manager, Olympic and Paralympic Partnership, ο οποίος συντονίζει τα πολλαπλά προγράμματα ανάληψης κινδύνων σε διάφορες μονάδες της Allianz Property & Casualty, από την Allianz France έως την Allianz Commercial και την Allianz Partners. Ωστόσο, ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαιτεί πάντα τη συμμετοχή πολλών ασφαλιστών.

«Όλες οι πολιτικές των Αγώνων αποτελούν μια προσπάθεια που προκύπτει από τους συνεργάτες και την ίδια την αγορά. Η ασφάλιση βασίζεται στην αρχή των μεγάλων αριθμών, και μεγάλα γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μεταφέρονται σε πολλούς “ώμους”. Συνεργαζόμαστε στενά με τη ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή Παρίσι 2024 για να κατανοήσουμε σε βάθος τους κινδύνους και να αναπτύξουμε ιδιαίτερα προσαρμοσμένες διατυπώσεις, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται στις διεθνείς ασφαλιστικές αγορές. Υπάρχουν πολλοί ασφαλιστές και αντασφαλιστές που εμπλέκονται για να παρέχουν τα απαιτούμενα επίπεδα κάλυψης για τέτοιους Αγώνες, οι οποίοι είναι τόσο μεγάλου σκέλους και με πραγματικά τεράστια εμπλεκόμενα ασφαλιστικά ποσά» εξηγεί ο Jadean.

Από το περιοδικό Insurance World