Aegean: Ανεπίσημη Πρώτη για την τεχνική βάση και το κέντρο προσομοιωτών

Ελενα Ερμείδου

Τις πόρτες της νέας τεχνικής βάσης και του κέντρου προσομοιωτών και εκπαίδευσης πληρωμάτων άνοιξε χτες 24 Σεπτεμβρίου η Aegean σε μία ανεπίσημη πρώτη.

Αφορά την επένδυση των 140 εκατομμυρίων, την οποία ολοκλήρωσε σε ένα χρόνο με την ανακατασκευή του υπόστεγου της παλιάς Ολυμπιακής και, αφού διενέργησε στην ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση πάνελ, 25km² στην οροφή. Το νέο κέντρο μειωμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες συντήρησης που εκτελεί η Aegean, όσο και  για τρίτους, καθώς και ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας με 4 προσομοιωτές, οι οποίοι θα γίνουν 7 στην πλήρη ανάπτυξή του τα επόμενο χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

 

Το «AEGEAN│CAE Flight Training Center» και την «AEGEAN Technics» 

Oι εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται ριζικά, η συνολικής έκτασης 25.500 τ.μ. οροφή αποκαθίσταται και τοποθετούνται 5.238 τεμάχια φωτοβολταϊκά πάνελ για να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε οροφή στην Ελλάδα με δυνατότητα παραγωγής 3 MW ισχύος, 4,5 GWh ενέργειας σε ετήσια βάση, παραγωγή ικανή να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε λειτουργία.

Ταυτόχρονα, οι χώροι εξοπλίζονται με τα πλέον σύγχρονα συστήματα logistics για τη διαχείριση ανταλλακτικών και εξοπλισμού, ενώ τοποθετούνται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα, τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για την ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων, αλλά και του φωτοβολταϊκού πάρκου της οροφής. Η αποθήκη ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για τις εργασίες συντήρησης, η οποία καταλαμβάνει έκταση 2.300τ.μ., διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση των 25.000 και πλέον κωδικών που χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς των υπηρεσιών συντήρησης.

«AEGEAN Technics»

Τον Ιούλιο του 2024 η «AEGEAN Τechnics» πιστοποιείται από την ΑΠΑ και εκκινούν επίσημα, εντός του νέου υπόστεγου οι υπηρεσίες συντήρησης για τις ανάγκες της εταιρείας, αλλά και προς τρίτους (λίγους μήνες νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της παλιάς τεχνικής βάσης είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες αναθέσεις από άλλους αερομεταφορείς, όπως η Cyprus, TUS. κ.λπ. που στο εξής παρέχονται στη νέα τεχνική βάση).

Η νέα Τεχνική βάση διαθέτει δυνατότητα διενέργειας βαριάς συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών σε έως και 12 θέσεις συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου για αεροσκάφη και πτητικά μέσα διαφόρων τύπων και στην ωρίμανση του το δυναμικό της τεχνικής βάσης προβλέπει 500.000 ώρες βαριάς συντήρησης.

Σήμερα μόνο στην τεχνική βάση απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι (+ 20% από το αντίστοιχο τεχνικό προσωπικό την 1/1/2023 και + 50% από το αντίστοιχο προσωπικό την 1/1/2019) με στόχο να αυξάνονται κατά περίπου +10% κάθε χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 50 απόφοιτοι της σχολής Μηχανικών της Olympic Air εργάζονται ήδη στην Τεχνική βάση, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να εργάζονται και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών που ξεκίνησε το 2022.

Στην πλήρη ανάπτυξη του και σε βάθος πενταετίας, θα απασχολούνται περίπου 600 έως 700 άνθρωποι.

«AEGEAN│CAE Flight Training Center» 

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία και αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας σε συνεργασία με την CAE. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ, μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει έως και 7 προσομοιωτές πλήρους πτήσης, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη τύπου Airbus, Boeing και ATR.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εγκατασταθεί 4 προσομοιωτές πλήρους πτήσης (σε συνεργασία με την CAE, η οποία ανέλαβε την κατασκευή, τη διαχείριση και τη συντήρηση των συστημάτων) συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, με διαθέσιμο χώρο για 3 επιπλέον προσομοιωτές πλήρους πτήσης.

Το AEGEAN CAE training center στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.

Πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους και μηχανικούς

Το πρόγραμμα υποψήφιων πιλότων  προσφέρει τη δυνατότητα σε νέες και νέους να αποκτήσουν επαγγελματικό πτυχίο πολιτικής αεροπορίας και να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους, ως πιλότοι αεροσκαφών στο στόλο της AEGEAN και της Olympic Air. Η εκπαίδευση έχει διάρκεια από 17 έως 19 μήνες. Σήμερα περισσότεροι από 90 απόφοιτη βρίσκονται ήδη στα πιλοτήρια της εταιρείας ενώ σε λίγες μέρες ξεκινά και η 3η περίοδος εισαγωγής για το 3ετές πρόγραμμα υποτροφιών πιλότων που προκηρύχθηκε το 2022 για άλλους 120 συνολικά υποψήφιους πιλότους.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα Υποτροφιών εκπαίδευσης υποψήφιων μηχανικών αεροσκαφών της AEGEAN, σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη σχολή μηχανικών της Olympic Air (Olympic Air Maintenance Training Organization), προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να γίνουν μηχανικοί αεροσκαφών. Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί 24 μήνες

Το πρώτο Ολοκληρωμένο Οικοσύστημα Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα

Με την έναρξη εργασιών στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN και τη δημιουργία του πρώτου Ολοκληρωμένου Οικοσυστήματος Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, θέτονται οι  για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της AEGEAN και του ρόλου της Ελλάδας στον τομέα των αερομεταφορών, ανοίγοντας ουσιαστικά μία νέα διεθνή αγορά με ισχυρές προοπτικές.Ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ μάλιστα συνεισφέρει στη διατήρηση νέων υψηλής κατάρτισης και στην ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού.