Ανασφάλιστη η Ελλάδα, μεγάλοι κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα

της Ελενας Ερμείδου

Ανασφάλιστο είναι το 65% των ζημιών από φυσικές καταστροφές στον κόσμο με το κενό προστασίας στην Ελλάδα  να φτάνει στο 97%. Η Ελλάδα είναι χώρα “υψηλού κινδύνου” με μόνο το 15% των κτιρίων να είναι ασφαλισμένο έναντι κινδύνων περιουσίας.

Καμπανάκι για ακόμα μία φορά χτύπησε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην  23η  Συνάντηση  (αντ)ασφαλιστών στην Υδρα, μεταξύ άλλων κάνοντας αναφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για την σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση περιουσίας (έναντι φυσικών καταστροφών).

Κίνδυνος από την εφοδιαστική αλυσίδα

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, από τις απώλειες που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, όπως τονίστηκε στις συζητήσεις των (αντ)ασφαλιστων στην Υδρα είναι αμέτρητα. Μπορούν, μεταξύ άλλων να επηρεάσουν την διανομή των προϊόντων, την αποπληρωμή δόσεων δανείων, αυξάνοντας την έκθεση των τραπεζών στον πιστωτικό κίνδυνο με αύξηση των κόκκινων δανείων.

Σηματική είναι και η οικονομική επιβάρυνη των κυβερνήσεων οι οποίες κυβερνήσεις καταβάλλουν αποζημιώσεις έναντι φυσικών καταστροφώναπό τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουν μέρος των καταστροφικών κινδύνων στις ιδιωτικές (αντ)ασφαλιστικές μέσω διαφόρων σχημάτων, δίνοντας κίνητρα σε  επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μπουν στον μηχανισμό ασφάλισης.

Κίνητρα και μείωση του φόρου των ασφαλίστων

Σύμφωνα, με τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου καθώς και όλους τους εκπρόσωπους των ασφαλιστικών Περιουσίας και Ατυχημάτων που συμμετείχαν στις συζητήσεις το κενό προστασίας που υφίσταται σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να μειωθεί μόνο με την θέσπιση φοροκινήτρων στην ασφάλιση, αλλά και με την μείωση του φόρου των ασφαλίστρων που σήμερα είναι στο 15%.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνησης της ΝΔ πριν την διεξαγωγή των εκλογών εξήγγειλε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για όσους θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών, ωστόσο όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η ΕΑΕΕ για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό απαιτείται πολλών μηνών δουλειά και συντονισμός πολλών συστημάτων, προκειμένου να υπάρξει μία κοινή βάση δεδομένων όπου το υπουργείο οικονομικών και οι ασφαλιστικές θα λαμβάνουν την ενημέρωση.

Πάντως δεν είναι λίγοι και αυτοί που θεωρούν την συγκεκριμένη παροχή μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ “κορώνες” για την προσέλκυση ψήφου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*