Ν. Βαγιακάκος, HDI: Ασφάλιση επιχειρήσεων, τάσεις, αντασφάλιστρα

Ανοδικά κινείται η ζήτηση για τις εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις, αλλά και τα (αντ)ασφάλιστρα.

της Ελενας Ερμείδου

Η συχνότητα και η ένταση των καταστροφικών συμβάντων, ο πληθωρισμός και η τεχνολογία που ανεβάζει τις αξίες ασφάλισης περιουσίας είναι οι τρεις κύριοι λόγοι της ανόδου, αναφέρει, μιλώντας σήμερα στο IW.gr ο Νότης Βαγιακάκος Γενικός Διευθυντής της HDI Global στην Ελλάδα μέχρι τη 1η Ιουλίου 2023 όπου τον διαδέχεται ο  Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου. Δεν παραλείπει να τονίσει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πάσχουν σημαντικά στο κομμάτι της πρόληψης και του Risk Management, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο και δεν υλοποιούν συστάσεις αλλά και λόγω της δυσπραγίας και των αυξήσεων που έχουν πάρει τα ασφάλιστρα κινδύνων.

Αναφερόμενος, ο Νότης Βαγιακάκος  στα αντασφάλιστρα που είναι βασικά στον καθορισμό των τιμολογίων των ασφαλιστικών  τονίζει πως, αν και έχουν γίνει διορθώσεις στα αντασφαλιστικά τιμολόγια  τα τελευταία δύο χρόνια, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν.

Μειώθηκε το capacity, αυξήθηκε το retention rate

Ενδεικτικά τον Ιανουάριο του 2023 οι αντασφαλιστικές συμβάσεις περιουσίας (κινδύνων καταστροφών) και συμβάσεις excess of loss πήραν εκ νέου αυξήσεις πέριξ του 25%, ακρίβυνε και μειώθηκε ταυτόχρονα το capacity, ακολούθως αυξήθηκε το retention rate των ασφαλιστικών που σημαίνει ότι η ασφαλιστική αυτό θα πρέπει να το εισπράξει από το κόστος του ασφαλίστρου που πουλά προς τον πελάτη.

Τα περιθώρια πλέον των ελιγμών των ασφαλιστικών απέναντι στους αντασφαλιστές είναι ελάχιστα, ενώ η ανοδική τάση των τιμών στους καταστροφικούς κινδύνους θα συνεχιστεί.

Συμβάντα,  πληθωρισμός, τεχνολογία 

Τρεις είναι τώρα οι λόγοι της περαιτέρω ανόδου των τιμών: Πρώτον το γεγονός ότι οι ζημιές από καταστροφικά γεγονότα σε πλήθος και ένταση έχουν διπλασιαστεί. Δεύτερον, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μαίνεται σε υψηλά επίπεδα και έτσι οι τιμές των (αντ)ασφαλίστρων δεν υποχωρούν. Τρίτον, η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας που οδηγεί στην αύξηση της αξίας της περιουσίας, συνεπώς και οι τιμολογήσεις αλλάζουν.

Οι ασφαλιστικές στο παρελθόν απορρόφησαν κόστη ωστόσο το τελευταίο χρόνο το κόστος της αντασφάλισης αυξήθηκε κατά περίπου 40%.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*