ΤτΕ: Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Μικρή μείωση σημείωσαν το 2022 οι κίνδυνοι για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΤτΕ. Μειώθηκε ελαφρώς τόσο ο κίνδυνος από τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, όσο και ο ασφαλιστικός κίνδυνος, αναφέρει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε σήμερα. Οι πλέον υπολογίσιμοι κίνδυνοι αφορούν τη συγκέντρωση ειδικά για τις Ασφαλιστικές Ζωής και τα πιστωτικά περιθώρια ειδικά για τις Μικτές Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.

Ειδικότερα το 2022 τα ποσοστά κινδύνου ανά κατηγορία εργασιών διαμορφώθηκαν ως εξής:

*Ο κίνδυνος επιτοκίου στο 17% για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις Ζημιών, στο 4% για τις Ασφαλιστικές Ζωής και στο 18% για τις Μικτές Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις

*Ο κίνδυνος μετοχών 33% για τις ασφαλιστικές Ζημιών, στο 43% για τις Ζωής και στο 30% για τις Μικτές

*Ο κίνδυνος ακινήτων είναι μηδενικός για τις ασφαλίσεις Ζωής. Διαμορφώνεται στο 27% για τις ασφαλιστικές Ζημιών και τις Μικτές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

*Ο κίνδυνος συγκέντρωσης είναι ο μεγαλύτερος και ειδικά για τις ασφαλιστικές Ζωής. Φθάνει το 62% έναντι 33% στις ασφαλιστικές Ζημιών, ενώ πρακτικά ασήμαντος είναι ο κίνδυνος συγκέντρωσης μόλις στο 2% για τις Μικτές.

*Υπολογίσιμος επίσης είναι ο κίνδυνος πιστωτικών περιθωρίων, ειδικά για τις Μικτές ασφαλιστικές που ανεβαίνει στο 43% έναντι 34% των ασφαλιστικών Ζωής και 30% για τις ασφαλιστικές Ζωής.

*Μικρότερος συγκριτικά είναι ο συναλλαγματικός κίνδυνος ειδικά για τις Μικτές ασφαλιστικές (7%) και ακολούθως τις Ασφαλιστικές Ζημιών (10%). Στο 19% φθάνει για τις ασφαλιστικές Ζωής.

Η ΤτΕ αναφέρει στην έκθεσή της, ότι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνδέονται με τις ασφαλιστικές τους εργασίες και με τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται μέσω του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου. Όπως προκύπτει από την ανάλυση της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας, οι κίνδυνοι αυτοί για το 2022 δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές.

Οι κίνδυνοι των ασφαλιστικών εργασιών για τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν εργασίες ασφαλίσεων ζωής, ως εκ της φύσεως των προϊόντων που διαθέτουν, είναι περισσότερο μακροχρόνιοι και εμπεριέχουν συνήθως μεγαλύτερο επιτοκιακό κίνδυνο και εν γένει κίνδυνο αγοράς.

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι είναι κυρίως βραχυχρόνιοι, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χρόνος μέχρι τον πλήρη διακανονισμό των απαιτήσεων ασφάλισης, και αφορούν κυρίως καταστροφικούς κινδύνους, όπως σεισμού ή πυρκαγιάς. Επιπλέον, τόσο για τις εργασίες ασφαλίσεων ζωής όσο και για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σημαντικοί θεωρούνται ο κίνδυνος αθέτησης αντισυμβαλλομένου, καθώς και ο λειτουργικός κίνδυνος, ο οποίος συνδέεται συνολικά με την, επιτυχή ή μη, επιχειρησιακή λειτουργία της ασφαλιστικής επιχείρησης.

Το 2022 τόσο ο κίνδυνος αγοράς, ο οποίος αφορά κυρίως τους κινδύνους μετοχών και πιστωτικών περιθωρίων, όσο και ο ασφαλιστικός κίνδυνος παρουσίασαν μικρή μείωση σε σύγκριση με το 2021.

Ανάλυση των κινδύνων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Από την ανάλυση των κινδύνων για το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, την τελευταία διετία, παρατηρείται μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων για τον κίνδυνο αγοράς, μείωση του κινδύνου ασφαλίσεων ζωής κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι κίνδυνοι ασφαλίσεων κατά ζημιών και ασφαλίσεων ασθενείας παρουσίασαν οριακή αύξηση.

Την τριετία 2020–2022 παρατηρείται αύξηση του κινδύνου αγοράς, μικρή αύξηση του κινδύνου ασθενείας, ενώ υπήρξε μικρή μείωση στον κίνδυνο ασφαλίσεων κατά ζημιών. Ο λειτουργικός κίνδυνος παρουσιάζει μικρή διαφοροποίηση, σε αντίθεση με τον κίνδυνο ασφαλίσεων ζωής που παρουσιάζει αισθητή μείωση. Όσον αφορά τον κίνδυνο αθέτησης αντισυμβαλλομένου δεν παρατηρείται ουσιαστική μεταβολή, ενώ μικρή μείωση παρατηρείται στο όφελος διαφοροποίησης των σχετιζόμενων κινδύνων.

Ο κίνδυνος αγοράς των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Ο κίνδυνος αγοράς αποτελεί το 51,47% του συνολικού κινδύνου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και εμφανίζει μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά είδος ασφαλιστικής επιχείρησης και ανά ειδική κατηγορία κινδύνου. Από την ανάλυση της κατανομής του κινδύνου αγοράς για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατά ζημιών, διαπιστώνεται ότι αυτές παρουσιάζουν την μεγάλη έκθεση στον κίνδυνο πιστωτικών περιθωρίων, δηλαδή 33,77% επί του συνολικού κινδύνου τους από 38,47% το προηγούμενο έτος και στους κινδύνους μετοχών (33,25%), συγκέντρωσης (32,65%) και ακινήτων (27,20%).

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζωής είναι ο κίνδυνος συγκέντρωσης (61,59%), ο οποίος παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (29,99%), καθώς και ο κίνδυνος μετοχών και ο κίνδυνος πιστωτικών περιθωρίων, οι οποίοι ανέρχονται αντίστοιχα στο 43,19% (από 55,68% το προηγούμενο έτος) και στο 29,77% (από 33,48% το προηγούμενο έτος αντίστοιχα).

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κίνδυνος επιτοκίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο κίνδυνος ακινήτων είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ ο συναλλαγματικός κίνδυνος μειώθηκε στο 19,40% από 23,47% το 2021 και 31,08% το 2020.

Τέλος, αναφορικά με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μικτής δραστηριότητας, αυτές παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιομορφία ως προς την έκθεσή τους στους κινδύνους αγοράς, καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές επιχειρήσεις με σχεδόν μηδενική έκθεση σε κάποιο κίνδυνο και ασφαλιστικές επιχειρήσεις με αρκετά μεγάλη έκθεση. Στις επιχειρήσεις αυτές, ο μεγαλύτερος εκ των κινδύνων αγοράς είναι ο κίνδυνος πιστωτικών περιθωρίων με ποσοστό 42,96%, έναντι 47,51% το 2021 και ακολουθεί ο κίνδυνος μετοχών με ποσοστό 29,94%, έναντι 35,66% το 2021.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*