Ο ΕΝΦΙΑ, η ασφάλιση και τα παραδείγματα

Έξτρα έκπτωση 10% στο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές), υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Oποιο σπίτι ασφαλίζεται για ολόκληρο το έτος έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για να εξηγήσει ότι με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έτσι ώστε να υπάρξει μια ιδιωτική κάλυψη απέναντι σε φυσική καταστροφή.

Το μέτρο κόστους 40 εκατ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί από το 2024 εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για όλο το 2023 θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, όσοι θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο ακινήτων το 2025. Σε κάθε περίπτωση με το μέτρο ευνοούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες.

Με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, μια κατοικία η οποία σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 120 ευρώ εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει στην ασφάλισή της για φυσικές καταστροφές τότε το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 108 ευρώ. Μια άλλη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 210 ευρώ αν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές ο φόρος περιορίζεται σε 189 ευρώ ενώ φορολογούμενος με δυο κατοικίες ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ αν τις ασφαλίσει θα περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση στα 675 ευρώ. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία των κατοικιών και ο ΕΝΦΙΑ τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επιβάρυνση του προϋπολογισμού από φυσικές καταστροφές

Στη χώρα μας μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Συγκεκριμένα από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ από την ασφάλιση και μόνον 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από  φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα ο  κρατικός προϋπολογισμός  επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.