UBS: Τι έμαθαν οι άνθρωποί της στην Ελλάδα

Απολύτως θετικό είναι το κλίμα που αποκόμισε κλιμάκιο της UBS  ταξιδεύοντας στην Αθήνα για συναντήσεις με ελληνικές τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες και τα θετικά συμπεράσματα μεταφέρονται σε report του οίκου. Το κλιμάκιο της UBS συναντήθηκε με τις διοικήσεις σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, της JUMBO και άλλων εταιριών εταιριών και στο report του αναφέρει μεταξύ άλλων στις εκτιμήσεις για τις τράπεζες:

*Διψήφια αύξηση άνω του 10% στα επιχειρηματικά δάνεια για φέτος

*Χαμηλή μετακύλιση των καταθέσεων σε προθεσμιακές

*Δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού

*Πιθανότατη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 και μετά

Το κλιμάκιο του οίκου πέρασε τρεις μέρες στην Αθήνα (και τη Βουδαπέστη) και καταγράφει ως εξής τις εντυπώσεις από την άφιξη στην Αθήνα: «Το θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν αδύνατον να μην το προσέξει κανείς με την ασυνήθιστα μεγάλη  κίνηση στο αεροδρόμιο (για αυτή την εποχή του έτους), καθώς οι επισκέπτες από το εξωτερικό κατευθύνονταν για κρουαζιέρες στα νησιά και γέμιζαν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζοντας αυτό το ευνοϊκό κλίμα», αναφέρει το report του οίκου.

Αλλά και για τις τράπεζες το report της UBS από την Αθήνα αναφέρει ότι «το κλίμα ήταν ξεκάθαρα θετικό». Ειδικότερα τονίζει τα εξής:

«Οι διοικήσεις επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων και στην καλύτερη περίπτωση σταθερή παροχή δανείων σε νοικοκυριά κατά μέσο όρο, (με κάποιες εξαιρέσεις). Η μετακύλιση στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αργή μέχρι στιγμής όπως και οι παραδοχές για τις επιπτώσεις στο κόστος των καταθέσεων έναντι του συνόλου (beta καταθέσεων), σε όλες τις τράπεζες.

Αν και οι εκτιμήσεις των τραπεζών για το κόστος κινδύνου (CoR) για όλες τις τράπεζες υπολογίζει ετήσια αύξηση, (καθώς τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να οδηγήσουν σε ακαθάριστες εισροές), μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Οι ρυθμίσεις, διαγραφές και η εξυγίανση παλαιών προβληματικών δανείων, οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά και επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής, όπως π.χ. το Sunrise 3 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Το επόμενο ορόσημο των ελληνικών τραπεζών, Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, με την ποιοτική αξιολόγηση να φαίνεται ως η βασική αβεβαιότητα, καθώς οι ποσοτικές προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψη μας», αναφέρει ο οίκος.

Οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν επίσης ότι για την Alpha Bank και γενικά για όλες τις ελληνικές τράπεζες τους αρέσει η υποτιμημένη ακόμα επιτοκιακή μόχλευση. Επίσης τονίζουν πόσο θετικό είναι για όλες τις τράπεζες, το καλύτερο μακροοικονομικό αναπτυξιακό περιβάλλον στην Ευρώπη και η ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή των μερισμάτων. Αναφέρεται ακόμα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές και εκτεθειμένες σε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων, όπως μακροοικονομία και πολιτική, και ειδικότερα για τις επιπτώσεις τους στα επιτόκια, στον πληθωρισμό, στην αύξηση του ΑΕΠ και στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημοσιονομική πολιτική τυχόν νέας κυβέρνησης, τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας. Τέλος αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την αγορά και τον όγκο των συναλλαγών, και υπόκεινται σε τεχνολογικό και λειτουργικό κίνδυνο που μπορούν να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι αλλαγές στη δομή της αγοράς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται. Το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει μη σημαντικές συμμετοχές και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

ΝΑΚ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*