«Κλειδώνει» ο ασφαλιστικός Τειρεσίας

Ένα βήμα πριν θέσει σε δημόσια διαβούλευση την τελική της πρόταση για τον Ασφαλιστικό Τειρεσία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Παρά τις έντονες αντιδράσεις τις οποίες δέχθηκε από την αγορά της διαμεσολάβησης, αλλά και από επιμελητηριακούς φορείς, για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην κατάρτιση του Ασφαλιστικού Τειρεσία, η Τ.τ.Ε. επέμεινε στη θέση της και, πλέον, είναι έτοιμη να γνωστοποιήσει μια ολοκληρωμένη κανονιστική πρόταση που, όπως τονίζουν κύκλοι της εποπτικής αρχής, έχει λάβει υπόψη της και τις παρατηρήσεις τις οποίες διατύπωσαν επί τους αρχικού σχεδίου, όσοι μετείχαν στην πρώτη δημόσια διαβούλευση.
 
Πηγές της Τ.τ.Ε.,. με τις οποίες συνομίλησε το iw, τόνισαν σχετικά ότι έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η εφαρμογή του Τειρεσία, με βάση τα όσα προβλέπει το τελικό σχέδιο, να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των διαμεσολαβούντων προσώπων στην ιδιωτική ασφάλιση, αλλά και βοηθήσει στο να εντοπιστούν και να τεθούν εκτός αγοράς όσοι επιμένουν σε παράνομες συναλλακτικές πρακτικές.
 
Κατά τους ίδιους κύκλους, ο Ασφαλιστικός Τειρεσίας θα θεσμοθετεί κυρώσεις αποκλεισμού διαμεσολαβούντων από την αγορά για μεγάλα ποσά, για «χτυπητές» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά υποθέσεις, ενώ θα προβλέπει και δύο ειδοποιήσεις προς τους εμπλεκόμενους σε υποθέσεις που θα εμπίπτουν στον Τειρεσία, ώστε να τους δύνεται κάθε δυνατότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
 
Σε ότι αφορά τέλος τη διαδικασία που υπολείπεται μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο Ασφαλιστικός Τειρεσίας, επισημαίνεται ότι μετά τη δεύτερη δημόσια διαβούλευση η Τ.τ.Ε. θα καταρτίσει το τελικό σχέδιο, προκειμένου να το αποστείλει αρχικά προς έλεγχο στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και εν συνεχεία στην Τειρεσίας Α.Ε. για υπογραφή από την ίδια και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές του iw, είναι πολύ πιθανό πριν τεθεί σε ισχύ ο Ασφαλιστικός Τειρεσίας, να αναγνωριστεί στη διαμεσολάβηση και ένα διάστημα δοκιμαστικής εφαρμογής, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην αγορά να αντιληφθεί το πώς θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο, αλλά και να εντοπιστούν τυχόν προβλήματά ή παραλείψεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*