Υποχωρούν πληθωριστικές προσδοκίες και κατανάλωση- Τι θα γίνει με τα επιτόκια

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Λίγες πιθανότητες για νέα αύξηση επιτοκίων αφήνει η έρευνα της ΕΚΤ για τις πληθωριστικές προσδοκίες και την κατανάλωση. Οι πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρώπη είναι σε πτωτική τάση και μειώθηκαν κι άλλο, ενώ οι προσδοκίες για την μελλοντική κατανάλωση και την ανάπτυξη είναι μικρότερες από πριν και συνεχίζουν επίσης να έχουν πτωτική τάση.

Η μέση πρόβλεψη για αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ευρώπη, είναι επίσης περίπου στο 1% και η διάμεση σταθμισμένη πρόβλεψη δείχνει μηδενική αύξηση. Αν η ΕΚΤ λάβει αυτά υπόψη της δεν μπορεί να κάνει νέα αύξηση στα επιτόκια, αλλά το ερώτημα είναι αν θα τα λάβει υπόψη της.

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Ευρώπη και για τις τιμές των ακινήτων είναι μάλλον απαισιόδοξες, επίσης. Προβλέπεται μέση αύξηση επιτοκίων στο 5% στην Ευρώπη ενώ η αξία των κατοικιών κυμαίνεται ανά χώρα, με τους Ολλανδούς πιο απαισιόδοξους καθώς ήδη βιώνουν τα αποτελέσματα «φούσκας» ακινήτων που συνέβαινε στη χώρα τους να προβλέπουν πτώση τιμών 1% αι τους Ισπανούς πιο αισιόδοξους μετά την υπερδεκαετή κρίση ακινήτων που έζησαν να αναμένουν μικρή αύξηση της αξίας των ακινήτων 4%.

Η έρευνα έγινε ενόψει Φεβρουαρίου 2023 και δεν ήταν έτοιμη όταν η ΕΚΤ πήρε την απόφαση για αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%. Τώρα όμως είναι στη διάθεση των μελών και το ερώτημα είναι αν μπορεί να επηρεάσει την επόμενη απόφαση της ΕΚΤ, δεδομένου ότι η έρευνα έγινε πριν ξεσπάσει η πρόσφατη κρίση στις μικρές αμερικανικές τράπεζες και γίνει η διάσωση της Credit Suisse.

Από την άλλη πλευρά η στάση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ που ανακοίνωσαν νέα μείωση παραγωγής δεν βοηθά στη λήψη μίας απόφασης για τον τερματισμό των αυξήσεων στα επιτόκια, καθώς ήδη η κάλυψη πτωτικών θέσεων στα παράγωγα δημιούργησε μεγάλο rebound από τα χαμηλά έτους…

Βασικά συμπεράσματα της έκθεσης

  • Οι προσδοκίες του καταναλωτή για τον πληθωρισμό μειώθηκαν περαιτέρω.
  • Οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν ελαφρά, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών αυξήθηκαν αλλά λιγότερο από πριν και κάτω του πληθωρισμού.
  • Οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες έγιναν λιγότερο αρνητικές και οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες μειώθηκαν ελαφρώς.
  • Οι προσδοκίες των καταναλωτών για αύξηση της τιμής του σπιτιού τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν ή αυξήθηκαν λιγότερο από πριν και οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων δείχνουν αύξηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*